Un specialist în sănătate publică explică modul în care putem limita expunerea la virus când facem cumpărături
0Un specialist în sănătate publică explică regulile de care trebuie să ţinem cont când facem cumpărături pentru a limita cât mai mult expunerea la virusuri.
Suntem într-un moment istoric în care nimic nu mai pare să ofere siguranţa şi garanţia unei vieţi sănătoase. O necesitate de bază, cum ar fi mersul la cumpărături sau preluarea unei comenzi livrată acasă, este percepută ca un risc la care te gândeşti de două ori înainte să ţi-l asumi. Există o mulţime de întrebări pe care oamenii şi le-au pus cu privire la accesul la alimentaţie. Şi este important să ştiţi care sunt riscurile pe care vi le asumaţi pentru fiecare ieşire la cumpărături.
Este mai periculos mersul la magazin decât livrarea acasă?
Potrivit lui Rand McClain, specialist în sănătate publică la institutul LCR Health, sunteţi mai în siguranţă când primiţi alimentele livrate acasă, comparativ cu riscul pe care vi-l asumaţi când mergeţi la magazin, prin faptul că, de fiecare dată când ieşiţi din casă, vă expuneţi mai multor moduri prin care puteţi contracta virusul. Orice virus poate supravieţui mai bine într-o gazdă vie decât pe suprafeţe, aşa că intrând într-un magazin, vă expuneţi unui risc mai mare.
Cum ar trebui să manipulaţi alimentele pe care le aduceţi în casă
Luaţi în considerare purtarea mănuşilor de unică folosinţă atunci când puneţi mâna pe ambalaje, deoarece coronavirusul pare să poată supravieţui pe carton timp de cel puţin 24 de ore şi pe plastic timp de 72 de ore. Este recomandată scoaterea conţinutului şi plasarea lui într-un recipient proaspăt, curat, igienizat, recomandă specilaistul. Desigur, aruncaţi ambalajele potenţial infectate şi spălaţi-vă mâinile după aceea, indiferent dacă aţi folosit mănuşi sau nu.
Ce puteţi face pentru a vă proteja în timp ce vă aflaţi la magazinul alimentar?
Nu vă atingeţi faţa, ochii, urechile sau gura în timp ce vă aflaţi în magazin. Ţineţi cont de faptul că ambalajele şi mâinile nu au fost igienizate. „Acoperirea ochilor cu ochelari, a gurii cu o mască şi a urechilor cu o eşarfă poate ajuta la prevenirea transmiterii virusurilor din aer“, avertizează dr. McClain.
Ce zone ale magazinului alimentar trebuie să evitaţi?
Trebuie evitate barurile cu salate şi rafturile cu produse de patiserie. „Deşi nu avem dovezi că virusul poate fi transmis prin alimente, nu uitaţi că absenţa dovezilor nu este o dovadă a absenţei“, spune Dr. McClain. Adesea este dificil să se determine sursele exacte de transmisie. Evident, mulţi dintre noi nu putem evita să mergem la magazinele alimentare pentru a procura mâncare. Dar este important să ţineţi cont de măsurile de precauţie recomandate.
Evitaţi contactul cu persoanele care livrează
Fiţi prevenitivi şi evitaţi situaţiile care presupun contactul direct cu alte persoane. „Asiguraţi-vă că furnizorii iau toate măsurile necesare pentru a vă proteja în calitate de client. Întrebaţi-i despre politicile de sănătate şi igienă ale angajaţilor, procedurile/ frecvenţele de salubritate şi dezinfectare, restricţiile de luat masa şi orice alte măsuri preventive pe care le iau“, mai recomandă specialistul.