Fericirea la românce: verighetă - da, reţetă - ba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile din România se simt
fericite cu viaţa lor, exact aşa cum este. FOTO: Adevărul
Femeile din România se simt fericite cu viaţa lor, exact aşa cum este. FOTO: Adevărul

Româncele conduc într-un top al fericirii, realizat în 11 ţări de Discovery Networks. Cei mai importanţi „piloni ai fericirii“ sunt soţul şi susţinerea familiei, iar sănătatea e mai preţuită decât frumuseţea.

Fericirea este o atitudine. Concluzia principală a studiului că fericirea este la îndemâna oricărei femei, deoarece fericirea nu depinde de bogăţie, de circumstanţe sau de noroc.

„Când am studiat ce au femeile fericite în comun, am constatat că este vorba mai degrabă de o atitudine decât de o situaţie. Femeile fericite privesc înapoi spre trecut acceptându-l şi văd jumătatea plină a paharului când este vorba de viitor. Ele îşi urmăresc în mod activ scopurile, dar acceptă şi urcuşurile, coborâşurile şi caracterul imprevizibil al vieţii“, scrie în studiul global realizat de Discovery Networks.

Fericirea stă în ochii privitorului

„Această atitudine nu se referă la controlarea tuturor nimicurilor sau la obsesia faţă de detalii, ci la puterea de a accepta binele şi răul. Pentru femei, senzaţia că deţin controlul este dată de sentimentul că realitatea şi direcţia în care se vor îndrepta în viaţă sunt hotărâte de ele însele, şi nu impuse de alţii“, scrie în continuare.

Progresul făcut în privinţa egalităţii dintre sexe din ultimii 50 de ani înseamnă că femeile de 20, 30 şi 40 şi ceva de ani au mai multe ocazii de a prelua controlul asupra propriilor vieţi decât oricare altă generaţie de dinaintea lor. Femeile pot să urmeze orice carieră îşi doresc şi să decidă când şi dacă doresc să întemeieze o familie. Pentru majoritatea femeilor, căsătoria nu mai înseamnă renunţarea la independenţă, sau în cercuri mai progresiste, nici măcar la numele de familie.

Femeile fericite sunt încrezătoare în ele însele şi simt că deţin controlul asupra vieţii lor (65% din cele 5.500 intervievate din 11 ţări europene, dar şi din Rusia şi Africa de Sud). Cu toate acestea, 51% din femeile tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani, din România, resimt puternic presiunea de a face cele mai bune alegeri pentru a fi fericite, fiind într-un moment al vieţii în care nu au atins un echilibru interior în ceea ce priveşte cariera, relaţia cu un partener stabil sau banii.

Căsătoria, mai mult decât o relaţie

Este adevărat: femeile care sunt într-o relaţie sunt mai fericite. Deşi a fi cu cineva nu garantează fericirea, un partener îţi oferă un nivel de susţinere şi intimitate emoţională pe care alte tipuri de relaţii nu le pot oferi.

Când vine vorba despre relaţii, femeile căsătorite sunt mai fericite (46%) decât cele implicate într-o relaţie de concubinaj (40%) sau cele care au o relaţie cu un partener, dar nu locuiesc împreună cu acesta (32%). Femeile căsătorite care au declarat că sunt fericite sunt de cel puţin două ori mai numeroase decât cele singure care au spus acelaşi lucru (21%).

În ceea ce priveşte cele mai votate calităţi pe care femeile din toate cele unsprezece ţări le caută la partenerul ideal, acestea au fost onestitatea, înţelegerea şi loialitatea. Femeile preţuiesc susţinerea emoţională, mai presus decât bunurile materiale şi aspectul fizic.

„Căsătoria este foarte importantă pentru că ea înseamnă mai mult decât o relaţie“, a spus Maria (35 de ani).

Echilibrul între frumuseţea interioară şi cea exterioară este cel de-al treilea element fundamental pentru găsirea fericirii, iar femeile par să fie pe drumul cel bun. În toate ţările implicate în studiu, femeile sunt de acord că, pentru o viaţă fericită, sănătatea este mai importantă decât aspectul fizic. Această atitudine apare cel mai pregnant în România (98%), Italia (97%), Polonia (94%) şi Rusia (93%). Femeile respective au în mod activ o atitudine sănătoasă faţă de aspectul lor fizic. Printre altele, de exemplu, tind într-o mai mare măsură să respingă ideea de chirurgie estetică.

Familia oferă sens

Relaţiile cu prietenii şi familia reprezintă cel de-al patrulea element important, care confirmă că femeile există prin ceilalţi. Relaţiile cu familia şi prietenii îi asigură unei femei sprijinul de care are nevoie, ocazia să se dezvolte şi să se distreze. Dar mult mai important este faptul că aceste relaţii îi conferă un sens şi un scop.

În Europa de Nord, prietenii sunt mai importanţi decât familia, în comparaţie cu România, Italia, Rusia, Polonia şi Africa de Sud, unde balanţa tinde să încline în favoarea familiei. „Orice femeie îşi doreşte un copil atunci când se căsătoreşte; ei reprezintă continuitatea şi dau sens vieţii. Pentru asta trăim şi continuăm să trăim prin copiii noştri“, a spus Gina (49 de ani).

Ultimul element de referinţă pentru fericirea femeilor este încrederea inspirată de poziţia lor în societate. Studiul arată că aprecierea din partea prietenilor, familiei şi a societăţii în general contribuie la sporirea respectului faţă de sine în cazul lor.

După 50 de ani de progres în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe, femeile încă sunt depăşite numeric de bărbaţi în poziţii-cheie în lumea politică sau cea financiară. Dintre toate naţionalităţile, danezele (27%) sunt cel mai puţin preocupate de inegalitatea dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte aceste funcţii, în timp ce 52% din românce consideră că nu există suficient de mulţi lideri femei în societate. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite