Banc spumos pe seama lui Nicolae Ceaușescu, dezvăluit de CIA. Ce propunere „indecentă” i-a făcut o femeie

0
Publicat:

Fostul președinte comunist Nicolae Ceaușescu a fost „eroul” a nenumărate bancuri, iar unele dintre ele au stârnit amuzamentul occidentalilor și s-au păstrat în arhivele unor servicii de informații. Un astfel de banc arăta cât de mult își doreau românii să părăsească țara.

Nicolae Ceaușescu într-o vizită de Lucru. Sursa: revista Flacăra, 1975.
Nicolae Ceaușescu într-o vizită de Lucru. Sursa: revista Flacăra, 1975.

O notă secretă păstrată în arhivele Agenției Centrale de Informații (CIA) din Statele Unite ale Americii arată ce fel de glume circulau la începutul anilor ’70, în România, pe seama fostului președinte comunist Nicolae Ceaușescu.

Frecvent, o glumă despre regimul, mai degrabă lipsit de umor, Ceaușescu, circulă în București.

„Ambasada notează cea mai recentă manifestare a spiritului balcanic”, informa nota secretă din 1972, păstrată în arhivele digitalizate ale CIA:

Bancuri cu Ceaușescu, redate în note secrete CIA

Președintele Ceaușescu se afla la o petrecere, unde vorbea cu o femeie frumoasă, pe care încerca din greu să o impresioneze.

Ai dori o mașină, draga mea?”, a întrebat-o.

„Nu”, a răspuns ea, „am deja două mașini”.

„Dar ce spui de o vilă?”, a întrebat președintele.

„Am deja cea mai mare vilă din România”, a răspuns tânăra, cu o atitudine de persoană cu lucruri prețioase.

„Păi, atunci, ce ai dori”, a întrebat, uimit, Ceaușescu.

„Aș vrea să deschizi toate granițele”, i-a spus femeia.

„Ce?”, îi spune Ceaușescu, dându-se un pas înapoi. „Și vrei să rămânem numai noi doi în România?”

O altă notă informativă secretă a CIA reda un raport din 1975 al Ambasadei SUA cu privire la situația drepturilor omului în România.

Oficialii SUA arătau că în mod particular, românii erau critici ai regimului. „Umorul politic a înflorit, inclusiv glumele pe seama lui Ceaușescu”, arăta raportul CIA, din 1975.

Fuga din România în comunism, un risc maxim

Nicolae Ceaușescu a devenit secretar general al Partidului Comunist Român în 1965, iar după în primul deceniu în care s-a aflat la conducerea politică a României, românii simțeau o ameliorare în privința drepturilor și libertăților lor, față de epoca stalinistă, arătau autorii notei informative.

Însă nenumărați români au sfârșit în încercarea de părăsi România, trecând ilegal frontierele țării, spre Occident și Balcani.

Mii de români au murit încercând să „evadeze” din ţară în timpul regimului comunist, trecând Dunărea în Iugoslavia.

Oraşele de fontieră Orşova şi Drobeta Turnul Severin, aflate pe malul Dunării, au fost adesea locul de pornire al aventurii în necunoscut pentru românii care tânjeau după o viaţă mai bună în Occident, dorind să fugă din ROmânia condusă de regimul Ceaușescu. 

Mulţi dintre ei au murit ucişi de gloanţele trase de grăniceri, în timp ce alţii au plătit cu viaţa tributul Dunării.

Aproape la fel de riscante se dovedeau încercările de trecere a frontierelor terestre din vestul României. Graniţele erau păzite de regimentele militare, iar posturile de observaţie erau dese.

MagazinPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite