Cum să devii carismatic şi să inspiri încredere: secretul preşedinţilor care stabilesc conexiuni emoţionale cu cetăţenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carisma înseamnă putere, iar oamenii carismatici pot obţine orice de la cei din jur. Din fericire nu este o calitate înnăscută, farmecul personal putând fi cultivat, exersat şi dezvoltat.

Oamenii carismatici parcă însufleţesc instantaneu spaţiul în care se află, având puterea deosebită de a crea legături puternice cu cei din jur. Carisma nu ţine neapărat de aspectul fizic şi de abilităţile de comunicare, nu este o calitate înnăscută, ci rezultatul unor comportamente învăţate, scrie businessinsider.com

Foloseşte cuvinte care stabilesc o conexiune emoţională

În cartea sa „De ce au preşedinţii succes“, cunoscutul psiholog Dean Keith Simonton susţine că cel mai eficient limbaj este cel concret, nu cel abstract.

„Simt durerea ta“, „Îmi dau seama ce simţi“, „Mă pun în locul tău“ sunt asocieri care pot face oamenii să se simtă înţeleşi. Preşedinţii cei mai carismatici stabilesc o conexiune emoţională cu oamenii, reuşind să lase de-o parte ce gândesc şi să empatizeze cu cei cărora li se adresează.

Nu-ţi fie frică să-ţi exprimi sentimentele

„Indivizii carismatici îşi exprimă sentimentele în mod spontan şi sincer. Acest lucru le permite să acceseze stările şi emoţiile celor din jur“, spune psihologul Ronald E. Riggio. Se numeşte molipsire emoţională sau „tendinţa de a sincroniza emoţiile“. Deci, dacă esti cu adevarat entuziasmat de ceva, persoanele din jur vor prelua acea emoţie, de asemenea.

Priveşte persoana căreia îi vorbeşti

Psihologii au descoperit că atunci când doi oameni comunică, privitul reciproc este un semn de încredere şi siguranţă. Dacă îşi încrucişează picioarele este semn al lipsei de încredere. În cazul în care doriţi să inspiraţi încredere într-o negociere, cercetătorii recomandă să imitaţi comportamentul interlocutorului.

Mergi în acelaşi ritm cu interlocutorul

Un studiu realizat de Universitatea din Durham a constatat că a fost nevoie de doar câţiva paşi pentru a da un sentiment de apropiere. Subiecţii care au mers în acelaşi ritm au fost văzuţi ca nişte oameni extrovertiţi, ceilaţi fiind văzuţi mai nervoşi şi nesiguri.

Ţine-ţi braţele deschise

Experţii sunt de părere că limbajul corpului poate spune mai mult decât cuvintele. Ţinând mâinile în buzunare si umerii închişi poţi trimite semnale care dau de înţeles că nu te interesează ce spune interlocutorul. Pe de altă parte, vorbind cu mâinile şi picioare într-o poziţie deschisă arată că eşti disponibil.

Zâmbeşte mai mult

În două experimente, cercetătorii din Elveţia au studiat relaţia dintre atractivitate şi zâmbet. Ei au descoperit că un zâmbet puternic face chipul mai prietenos. Mai mult, o expresie facială fericită poate compensa lipsa de încredere.

Lasă oamenii să vorbescă despre ei

Potrivit unei cercetări Harvard, vorbitul despre propriile realizări stimulează aceleaşi regiuni ale creierului ca sexul sau o masă bună. Când oamenii vorbesc despre experienţele lor, ei devin mai vulnerabili, stabilind mult mai uşor legături sociale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite