Manuscrisul primului roman al lui Samuel Beckett, vândut pentru aproape un milion de lire sterline

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samuel Beckett este unul dintre cei mai influenţi scriitori ai secolului XX şi considerat unul dintre ultimii autori modernişti FOTO theatreisterritory.com
Samuel Beckett este unul dintre cei mai influenţi scriitori ai secolului XX şi considerat unul dintre ultimii autori modernişti FOTO theatreisterritory.com

Manuscrisul romanului de debut al scriitorului irlandez Samuel Beckett, initulat „Murphy“, a fost vândut cu 962.500 de lire sterline la o licitaţie organizată miercuri, la Londra, de casa Sotheby’s. Institutul este acelaşi care a găzduit în urmă cu o săptămână licitaţia pentru tabloul pictorului El Greco, cel pentru care s-a licitat suma record de 10,75 milioane de euro.

Universitatea Reading din Marea Britanie a câştigat lupta cu un alt licitator şi astfel a intrat în posesia manuscrisului care conţine note scrise de mână şi diferă faţă de versiunea finală care a fost publicată în 1938. 

James Joyce şi Charlie Chaplin desenaţi de Beckett

               FOTO Reuters

desene

Universitatea a plătit suma de 962.500 de lire sterline echivalentul a aproape 1,5 milioane de dolari, deloc o dezamăgire ţinând cont de faptul că romanul lui Beckett a fost estimat între 800.000 şi 1,2 milioane de lire sterline.

„Fără îndoială, acesta este cel mai important manuscris al unui roman complet, realizat de un 

scriitor modern, fie el britanic sau irlandez, care apare la o licitaţie după multe decenii“, a declarat pentru Reuters, Peter Selley, specialist senior în cărţi şi manuscrise.

Potrivit reprezentanţilor casei organizatoare, manuscrisul este foarte important, întrucât reflectă cu mare acurateţe procesul de creaţie al unuia dintre cei mai mari scriitori ai secolului al XX-lea. 

Manuscrisul, care se întinde pe şase caiete, conţine numeroase revizuiri şi câteva schiţe făcute de autor bunului său prieten, scriitoul irlandez James Joyce şi actorului de comedie, Charlie Chaplin, ambii având un rol important în influenţarea operei lui Beckett. 

„Murphy“ - cheia înţelegerii operei lui Beckett

Textul a fost conceput între august 1935 şi iunie 1936 şi este cu atât mai important cu cât, spre sfârşitul vieţii sale, scriitorul a declarat că „Murphy“ era un element cheie în desluşirea operei sale, alături de piesele sale de teatru, „Aşteptându-l pe Godot“ şi „Happy Days“ şi romanul „Molly“.

Primul său roman, „Murphy“, este considerat cel mai comic text, asta datorită faptului că personajul principal, un infirmier dintr-un azil psihiatric, încearcă să-şi găsească liniştea apelând la refugiul în „mica lume“ a spiritului.

David Bell, vice-cancelar la Universitatea Reading, a declarat că achiziţionarea lui „Murphy“ oferă „oportunităţi de neegalat pentru a afla mai multe despre unul dintre cei mai mari scriitori din istorie“. 

Samuel Beckett (1906-1989), dramaturg, nuvelist şi poet irlandez, a fost distins în 1969 cu premiul Nobel pentru Literatură. Beckett s-a născut la Dublin, însă a studiat şi a predat la Paris, motivul pentru care majoritatea operlor lui sunt scrise în limba franceză. Piesele lui aparţin teatrului absurd, „Aşteptându-l pe Godot“ (1952) şi „Ultimul joc“ (1957), rămân două dintre cele mai controversate piese ale lui Beckett. Printre operele sale se numără o analiză semnificativă a operei lui Proust (1931), piesele „Ultima casetă a lui Krapp“ (1959) şi „Zile fericite“ (1961); proze scurte adunate în volumele „Povestiri şi texte fără nici un scop“ (1967), „Cuţitul lui Nu“ (1967) şi „Povestiri complet“ (1996). Piesa „Krapp’s Last Tape“ a fost jucată în România sub titlul de „Ultima bandă a lui Krapp“ şi l-a avut pe Marcel Iureş în rolul principal. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite