Bosonul Higgs și schimbările pe care le aduce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Peter Higgs, teoreticianul "mecanismului Higgs". FOTO: Mediafax
Peter Higgs, teoreticianul "mecanismului Higgs". FOTO: Mediafax

Cercetătorii de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) au anunțat astăzi că au descoperit bosonul Higgs, cunoscut și ca “particula lui Dumnezeu”, în urma experimentelor desfășurate la LHC (Large Hadron Collider). Implicațiile acestei descoperiri sunt uriașe.

Această particulă descoperită are o masă de 125 gigaelectronvolți (GeV), cu 1 GeV mai mult decât masa protonului, notează livescience.com. Experimentele pentru a o descoperi au fost făcute la LHC din Geneva și au fost susținute de o descoperire recentă din Statele Unite ale Americii, de la Fermilab.

Iată ce implicaţii au descoperirile de astăzi:

1. Originea masei particulelor

Bosonul Higgs este considerat cheia rezolvării misterului originii masei particulelor și este asociat cu un câmp denumit “câmpul Higgs”. Pe măsură ce particulele parcurg acest câmp, ele capătă masă. “«Mecanismul Higgs» este cel care ne permite să înțelegem cum particulele ajung să aibă masă”, a spus Joao Guimaraes da Costa, fizician la Universitatea Harvard.

“Descoperirea ne ajută să înțelegem modul în care apare masa la nivel cuantic”, a afirmat Maria Spiropulu, profesor la Caltech. Mai mult, asta poate duce la rezolvarea altui mister, și anume, de ce particulele au masa specifică pe care o au.

2. Implicațiile în Modelul Standard

Modelul Standard este o teorie care tratează cele trei forțe fundamentale și particulele elementare. Forțele sunt: interacțiunea electromagnetică, interacțiunea nucleară slabă și interacțiunea nucleară tare, iar particulele elementare sunt cele care organizează materia în Univers. Bosonul Higgs era particula care lipsea din Modelul Standard și cea care ar confirma dacă teoria este bună sau nu.

Chiar și cu bosonul Higgs, teoria Modelului Standard nu este completă, deoarece nu include și a patra forță fundamentală, gravitația și nu ia în calcul materia neagră care constituie 98% din tot Univers. “Modelul Standard descrie ceea ce am măsurat, dar nu include gravitația sau materia neagră, de aceea sperăm să-l extindem ca să includă mai multe”, a spus Wiliam Murray, fizician la CERN și al Consiliului Marii Britanii pentru Știință și Tehnologie.

3. Forța electroslabă

Existența bosonului Higgs explică modul cum pot fi unite două forțe fundamentale, interacțiunea electromagnetică și interacțiunea nucleară slabă. Prima este responsabilă de interacțiunea dintre particulele încărcate magnetic, iar cea de-a doua produce majoritatea proceselor de degradare radioactivă. Și fiecărei forțe din natură îi corespunde o particulă. Particula legată de electromagnetism este fotonul, o particulă fără masă, iar cu interacțiunea slabă sunt asociați bosonii W și Z, particule masive. Mecanismul Higgs este responsabil de aceste diferențe de masă între particule.

“Dacă introduci câmpul Higgs, bosonii W și Z se vor combina cu câmpul și astfel capătă masă. Asta explică de ce bosonii W și Z au masă și, mai multe, se reușește unirea interacțiunii electromagnetice cu cea nucleară slabă și rezultă forța slabă”, a afirmat Jonas Strandberg, cercetător la CERN și membru în experimentul ATLAS.

4. Supersimetria

Supersimetria este o teorie pe care existența bosonului Higgs o certifică. Aceasta pornește de la premisa că fiecare particulă are un o altă particulă “superpartener”, dar cu caracteristici ușor diferite. Supersimetria propune și o particulă alternativă celor care compun materia neagră. “Existența bosonului Higgs confirmă supersimetria ca fiind o teorie valabilă, dar asta presupune să dovedim și că aceasta există”, a declarat Jonas Strandberg.

5. Confirmarea proiectului LHC

Și, desigur, bosonul Higgs dovedește că investiția în LHC nu a fost degeaba. Acesta e cel mai mare accelerator de particule din lume, iar costul total s-a ridicat la zece miliarde de dolari. CERN l-a creat special pentru a cerceta cele mai mari energii care pot fi reproduse pe Pământ, iar bosonul Higgs este ca Sfântul Graal.

Descoperirea este importantă și pentru Peter Higgs și colegii săi care au venit, în 1964, cu teoria mecanismului Higgs. Iar asta s-ar putea traduce chiar într-un premiu Nobel pentru anumiți cercetători, printre care și Higgs.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite