Se schimbă ora! Când se face trecerea la ora de iarnă şi sfaturi practice pentru a ne adapta mai uşor noului program

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă dormim cu o oră în plus, schimbarea poate avea şi efecte negative pentru unele persoane
Chiar dacă dormim cu o oră în plus, schimbarea poate avea şi efecte negative pentru unele persoane

La sfârşitul acestei săptămâni România trece la ora de iarnă, iar ceasurile vor fi date cu o oră în urmă, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult, însă asta nu înseamnă că nu pot apărea aspecte negative. Un specialist oferă câteva sfaturi utile şi practice pentru ca această schimbare să nu fie resimţită.

În anul 2016, trecerea la ora de iarnă se face în noaptea dintre 29 octombrie şi 30 octombrie (ultima duminică din luna octombrie), ora 4.00 a dimineţii devenind astfel ora 3.00.

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului şi sănătăţii populaţiei care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic şi odată cu el pot surveni şi dereglări hormonale, mai ales în ceea ce priveşte melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Un studiu realizat în 2012 de cercetătorii braitanici a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului dispare, scrie site-ul adevarul.top. Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă, însă efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulţi spunând că se simt mai rău decât atunci când dormeau mai puţin. „Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă acelora care au probleme cu somnul, dar şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare“, spune Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow. Totuşi, explică profesorul Espie, calitatea somnului scade semnificativ odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, iar procesul se accentuează pe măsură ce se instalează iarna.

Aşadar, pentru unele persoane această schimbare este dificilă şi chiar supărătoare. Iată câteva sfaturi oferite de specialistul Richard Shane în Huffington Post pentru a încerca să facem această trecere cu lejeritate.

1. Amintiţi-vă că probabil s-a întâmplat de nenumărate ori să staţi treaz până la ore târzii şi nu aţi întâmpinat prea multe probleme, aşa că trebuie să fiţi conştient de faptul că organismul se poate adapta relativ uşor. Cu acest gând în minte vă puteţi stăpâni eventuala nelinişte cu privire la schimbarea orei.

2. Înainte cu 2-3 să vă daţi ceasurile înapoi cu o oră, mergeţi la culcare cu 15 minute mai târziu decât de obicei. Acest exerciţiu vă va schimba treptat ritmul de somn pentru a fi în sincronizare perfectă când ora se va schimba definitiv.

3. Treptat, programaţi-vă cina mai târziu.

4. Trebuie să ajustaţi intensitatea luminii din locuinţă. Înlăturaţi draperiile camerei de îndată ce v-aţi trezit, iar seara diminuaţi lumina, aceste trucuri ajutându-vă să vă liniştiţi înainte de culcare.

5. Este util să instalaţi variatoare de lumină pentru a avea suficientă lumină când vă desfăşuraşi activităţile zilnice sau cele de la sfârşitul unei zile de muncă, reducând în acelaşi timp expunerea la lumina puternică.

6. Trebuie să vă respectaţi şi să aveţi grijă de acea parte a voastră care este anxioasă. O modalitate bună de a face acest lucru este să încetiniţi activităţile ce preced somnul şi să vă relaxaţi înainte de a adormi.

7. Să faceţi o baie fierbinte este un excelent mod de a vă linişti înainte de culcare. Pe lângă faptul că vă relaxează, vă ridică şi temperatura corpului, iar când terminaţi baia temperatura corpului scade, ceea ce se întâmplă şi în timpul somnului.

8. Alcoolul şi cafeina perturbă ciclul de somn, aşa că este recomandat, cu o zi sau două înainte de schimbarea orei, să limitaţi consumul acestor substanţe, lucru ce vă ajută să suportaţi trecerea mai uşor, mai natural.

9. Dacă aveţi nevoie de un „pui de somn“ e indicat să îl faceţi după-amiaza şi să fie de maximum 30 de minute. Dormitul la amiază târziu şi pentru perioade lungi vă poate afecta ritmul natural de somn.

10. Dacă aveţi copii, aplicaţi sfaturile 2,3, 4 şi 5, cu siguranţă îi va ajuta pe micuţi.

Nu uitaţi să vă potriviţi ceasurile în noaptea de sâmbătă spre duminică. Somn uşor!

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite