Cum îşi pun oamenii bariere în obţinerea succesului, comparându-se cu ceilalţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum îşi pun oamenii bariere când vine vorba de marile
realizări, comparându-se cu ceilalţi FOTO hindustantimes.com
Cum îşi pun oamenii bariere când vine vorba de marile realizări, comparându-se cu ceilalţi FOTO hindustantimes.com

Cercetătorii sunt de părere că oamenii îşi stabilesc singuri anumite bariere, care îi împiedică să atingă cu succes obiectivele pe care şi le-au propus. Modul în care aceştia interacţionează cu ceilalţi le influenţează rezultatele.

Interacţiunile pe care le avem cu cei care excelează într-un anumit domeniu ne fac să ne simţim mai puţin capabili de a lucra într-o echipă şi mai puţin competenţi în anumite situaţii competitive, spune un studiu publicat în ziarul Neuron. Conform oamenilor de ştiinţă, obiceiul oamenilor de a se compara cu alţi indivizi, poate reprezenta un mijloc eficient de auto-evaluare, chiar şi în momentul în care oamenii fac judecăţi despre alţii pe baza propriilor lor trăiri. Dacă se consideră inferiori, oamenii pot fi împiedicaţi să atingă succesul.

„Am constatat că, deşi oamenii ştiu de ce sunt capabili,  ei obişnuiesc să işi compare performanţele cu ale celor din jur", afirmă cercetătorul Marco Wittmann de la Universitatea din Oxford.

Această gândire este asociată cu activitatea desfăşurată într-o regiune a creierului implicată şi în teoria minţii - abilitatea de a înţelege starea mentală a indivizilor.

Relativ puţine informaţii se cunosc despre acele regiuni ale creierului care sunt implicate în estimarea abilităţilor de sine şi a altora. Cu toate acestea, testele făcute la nivelul creierului au relevat faptul că cele două regiuni distincte se află în cortexul frontal al creierului.

Potrivit studiului , cercetatorii au ales să combine experimente comportamentale cu imagistica funcţională a creierului realizată de ei. 24 de subiecţi au participat la două jocuri care au implicat fie evaluarea culorilor prin forme sau fie estimarea timpului scurs.

Cercetatorii au evaluat de asemenea modul în care subiecţii realizează performanţe fiind influenţaţi de contextele cooperative şi competitive. În situaţii de cooperare, subiecţii s-au evaluat pozitiv atunci când ceilalţi jucători s-au comportat bine, aceştia având rezultate mai slabe.Cu toate acestea, în contextul concurenţial, subiecţii s-au evaluat negativ atunci când au interacţionat cu persoane cu performanţe excelente.

„Descoperirile noastre comportamentale se potrivesc cu experienţele prin care trec oamenii destul de des în mediile în care activează. S-ar putea ca ei să se simtă mai bine sau mai rău în propria lor piele în funcţie de cât de bine este alcătuit grupul cu care lucrează sau negativ în faţa competitorul său puternic“ , a adăugat Wittman.

În concluzie, oamenii îşi pun singuri bariere, atunci când se compară cu cei din jurul lor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite