Articol publicitar

De ce este iPhone 15 Pro Max făcut din titan?

0
0
Publicat:

De la nave spațiale la proteze, titanul a fost în fruntea științei materialelor în ultimele două decenii. Îl poți găsi menționat peste tot: în cărțile științifico-fantastice, în benzile desenate și filme Marvel, în mașinile de înaltă performanță, în industria aerospațială și așa mai departe. În mintea majorității oamenilor, titanul este asociat cu gadget-uri de înaltă tehnologie și scumpe și poartă un aer futurist. 

adevarul ro jpg

Așadar, când Apple a decis să folosească titanul cu noile modele de iPhone 15 Pro Max, mulți oameni au produs reacția „wow” pe care o anticipa compania. 

Dar ce este titanul? Este mult mai bun decât aluminiul sau oțelul inoxidabil? Care sunt aplicațiile sale și care sunt avantajele și dezavantajele atunci când acest material cu sunet rece este folosit pentru a face un smartphone? Astăzi vei afla răspunsul la toate aceste întrebări!

Ce este titanul?

Profesorul tău de chimie ar spune probabil așa ceva: „Titanul este un element chimic din tabelul periodic cu numărul 22. Este un metal care aparține grupului IV”. Dar asta e destul de plictisitor, nu? Iată un alt mod de a defini acest material.

Titanul este un metal super cool gri-argintiu care este ușor, dar și puternic. Poate rezista la coroziune și, de asemenea, nu îi pasă prea mult de magneți. Mai jos vei descoperi și proprietățile acestui metal într-o secundă. Ceea ce este cu adevărat interesant, și ceva pe care probabil nu îl bănuiești, este că titanul este al cincilea element cel mai abundent din scoarța terestră. Așa este, titan este peste tot – în roci, argilă, sol sau nisip.

Atunci de ce este atât de scump? Ei bine, este foarte reactiv, iar extracția lui poate fi dificilă, necesitând mai multe etape și temperaturi ridicate. De asemenea, titanul este greu de lucrat din cauza durității sale ridicate. De aceea și este folosit pe smartphone-uri precum iPhone 15 Pro Max.

Diferite grade de titan

Un alt punct important este că titanul, în forma sa cea mai pură, este la fel de dur ca aliajele obișnuite de oțel de calitate scăzută. Este mai puțin dens, deci mai ușor, dar ideea este că nu este automat superior altor metale comune și mai puțin costisitoare. Există 38 de grade de titan, în funcție de diferitele elemente prezente în aliaj. Clasele 1 până la 4 sunt considerate titan pur. Singura variabilă este oxigenul prezent. Gradul 5 este cel mai frecvent utilizat și răspândit aliaj de titan și conține 6% aluminiu, 4% vanadiu, 0.25% fier și 0.2% oxigen.

Acest aliaj este cel favorabil pentru majoritatea aplicațiilor. Are o combinație excelentă de rezistență, rezistență la coroziune, sudabilitate și fabricabilitate. Cadrul noului iPhone 15 Pro Max este fabricat din titan de gradul 5, potrivit Apple. Clasele 6 până la 38 au toate elemente chimice diferite în ele, dându-le proprietăți specifice și făcându-le potrivite pentru aplicații specifice. Gradul 23 (6% aluminiu, 4% vanadiu și 0,13% oxigen), de exemplu, este cel mai frecvent utilizat titan pentru implanturi medicale datorită biocompatibilității sale excelente.

Avantaje și dezavantaje ale titanului ca material de construcție pentru smartphone

Pentru a spune simplu, titanul este un material de construcție grozav pentru smartphone-uri, dar nu pentru motivele la care ai putea să te gândești. În primul rând, poți obține aceeași rezistență cu oțel inoxidabil sau aluminiu pentru mai puțini bani. 

Ceea ce face ca titanul să fie grozav este densitatea, rezistența la coroziune, căldura scăzută și conductivitatea electrică. Poți combina toate acestea cu interacțiunea slabă a titanului cu câmpurile magnetice pentru a obține o imagine completă. Aceasta înseamnă că un telefon fabricat din titan va fi mai ușor, mai puternic, se va încălzi mai puțin și nu va avea nevoie de un alt strat pentru a-l proteja de coroziune. Dacă ne uităm la interacțiunea magnetică scăzută a titanului, există un alt beneficiu posibil de a face un spate de telefon din acel material. Încărcare fără fir, așa cum este posibil și în cazul modelelor iPhone 12 Pro Max sau iPhone 14 Plus.

Cel mai mare dezavantaj de a face ramele interioare și exterioare și spatele unui smartphone din titan este costul. Doar un cadru mic de 1 mm grosime în jurul iPhone 15 Pro Max duce la o creștere de aproape 500 de lei la prețul de vânzare cu amănuntul. Îți poți, deci, imagina cât de scump ar fi un telefon din titan.

E nevoie de telefoane din titan?

Răspunsul la această întrebare este că, la fel ca multe alte lucruri din viață, depinde. Titanul este utilizat pe scară largă în electronice mai mici, cum ar fi smartphone-uri, inele inteligente sau bijuterii. Există o mulțime de beneficii ale titanului, cea mai mare problemă fiind costul. Dacă oamenii sunt dispuși să plătească în plus pentru un telefon din titan, atunci va exista unul.

Îți este dor de telefoanele cu spate metalic? Ei bine, titanul ar putea fi răspunsul pentru dorința ta.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite