NASA ar fi distrus involuntar viața pe Marte în urmă cu 50 de ani, susține un cercetător german
0Dirk Schulze-Makuch este de părere că este posibil ca experimentele efectuate de navetele Viking ale NASA să fi ucis involuntar viața pe Marte, deoarece se știau foarte puține lucruri despre mediul planetei.
Un om de știință german, Dirk Schulze-Makuch, a afirmat recent că Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) a descoperit viața pe planeta Marte în urmă cu 50 de ani, dar a distrus-o din greșeală, scrie cnbctv18.com.
Dirk Schulze-Makuch este profesor de astrobiologie și membru al facultății de la Universitatea Tehnică din Berlin. În iunie, Makuch a afirmat că expediția Viking a NASA, care a început la mijlocul anilor 1970, a distrus în mod neintenționat microorganismele de pe Marte. De atunci, el și-a repetat afirmațiile de mai multe ori.
În cadrul misiunii Viking, NASA a trimis două nave de aterizare pe Marte, care au arătat pentru prima dată în lume suprafața planetei. Navele spațiale au efectuat, de asemenea, o analiză biologică a solului și a rocilor de pe Marte. Misiunea a dezvăluit apoi cum vulcanii și pantele de pe planeta roșie seamănă foarte mult cu cele din Hawaii. Acest lucru a presupus o expunere anterioară la ploi.
Potrivit lui Dirk Schulze-Makuch, primele experimente Viking au introdus apă pe Marte după ce au infuzat-o cu nutrienți și carbon radioactiv. Acest experiment a fost realizat cu scopul de a afla dacă pe planetă există potențiale microorganisme. El susține că este posibil ca acești potențiali microbi să fi fost copleșiți de elementele introduse în sol, ceea ce a dus la dispariția lor.
Makuch a menționat că modulul de aterizare Viking a inclus și un instrument capabil să detecteze compușii organici. Instrumentul a observat urme de substanțe organice clorurate, care au fost interpretate la vremea respectivă ca fiind rezultatul contaminării de pe Pământ.
Gerald Soffen, cercetătorul proiectului, a concluzionat că nu putea exista viață pe Marte fără compuși organici și a afirmat: "Fără corpuri, nu există viață".
Ulterior, modulul de aterizare Phoenix din 2008 și roverele Curiosity și Perseverance au confirmat că există compuși organici indigeni pe Marte, dar sub formă clorurată.
Potrivit lui Makuch, la momentul aterizării, oamenii de știință aveau foarte puține cunoștințe despre mediul marțian. Deoarece Pământul este o planetă cu corpuri de apă, atunci părea rezonabil ca adăugarea de apă să determine apariția vieții în mediul extrem de uscat. Potrivit lui Makuch, el și alți oameni de știință au aflat despre locuri extrem de uscate de pe Pământ, unde viața a apărut treptat, pe măsură ce habitatul devenea mai arid.
Omul de știință a explicat că, dacă se toarnă apă peste aceste vieți adaptate la condițiile de uscăciune, ar fi similar cu înecul hiperhidratant pentru acești microbi. În acest fel, el a considerat că experimentul realizat de NASA în urmă cu 50 de ani ar fi putut distruge involuntar viețuitoarele de pe Marte.