Misterul din spatele Apple: cât de mare e secretomania în compania lui Steve Jobs
0Apple a ajuns să fie cunoscută drept una dintre cele mai secretoase companii din lume. Apple şi-a schimbat de câteva ori strategia în ultimii ani şi mereu a fost activat un plan de păstrare a secretelor în interior. Acum, oamenii povestesc despre cum este să fii angajat Apple.
Apple nu a fost mereu o fortăreaţă, în vremurile de început Steve Jobs le mai permitea anumitor oameni să vadă la ce lucrează, ce gânduri are. Apoi, el a fost concediat şi a fondat NeXT. Acolo a instituit un protocol aparte. Angajaţii aveau toată libertatea pe care o doreau în companie, dar nimic să nu se afle afară. Însă, după revenirea la Apple au venit şi proiectele mari, iar Apple a devenit o fortăreaţă.
Informaţiil actuale despre cum este să lucrezi la Apple - pentru tine ca angajat, dar şi pentru familie - au fost adunate printr-un subiect deschis pe reţeaua Quora. „Cum îşi păstrează Apple secretele atât de bine?“ este întrebarea de deschidere. Se face lumină asupra misterului din spatele Apple?
În interiorul Apple se presupune că angajaţii nu ştiu între ei la ce lucrează fiecare. Mai mult, pe fiecare prototip este gravat cu laserul un cod şi urmărit prin programul iTrack. În vremurile de debut ale companiei, Apple obişnuia să ofere prototipuri cu nume diferite pentru a vedea unde „scapă“ informaţia.
Şi vânzătorii de produse Apple sunt îndelung cercetaţi de companie, iar dacă anumite detalii scapă prin intermediul lor, sunt penalizaţi. Totuşi, nu doar forţa brută sau forţa verificării funcţionează, ci cultura pe care Apple a creat-o. „Dorinţa angajaţilor şi cultura companiei sunt elemente care fac secretomania sa fie un succes. Oamenii sunt cea mai slabă legătură într-un lanţ de secrete, iar fără suportul angajaţilor, secretele noastre nu ar mai fi în siguranţă“, scrie un autor anonim pe Quora.
Gizmodo a obţinut în 2010 un prototip de iPhone 4 pierdut într-un bar. Acesta a fost unul dintre puţinele momente în care Apple a scăpat din vedere secretizarea.
Coşmarul negru al inventivităţii
O membră a Quora povesteşte un episod de la începutul anilor 2000 în care e implicat soţul său, inginer Apple, presupus a fi omul care a portat Mac OS X pe procesoarele Intel (până la acea dată, Mac OS X rula doar pe PowerPC). Familia în cauză s-a mutat în altă zonă faţă de unde muncea soţul, iar pentru a se muta au avut nevoie de permisiunea companiei. Asta în primă fază, apoi a venit invenţia soţului (numit într-un mail intern John Kullman).
Kullman portează Mac OS X pe trei calculatoare Intel (în total şase: trei la birou, trei acasă) şi timp de 18 luni nimic nu se întâmplă, nimeni de la Apple nu-l întreabă nimic. „Trebuie să-ţi justific salariul în bugetul meu. Arată-mi ce ai făcut până acum“ este mesajul pe care inginerul Apple l-a primit în decembrie 2001.
Se duce la birou, arată PC-urile cu procesoare Intel pe care rula Mac OS X şi de atunci lucrurile se schimbă. I se cere să nu mai discute cu nimeni despre asta, nici măcar cu soţia, s-o facă să uite. În dimineaţa următoare momentului, Steve Jobs a plecat în Japonia pentru a se întâlni cu preşedintele Sony (Kullman a rulat Mac OS X, în mai puţin de trei ore, şi pe un Sony Vaio).
„Nimeni nu a raportat că timp de 18 luni Proiectul Marklar a existat doar pentru că un inginer semi-retrogradat a vrut ca fiul său Max să fie mai aproape de bunici“, încheie autoarea povestea, menţionând motivul care a dus la apariţia calculatoarelor Apple cu procesoare Intel. Schimbarea oficială avea să se facă abia în 2005.
Vrem să discutăm cu voi. „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.
Toate comentariile sunt disponibile pe Quora - o privire în interiorul Apple din perspectiva mai multor foşti angajaţi sau oameni care au interacţionat cu Steve Jobs.
Google Glass şi Apple iWatch: cât de reale sunt grijile cu privire la intimitate?