„Recolta“ lui Jim Crace a câştigat 100.000 de euro la Dublin Literary Award 2015
0Recolta, de Jim Crace, a fost desemnat romanul câştigător al celei de-a XX-a ediţii a prestigiosului International IMPAC Dublin Literary Award 2015. Organizat de Primăria oraşului Dublin, IMPAC DLA este cel mai generos premiu acordat pentru o singură operă de ficţiune publicată în limba engleză, valoarea lui fiind de 100 000 de euro.
În mod cu totul deosebit, nominalizările pentru acest Premiu vin direct de la bibliotecile publice din oraşe de pe întregul glob, fiind recunoscute atât meritele scriitorilor, cât şi ale traducătorilor.
Apreciatul scriitor Jim Crace a declarat: „Am fost surprins, copleşit şi în acelaşi timp deosebit de încântat să aflu că cel mai recent roman al meu a câştigat Premiul IMPAC DUBLIN. Recolta a fost o carte cât se poate de generoasă, în ceea ce a privit procesul de creaţie. La rândul lor, cititorii şi criticii s-au dovedit darnici cu aprecierile. Iar acum, graţie generozităţii unei reţele a iubitorilor de cărţi, reţea ce se întinde în lumea întreagă, Recolta are din nou parte de un noroc extraordinar – se va alătura prestigioasei liste a volumelor de ficţiune ce au fost distinse cu acest premiu internaţional pe parcursul a douăzeci de ani. Nu există bucurie mai mare pentru un scriitor".
„Jim Crace ştie cu o precizie de maestru ce trebuie spus şi ce trebuie doar sugerat. Recolta este de departe cel mai bun roman al anului.“ The Spectator
Romanul Recolta a fost nominalizat la Premiul Man Booker pentru anul 2013. Dintre romanele lui Jim Crace, la Editura ALLFA, în colecţia Strada Ficţiunii a mai apărut Casa molimei (2012).
Jim Crace s-a născut în 1946, la St Albans, în Marea Britanie. A studiat literatură engleză la Birmingham College of Commerce şi a lucrat ca voluntar în Sudan, realizând programe educative pentru televiziune. În calitate de membru al Tinerilor Socialişti, a militat pentru dezarmare nucleară şi independenţa coloniilor. La întoarcerea în Anglia, a lucrat pentru BBC, unde a continuat să realizeze programe educative.
A debutat în 1974, în The New Review, cu povestirea Annie, California Plates. Primul său roman, Continent (1986), marchează şi începutul succesului său internaţional, fiind distins cu premii prestigioase: Whitbread First Novel of the Year Award, David Higham Prize for Fiction şi premiul pentru ficţiune al cotidianului The Guardian. A publicat alte zece romane, printre care Signals of Distress (1994), Quarantine (1997), Being Dead (1999), The Devil’s Larder (2001) şi Casa molimei (The Pesthouse, 2007; Editura ALLFA, 2012). Recolta (Harvest, 2013; Editura ALLFA, 2015) este cel mai recent roman al său. Jim Crace este membru al Royal Society of Literature şi Doctor honoris causa al University of Central England.