Bani puţini pentru carte la Frankfurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are un stand mai mic cu 50 de metri pătraţi faţă de anii anteriori, în cadrul celui mai mare târg de carte din lume. De mâine până duminică, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) prezintă standul naţional al României la Târgul de Carte de la Frankfurt.

Scriitorii Gabriel Chifu, Dan Lungu şi Varujan Vosganian vor susţine lecturi publice, în română şi în germană, din cărţile lor cele mai recente: „Fragmente din năstruşnica istorie a lumii de Gabriel Chifu trăită şi tot de el povestită" (Editura Ramuri), „Cum să uiţi o femeie" şi, respectiv, „Cartea şoaptelor" (ambele editate de Polirom). Bugetul alocat de minister  evenimentului este de 35.000 de euro.

Citiţi şi:

Piatra Neamț: Târg de carte la mall

Târgul de la Frankfurt, aflat la cea de-a 62-a ediţie, se întinde pe o suprafaţă de 172.000 de metri pătraţi. Dintre aceştia, standul României va ocupa doar 100 de metri pătraţi, faţă de cei 150 de metri pătraţi alocaţi în anii trecuţi. Vecinii noştri de expunere vor fi Ungaria şi Polonia, iar „standul nostru va arăta identic cu cel amenajat de România în ultimii doi ani, începând din 2008", a declarat Maria Mateiaş, care a conceput proiectul de stand, din partea Sălii Palatului.

„Şi celelalte ţări, din cauza crizei, şi-au micşorat spaţiul de expunere", a subliniat Ana Andreescu, consilier MCPN, pentru „Adevărul". Anul acesta la Frankfurt sunt aşteptate  7.300 de edituri din 100 de ţări, alături de 14.000 de agenţi literari, 180.000 de editori, 10.000 de jurnalişti şi 300.000 de vizitatori. Biletul de intrare va costa 14 euro pe zi. Invitatul de onoare al acestei ediţii este Argentina.

„Cele mai mari contracte în domeniul editorial, obţinerea de titluri, întâlniri între editori din întreaga lume, toate se petrec numai la Frankfurt", a subliniat Simona Kessler, cel mai important copyrighter din România.

Capitala contractelor editoriale

Astfel, Târgul de Carte de la Frankfurt rămâne principalul loc de întâlnire pentru actorii cei mai importanţi ai industriei editoriale din întreaga lume: librari, editori, agenţi literari, producători de film şi scriitori. Târgul propune un program dens şi variat, adresat atât editorilor, cât şi industriilor complementare. În 2010, unul dintre subiectele principale ale târgului este digitizarea cărţilor, căreia îi este dedicat un program numit „Bune practici - noi idei".

La standul României vor avea loc, de asemenea, lansări de carte sau lecturi ale scriitorilor Nora Iuga, Horia Gârbea, Karin Gündisch, Joachim Gremm, Adriana Cârcu.  Printre editurile care vor expune în oraşul de pe Main se numără: Polirom, Humanitas, Nemira, Rao, Casa Radio, Coresi, Curtea Veche, Niculescu, Paralela 45.

„Dacă e octombrie, e Frankfurt!"

Pentru lumea editorială, „dacă e octombrie, e Frankfurt!", spune Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas. „Vom fi acolo cu agenda de întâlniri puse la cale încă din vară, cu listele de titluri selectate din sutele de cataloage primite în ultima lună şi cu privirea îndeajuns de proaspătă, sper, cât să «prindă» cărţile care merită aduse în portofoliile Humanitas. Şi, sigur, vor fi acolo, prin cărţile lor apărute în acest an, autorii noştri", precizează Lidia Bodea, care ia astăzi drumul Frankfurtului pentru al 15-lea an în carieră.

Programul României

Joi, 7 octombrie

16.00-17.00 Horia Gârbea, lectură publică  din „Azer - Focul viu", Editura Nouă

17.00-18.00 Nora Iuga, lectură publică din „Sexagenara şi tânărul", Polirom

Vineri, 8 octombrie

17.00-18.00 Dan Lungu, lectură publică  din „Cum să uiţi o femeie", Polirom / „Wie man eine Frau vergisst"

Sâmbătă, 9 octombrie

16. 00- 17.00, Gabriel Chifu,  lectură publică din „Fragmente din năstruşnica istorie a lumii de Gabriel Chifu trăită şi tot de el povestită" (Ramuri).

17.00- 18.00, Varujan Vosganian, lectură publică din „Cartea şoaptelor" (Polirom)

Duminică, 10 octombrie

11. 00- 12.00  Lansare de carte: Adriana Cârcu - coordonator, „Povestea zilelor noastre. Artişti români plecaţi în lume", Editura Institutului Cultural Român / Die Geschichte unserer Tage Waro Verlag, Heidelberg.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite