Câte cuvinte poate învăța un câine? Patrupezii, capabili să înțeleagă mai mult decât simple comenzi

0
Publicat:

Tovarășii noștri canini pot înțelege mai mult decât simple comenzi, potrivit unui noi studiu. Câinii înțeleg ce înseamnă anumite cuvinte, potrivit cercetătorilor care au monitorizat activitatea creierului câinilor, în timp ce li s-au arătat mingi, papuci, lese și alte obiecte cu care sunt familiarizați.

Câinii pot înțelege semnificația substantivelor FOTO Arhivă
Câinii pot înțelege semnificația substantivelor FOTO Arhivă

Prin urmare, creierul câinelui poate percepe mai mult decât comenzi precum „șezi”, „culcat” și „adu”, având capacitatea de a înțelege semnificația substantivelor, notează The Guardian.

Cred că toți câinii au capacitatea”, a spus Marianna Boros, care a ajutat la organizarea experimentelor la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria.

„Acest lucru ne schimbă înțelegerea evoluției limbajului și simțul nostru a ceea ce este unic uman”, a adăugat ea.

Oamenii de știință au fost de multă vreme fascinați de faptul că patrupezii pot învăța cu adevărat semnificația cuvintelor și au venit cu dovezi în acest sens.

Câinii pot învăța numele a diferite obiecte

Un sondaj din 2022 a constatat că proprietarii de câini credeau că tovarășii lor blănoși pot înțelege semnificația a între 15 și 215 cuvinte.

Dovezi concrete legate de priceperea cognitivă canină au venit în 2011, când psihologii din Carolina de Sud au raportat că, după trei ani de antrenament intensiv, un border collie numit Chaser a învățat numele a peste 1.000 de obiecte, inclusiv 800 de jucării de pânză, 116 bile și 26 de frisbee.

Cu toate acestea, studiile nu au detaliat ceea ce se întâmplă în creierul canin când procesează cuvintele.

Pentru a elucida misterul, Boros și colegii ei au invitat 18 proprietari de câini să-și aducă animalele de companie în laborator împreună cu cinci obiecte pe care animalele le cunoșteau bine. Acestea au inclus mingi, papuci, frisbee, jucării din cauciuc, plumbi și alte articole.

La laborator, proprietarii au fost instruiți să spună cuvinte care desemnau obiecte, înainte de a arăta câinelui fie articolul corect, fie altul. De exemplu, un proprietar ar putea spune „Uite, iată mingea”, dar să țină un frisbee.

Experimentele au fost repetate de mai multe ori cu obiecte care se potrivesc și care nu se potrivesc. În timpul testelor, cercetătorii au monitorizat activitatea creierului câinilor prin electroencefalografie neinvazivă sau EEG.

Rezultatele au dezvăluit diferite modele de activitate atunci când obiectele se potriveau sau nu cu cuvintele spuse de proprietar. Diferența a fost mai pronunțată pentru cuvintele pe care proprietarii credeau că animalele lor le cunoșteau cel mai bine.

Fluctuații similare au fost observate în înregistrările EEG atunci când oamenii au efectuat teste. Persoanele fie înțelegeau cuvintele suficient de bine pentru a-și forma o reprezentare mentală care era fie confirmată, fie acea reprezentate era contrazisă de obiectul pe care, ulterior, îl vedeau.

În Current Biology, oamenii de știință spun că rezultatele „oferă primele dovezi neuronale de cunoașterea cuvintelor obiect, la un animal”. Boros a subliniat că nu pretinde că patrupezii înțeleg cuvintele la fel de bine ca oamenii.

Va fi nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege, de exemplu, dacă prietenii noștri blănoși învață cuvine în mod similar oamenilor, în copilărie.

Studiul ridică și întrebarea de ce, în cazul în care câinii înțeleg anumite substantive, mai mulți dintre ei nu le arată. O posibilitate este ca un câine să știe la ce se referă un cuvânt, dar să nu considere că trebuie să răspundă în vreun fel. 

Câinelui meu îi pasă doar de mingea lui”, a spus Boros. „Dacă îi aduc o altă jucărie, nu-i pasă deloc de ea.”

Dr. Holly Root-Gutteridge, un cercetător postdoctoral la Universitatea din Lincoln, care nu a fost implicat în studiu, a numit lucrarea „fascinantă”.

Este deosebit de interesant, deoarece cred că este puțin probabil că acest lucru a început în timpul domesticirii, așa că poate fi răspândit la mamifere”, a spus ea.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite