Fotografia de miliarde de pixeli. Cum poţi să escaladezi Muntele Everest printr-un singur click
0
Fotografia de doi gigapixeli a fost realizată de un producător de film ajutat de Microsoft, o organizaţie nonprofit şi Societatea Regală de Geografie. Pentru această panoramă el a folosit 477 de poze.
Producătorul de film David Breashears a adunat imaginile care au compus-o pe cea de doi gigapixeli în primăvara lui 2012. El a imortalizat gheţarul Khumbu folosind un obiectiv de 300 milimetri, apoi a lipit sutele de imagini pentru a rezulta una dintre cele mai clare fotografii cu acest munte iconic, notează „The Daily Mail“.
A pornit ca un simplu concept, dar de fiecare dată când vizitam locul, descopeream ceva nou - ce am reuşit nu este nici măcar vârful aisbergului, vrem să imortalizăm muntele în aproximativ 120.00 de fotografii realizate din elicopter.
Organizaţia nonprofit care a contribuit este GlacierWorks şi a oferit imagini mai vechi cu muntele, iar compania Microsoft a contribuit pentru îmbinarea tuturor imaginilor realizate de producător „[...] în curând, vom putea combina imagini noi cu cele vechi pentru a putea naviga foarte uşor între cum arăta în trecut şi cum este acum“, a mai spus producătorul. În acest proiect s-a implicat şi Societatea Regală pentru Geografie din Londra şi a furnizat fotografiile vechi care datează din 1921.
Viitorul proiect este îmbinarea tuturor acestor poze într-una singura care să reflecte istoria muntelui, dar şi starea actuală. Istoria sa începe în 1865, când şi-a primit numele de la Societatea Regală de Geografie la recomandarea lui Andrew Waugh. Iar inspiraţia acestuia a venit de la numele lui Sir George Everest, predecesorul său în postul de inspector general al Indiei.

Everest este cel mai înalt vârf din lume, cu o înălţime de aproximativ 8.800 de metri şi a devenit Sfântul Graal pentru mulţi alpinişti ai lumii.
Producătorul Breashears a spus că încă de la 23 de ani a vrut să fie un alpinist, un explorator montan, de când a văzut o fotografie cu Everestul realizată de Sir Edmund Hillary, unul dintre cei mai cunoscuţi exploratori ai acestui monument al naturii. „Am devenit pasionat şi de fotografie, astfel că în ultimii 33 de ani am ajuns de cinci ori pe Everest, inclusiv la prima transmisiune live şi primul film IMAX de pe munte“, a mai afirmat acesta.
Fotografii istorice cu muntele Everest
În stânga este o imagine din 1921, iar în dreapta este imaginea realizată de Glacier Works în 2009


Gheţarul Kyetrak în 1921 şi mai nou, în 2008


Gheţarul Rongbuck - în 1921

Acelaşi gheţar, dar în 2007
