Moara de vânt, invenţia care a scos Olanda de sub ape şi poate opri poluarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energia eoliană salvează resursele Pământului.
Energia eoliană salvează resursele Pământului.

Resursele Pământului nu sunt inepuizabile, aşa că folosirea energiei eoliane este printre cele mai isteţe lucruri la care ne-am gândit. Este interesant de ştiut cum a apărut.

Energia eoliană este energia vântului şi este în mod evident regenerabilă. Se pare că persanii au fost primii care şi-au pus capul la contribuţie şi au folosit-o pentru a propulsa vasele pe mare, iar ulterior le-au convertit astfel încât să fie folosite la măcinarea cerealelor. Nu este clar dacă europenii au folosit exact acelaşi principiu, în perioada cruciadelor, pentru că aspectul diferă mult de cele gândite de persani.

Dincolo de lupta pe care a dus-o Don Quijote cu morile lui de vânt în povestea lui Cervantes, morile de vânt europene au apărut în secolul al Xll-lea în Anglia şi Franţa şi erau folosite pentru măcinarea boabelor şi tăierea buştenilor. Mai târziu, au fost folosite şi la mărunţitul tutunului, confecţionarea hârtiei şi presarea seminţelor de in pentru ulei.

Pe vremea aceea morile de vânt aveau o putere estimată între 25 şi 30kW şi o structură specială, cu partea principală aşezată pe un postament solid din lemn, sub formă de tripod şi două grinzi în cruce care se sprijineau pe sol. În funcţie de bătaia vântului, existau şi patru grinzi verticale care se ridicau pentru a susţine corpul morii.

De ce există Olanda datorită morilor de vânt

Pornind de la principiul că vântul se formează din cauză că Soarele nu încălzeşte Pământul uniform şi astfel se formează mişcări de aer, energia eoliană se foloseşte de energia vântului pentru ca noi să obţinem rezultate care ar necesita un mare efort fizic. De pildă, în Olanda au apărut morile de vânt pentru a extrage excesul de apă din terenuri, inundaţiile fiind un pericol constant în această ţară. De asemenea, erau folosite şi în disecarea mlaştinilor.

Olanda este cunoscută pentru morile sale de vânt, fiind printre cele mai bine funcţionale din lume. În Schiedam se află cele mai mari mori de vânt din lume, iar Kinderdijik este zona care se află pe lista obiectivelor UNESCO pentru numărul mare de mori păstrate intacte, vizitatorii putând să îşi imagineze cum au prevenit numeroase inundaţii pe vremuri, Olanda fiind sub nivelul mării.

În evoluţia notabilă a acestui sistem, pasul următor cu adevărat important a fost dezvoltarea turbinelor eoliene care încarcă acumulatori. Acestea au două sau trei palete şi au fost folosite la furnizarea de electricitate în locurile în care infrastructura urbană nu era foarte dezvoltată. Energia eoliană a început să fie însă cu adevărat valorificată după criza petrolului din anii ‘70, când oamenii au început să-şi dea seama că Pământul nu are resurse inepuizabile.

Turbinele eoliene din prezent sunt împărţite în funcţie de mărime în mici, medii şi mari, dar şi de puterea pe care o au, cele mai mici generând aproximativ 50-60kW putere. Cele mai multe sunt cele de dimensiune medie, folosesc rotoare şi au o capacitate între 50 şi 1.500kW.

Deşi energia eoliană are variaţii în funcţie de anotimp, după cum este firesc, funcţionează îndeajuns încât să producă energie în mod constant peste 25% din timp, în rest randamentul variând ca putere şi eficienţă. Avantajele sunt că energia este curată şi nu consumă resurse naturale de tipul petrolului sau cărbunelui.

Lumea vorbeşte despre încălzirea globală, despre cum ne afectează viaţa şi cât de grav este ce se întâmplă. În prezent, poluarea aerului provoacă şapte milioane de decese pe an şi creşte numărul pacienţilor care suferă de boli cardiovasculare şi respiratorii. Prea puţini iau în calcul că folosirea energiei Soarelui şi a vântului în locul combustibililor fosili ar rezolva ceva în sensul ăsta. Anul 2015 a fost, conform specialiştilor, cel mai călduros an din istorie, iar istoria se scrie de la an la an. Dacă nici asta nu ne mobilizează, puţine lucruri o vor mai face.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite