ANIVERSARE Filosoful Mihai Şora, la 101 ani: „Nu lunecaţi, pe timp de furtuni, între vârtejuri, zgomote, furii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filosoful Mihai Şora, care a împlinit, marţi, 101 ani, a postat un mesaj şi o fotografie pe pagina sa de Facebook în care spune că atunci „când nedreptatea devine lege, rezistenţa devine datorie”.

„Sunt pe apele Mării Egee, de unde, la prora corabiei noastre, viteazul Ulise mă roagă să vă spun: nu lunecaţi, pe timp de furtuni, între vârtejuri, zgomote, furii; nici sub farmecul neostoit al sirenelor”, a postat Şora pe pagina sa de Facebook.

Fotografia care însoţeşte mesajul îl înfăţişează pe scriitor cu o pancartă pe care poate fi citit mesajul în limba engleză: ”When injustice becomes law, resistance becomes duty”. (Când nedreptatea devine lege, rezistenţa devine datorie).

Într-un intervi, Mihai Şora povestea despre cum îşi petrece o zi de naştere.

„Ca pe toate zilele. O să primesc mai multe telefoane o zi mai târziu, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Se poate face şi puţin haz. Eu m-am născut în ziua Marii Revoluţii din Octombrie, aş putea spune că, într-un fel, am anunţat-o, pentru că m-am născut înaintea ei. Sunt înconjurat pe mapamond de familie. Am un băiat la Paris, iar la München se află fata cea mai mare şi băiatul cel mai mic. Îmi place să călătoresc.”

Mihai Şora s-a  născut 7 noiembrie 1916, la Ianova, judeţul Timiş. Din octombrie 2012, este membru de onoare al Academiei Române, iar în anul 2016, a primit Ordinului „Steaua României”, în rang de Cavaler, din partea preşedintelui Klaus Iohannis

A fost bursier al guvernului de la Paris, când s-a stabilit, pentru câţiva ani în Franţa, revenind în România la începutul perioadei comuniste.

De numele său se leagă mai multe proiecte editoriale de seamă, printre colecţia „Biblioteca pentru toţi” sau „Scriitori români”. Şora este membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Societăţii Române de Fenomenologie. 

În 1978, a obţinut premiul Uniunii Scriitorilor, pentru „Sarea pământului”, iar în 1998, pentru „Firul ierbii”. A tradus „Visările unui hoinar singuratic” de Jean-Jacques Rousseau şi „Cu uşile închise”, de Jean Paul Sartre.

A fost numit ministru al învăţământului în 1990, dar a demisionat din funcţie în semn de solidaritate cu cei care au protestat în Piaţa Universităţii,considerând că regimul lui Ion Iliescu a declanşat „o barbarie”. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite