Cum vedea Isaac Asimov, unul dintre cei mai mari scriitori, anul 2014: maşini autonome şi colonii sub apă şi pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Isaac Asimov este unul dintre cele mai grele nume din literatura science fiction şi un fizician preocupat mereu de următorul pas al omeniriii. În anii '60, el a încercat să schiţeze câteva dintre lucrurile pe care le vom avea la anul. Cu unele a reuşit, altele sunt însă la mulţi ani distanţă.

„The New York Times“ a primit în paginile sale, în 1964, un articol semnat de Isaac Asimov, scrie Gizmodo. El a vrut să scrie acolo cum va fi lumea peste 50 de ani, 50 de ani care vor fi adus şi decesul său. 

A indicat spre un viitor populat cu roboţi, dar deloc prea eficienţi, maşini autonome şi pereţi care luminează. Astea sunt părţile bune, dar el a afirmat că vor fi şi oraşe sub apă, iar Luna va găzdui deja colonii. Acestea încă nu s-au întâmplat.

Oraşele sub apă au fost o idee de multe ori speculată. În definitiv, ar fi un trai similar celui din spaţiu. 

„Populaţia în creştere va acapara zonele deşertice şi polare. În mod surprinzător, în 2014 vom vedea începutul colonizării fundului oceanelor. Locuinţele de sub apă vor avea atracţiile lor pentru cei care apreciază sporturile nautice şi vor încuraja fără îndoială exploatarea mai eficientă a resurselor oceanelor, atât cele pentru hrană, cât şi cele minerale“, scrie Asimov pentru „The New York Times“. Nu prea s-a întâmplat asta.

image

„Până în 2014, panourile electroluminescente vor fi tot mai folosite. Tavanele şi pereţii vor emite o lumină slabă şi într-o varietate de culori care se vor schimba la o atingere de buton“, nota Asimov. Nu, încă avem becuri, deşi se presupune că sunt tot mai eficiente. Din fericire, ecranele au avansat destul de bine, avem acum tehnologia AMOLED.

Asimov mai visa şi la explorarea spaţiului. Mare parte din acţiunea pe care a prezentat-o în cărţile sale se desfăşoară în spaţiu, astfel că el a considerat că Luna va fi noul avanpost al omenirii. Fizicianul credea că General Motors, marele constructor american de maşini, va realiza echipamentul pentru călătorii. Încă nu s-a întâmplat asta, iar SpaceX pare o companie mai plauzibilă să transporte, cândva în viitor, oameni în colonii lunare sau marţiene.

„Lumea din 2014 va avea mai puţine slujbe de rutină pentru oameni care nu pot fi realizate de maşinării. Omenirea va avea astfel o cursă a înarmării cu maşinării bune“, a mai spus Asimov. Într-adevăr, liniile de producţie din prezent sunt, în mare parte, autonome, dar oamenii încă sunt necesare. Fie că e vorba de supervizori, fie că e vorba de oameni care asamblează echipamente, maşinăriile încă n-au luat toate slujbele plictisitoare.

image

„Se va depune mult efort în crearea de vehicule cu «creiere-robot», vehicule care să se deplaseze între anumite puncte şi fără să aibă probleme din cauza reflexelor lente pe care le au oamenii. Bănuiesc că cele mai mari atracţii la târgurile de tehnologie din 2014 vor fi călătorii cu mici maşini robotizate care vor naviga printre oameni la aproape un metru deasupra solului“, preconiza Asimov. Google se chinuie să-şi lase maşina autonomă pe şosele, cu siguranţă acesta este trendul, dar încă nu am ajuns în stadiul descris de Asimov.

Alături de maşini, şi bucătăriile ar fi trebuit să fie automatizate până acum. „Micul dejun va fi „comandat“ cu o seară înainte pentru a fi gata la o anumită oră în dimineaţa respectivă din mâncare semipreparată care va fi păstrată în frigider până când va fi gata pentru procesare“, mai descria Asimov. Peste 10 sau 20 de ani vom avea ceea ce Asimov intuia, poate chiar mâncare printată 3D, dar dacă el se gândea la servicii de livrare mâncare, avem chiar de câţiva ani asta.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite