Cum a fost descoperită celebra statuie Venus din Milo. Controversele arheologilor: ce ținea zeița în mâinile care nu mai sunt

0
Publicat:

La 8 aprilie 1820, una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale Greciei Antice, Venus din Milo a fost descoperită, cu totul întâmplător de Iorgos, un țăran grec.

Celebra statuie a lui Venus din Milo Arhivă
Celebra statuie a lui Venus din Milo Arhivă

În primăvara anului 1820, un țăran grec, pe nume Iorgos, își ara peticul de pământ de pe insula Milos. La un moment dat a lovit ceva tare. Săpând mai adânc, a descoperit patru statuete: trei ale zeului Hermes și una a zeiței Afrodita.

Ulterior, o expediție arheologică franceză, condusă de ducele de Choiseul, a cumpărat statuia Afroditei și a dus-o în Franța. Ludovic al XVIII-lea a botezat-o Venus din Milo și a oferit-o Muzeului Luvru, unde poate fi admirată și în prezent.

Una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale Greciei Antice, Venus din Milo este imediat recunoscută datorită lipsei mâinilor. Statuia se presupune că ar fi o reprezentare a zeiţei frumuseţii, Afrodita, cea care este cunoscută la romani drept Venus.

De-a lungul celor două secole de la descoperire, oamenii de știință au studiat statuia propunând diverse teorii despre ceea ce ar fi putut ține zeița în mâinile care astăzi nu mai sunt atașate de corp: fie un fruct – cel mai probabil un măr, simbolul victoriei lui Paris din Troia și simbolul insulei Milos, fie să fi fost sprijinită de o coloană sau chiar să fi tors, ținând furca și fusul. Conform ultimelor cercetări, ultimele două variante sunt puțin probabile, prima fiind mult mai credibilă.

Multă vreme s-a crezut eronat că Venus din Milo este lucrarea faimosului sculptor atenian Praxiteles, cel mai renumit sculptor din Atena secolului al IV-lea a.Chr., sau a unui elev de-ai sculptorului Phidias.

De fapt, faimoasa lucrare aparține unui sculptor care a trăit mult mai târziu, un artist itinerant pe nume Alexandros, fiul lui Menides, originar din Antiohia, oraș sirian antic situat în prezent în Turcia. Astfel, această sculptură poate fi datată între anii 150-50 a.Chr. și provine din gymnasium-ul de pe insula cicladică Milos, spațiu destinat antrenamentului, frecventat de bărbații care concurau la jocurile publice.

Pe teritoriul țării noastre au fost descoperite numeroase statuete de tip venus, datând din diverse epoci istorice. Printre cele mai cunoscute se numără Venus de la Gilău, descoperită în castrul roman, Venus de la Porolissum și Venus Pudica de la Capidava, reprezentată pe un fus din os, conform Institutului Național al Patrimoniului.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite