Povestea neştiută a primului iPhone, un telefon lansat la momentul nepotrivit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul iPhone al Apple a fost anunţat în 2007. Cu un deceniu ani înainte era lansat... iPhone. FOTO AFP
Primul iPhone al Apple a fost anunţat în 2007. Cu un deceniu ani înainte era lansat... iPhone. FOTO AFP

iPhone a devenit sinonim cu „smartphone“ şi a fost lansat în urmă cu aproape 10 ani. Totuşi, numele e al unui dispozitiv mult mai vechi: originalul iPhone.

În 1998, când Apple nu mai avea multe idei şi Steve Jobs a fost readus ca o soluţie salvatoare, InfoGear Technology Corporation lansa iPhone. Înregistrase numele în martie 1996. Nu era un smartphone ca cele pe care le avem acum, nu rula iOS, Linus sau Android, dar era ceea ce am putea numi un telefon inteligent. Compania aceasta a ajuns, mai târziu, să fie cumpărată de Cisco, iar Apple să aibă de negociat numele cu aceasta.

„(Îndeplineşte) trei lucruri: este un iPod cu ecran mare şi controale touch; un telefon mobil revoluţionar; şi un dispozitiv inovator de acces la internet. iPod, telefon şi navigator pe internet. iPod, telefon - înţelegeţi? Nu sunt trei dispozitive separate. Este un singur dispozitiv şi l-am numit iPhone. Astăzi, Apple va reinventa telefonul“, a afirmat Steve Jobs în ianuarie 2007, când prezenta pe scenă primul iPhone.

Acela chiar a reinventat telefonul, dar numele este legat şi de creaţia InfoGear. Aşa cum iPhone de la Apple aducea trei dispozitive într-unul, aşa şi celălalt, doar că într-un design mai urât, fără portabilitate şi cu tastatură fizică.

Ceea ce InfoGear avea era un telefon cu ecran tactil şi acces la internet, cu display alb-negru la rezoluţie de 640x480 de pixeli (cât primul Apple iPhone), avea şi stylus inclus, deoarece ecranul tactil era rezistiv, nu capacitiv, o tastatură QWERTY, 2MB de memorie RAM şi, desigur, acces la internet. Costa aproximativ 500 de dolari, ceea ce ar însemna peste 700 de dolari în 2016. Totuşi, pentru a avea acces la internet, utilizatorii trebuiau să plătească 20 de dolari. Însă acest iPhone, ca Newton de la Apple, a venit prea devreme şi era prea puţin interesant ca să fie un succes în vânzări.

iphone cisco

Mai puţin cunoscutul iPhone

Creaţia InfoGear demonstrează, încă o dată, că lansarea la timpul potrivit e mai importantă decât să vii primul cu un dispozitiv inovator. Dezvoltarea acelui iPhone al InfoGear a început în 1995 la National Semiconductor, unul dintre primii producători de cipuri din Silicon Valley. A fost prezentat oficial la CES 1998 şi a câştigat un premiu pentru inovaţie. Compania nu avea reputaţia Intel, dar investea în cercetare şi dezvoltare.

Astfel, în 1995, inginerii Chaim Bendelac şi Yuval Shahar din Israel şi Reuven Marko din California au primit un grant de aproximativ 100.000 de dolari pentru a-şi dezvolta proiectul: un dispozitiv parţial telefon, parţial computer conectat la telefon. Numele de cod a fost „Project Mercury“, conform primei misiuni americane de explorare a spaţiului. La mijlocul anilor '90, era vremea în care world wide web creştea şi oamenii vedeau în internet toate posibilităţile pe care şi le imaginau.

iphone cisco

Lui Robert Ackerman, un investitor care discuta cu National Semiconductor în aceeaşi perioadă în care dispozitivul acesta era dezvoltat, i-a fost arătat primul iPhone. Lui i-a plăcut, deşi la început nu l-a impresionat prea mult, şi a decis să externalizeze produsul într-o companie nouă: InfoGear. Ironic este că negocierile necesare acestei acţiuni au fost intermediate de Gilbert Amelio, care, numit director executiv al Apple, a decis să cumpere NeXt şi să-l aducă pe Steve Jobs înapoi.

Numele şi disputa cu Apple

Numele „iPhone“, conform lui Steve Jobs, dar compania aceasta avea deja un renume: iMac, iBook, iPod, iTunes.

Acel prim iPhone nu era doar telefon şi internet, ci avea funcţionalităţi care aduc aminte de actualele smartphone-uri. Spre exemplu, când o pagină web afişa un număr de telefon, puteai apăsa pe el şi sunai. Dispozitivul n-avea putere mare de calcul, astfel că o parte din procesare se făcea pe server - ceea ce acum numim cloud computing. De asemenea, mesajeel vocale puteau fi transcrise şi afişate pe ecran (cam ceea ce fac un iPhone sau un Android). Oferea şi aplicaţie de hărţi cu software de la RR Donnelley & Sons. Şi avea un „chioşc de ziare“ cu conţinut al trustului Time.

iphone cisco

Într-un comunicat de presă pentru iPhone se menţiona că acest dispozitiv nu va înlocui computerul. Cele două vor coexista aşa cum cuptorul clasic şi cuptorul cu microunde au locul lor în bucătărie. Era, dacă vrei, un mesaj despre lumea postPC într-o eră pre-postPC.

Al doilea model de iPhone de la InfoGear a fost lansat în 1999, dar la începutul anilor 2000 a fost achiziţionată compania de Cisco Systems, care a preluat numele şi patentele, iar proiectul n-a mers mai departe. Firesc, după ce Steve Jobs a prezentat primul iPhone produs de Apple, Cisco a dat în judecată compania. Într-un final, Apple a reuşit să ajungă la o înţelegere cu Cisco, conform căreia ambele companii aveau dreptul să folosească numele iPhone şi pe viitor ar fi colaborat la proiecte comune. Nu s-a întâmplat.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite