Copilărie cu jucării de aur: medalii la matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără păpuşi Barbie, playstation sau vacanţe de lux, o fetiţă de 12 ani, fiica unor bugetari cu salariu minim pe economie, se distrează câştigând pe bandă rulantă olimpiade la matematică. Ramona Deaconu, elevă în clasa a V-a la Şcoala „Eugen Ionescu“, din Slatina, a încheiat anul şcolar cu şapte medalii de aur, o cupă şi cu note numai de 10 la toate materiile.

Este înăltuţă, subţirică, blondă şi are un chip asemănător păpuşilor care i-au fost prietenele neânsufleţite de joacă până acum un an. Nu păpuşi Barbie, fiindcă sunt prea scumpe. Poartă haine viu colorate, vesele, cum veselă este ea însăşi mereu, chiar dacă în căpşorul bălai se încurcă, se împletesc şi se descurcă fericit tot felul de formule, mulţimi şi ecuaţii matematice.

Olimpicii naţionali vor să trăiască visul american

Dumitru Panţuru este matematicianul care a bătut calculatorul

Colegiul Vasile Alecsandri, lider incontestabil în topul liceelor

OAMENI/Irina Maria Picoş este olimpică naţională la engleză

Primele semnale că ar fi „mai altfel" au apărut pe când avea trei anişori, dar nimeni nu preconiza atunci pe deplin ascensiunea ce avea să vină. La vârsta de şase ani, când era la grădiniţă în grupa pregătitoare, mama sa i-a cumpărat o culegere „1000 de exerciţii pentru copiii inteligenţi", din care micuţa a apucat, până la îneperea anului şcolar, să rezolve  600, deşi unele erau pentru elevii din clasele a II-a şi a III-a.

Atunci au descoperit cu toţii că are „logică" în rezolvarea exerciţiilor de matematică. Prima confirmare oficială a venit, însă, când era în clasa a IV-a la Şcoala Nr. 5 din Slatina.

Învăţătoarea Cîrciumaru Carmen spunea adesea că fata este o elevă specială. Şi veridicitatea celor afirmate de învăţătoare s-a concretizat prin obţinerea primei medalii de aur la concursul „Evaluare în educaţie la matematică, etapa a III-a, din 9 mai 2009". Aşa a intrat Ramona Deaconu în universul pragmatic, dar atât de fascinant al matematicilor.

Nota 10 pe linie

Astăzi, cele „1000 de exerciţii pentru copiii inteligenţi" au trecut de mult în lumea poveştilor din „1001 de nopţi". Simplele exerciţii descifrate atunci s-au transformat azi în elaboratele rezolvări din gazeta matematică, unde numele Ramona Deaconu apare pe lista publicată cu cei care le rezolvă.

Totodată lucrează şi din culegeri cu olimpiadele locale, judeţene, concursurile interjudeţene, culegerile MATE 2000 şi alte culegeri ale unor mari matematicieni. În anul şcolar 2009-2010 a obşinut primul loc la 14 concursuri de matematică, obţinând şapte medalii de aur plus o cupă la concursul interjudeţean „Pitagora", susţinut la Vâlcea.

Multe dintre acestea au fost câştigate cu punctaj maxim. Cu toate astea, Ramona acordă prioritate şcolii. Concursurile sunt o joacă, o provocare. A încheiat semestrul I cu medii de 10 la toate materiile, în semestrul II, până în clipa de faţă, are numai note de 10, inclusiv la teze.

Micul matematician

În mijlocul familiei: Cristina Deaconu (stânga), bunicul Mitică, bunica Gherghina şi tatăl, Ion Deaconu 

image

Dincolo de concursuri, în viaţa de zi cu zi, Ramona este un copil normal, cu preocupări normale, cu vacanţe făcute la bunici, cu pauze pentru lectură, calculator sau televizor, cu ore de joacă prin parc alături de alţi copii de vârsta ei. Îşi aminteşte de prima sa reuşită:

„În clasa a III-a am participat la primul meu concurs mai important, care se numea «Micul matematician». Am obţinut un punctaj bun şi atunci am constatat că am talent pentru matematică". De multă vreme a schimbat păpuşile cu gazeta matematică. Deşi îşi dau seama că mintea Ramonei funcţionează altfel, colegii de clasă n-o privesc diferit, ci o includ cu drag în joaca lor, chiar dacă unii băieţi mai năzdrăvani o mai necăjesc cu vocativul „tocilaro!"

Fata nu se supără. „Nici nu mai ştiu de când nu mă mai joc cu păpuşile, de un an cred! Colegii se comportă frumos cu mine, exact ca şi cu ceilalţi copii. În glumă îmi mai zic băieţii că sunt tocilară. Dar, cum la sfârşitul semestrului I alţi opt colegi au terminat cu media 10 la toate materiile, nu s-ar putea spune că aş fi singura tocilară".

Nu mai crede în Moş Crăciun, în Iepuraşul de Paşte şi nici în Zâna Măseluţă. Dar, dacă totuşi ar fi atinsă de bagheta magică a unei zâne, copila ar cere un singur lucru: „Mi-aş dori să câştig toate concursurile pe care le-aş avea de acum încolo. Îmi place matematica. Prima dată o făceam, aşa, ca pe o mică obligaţie, dar pe parcurs, când am lucrat mai intens, a început să-mi placă", zâmbeşte drăgălaş fetiţa.

Performanţe mari, bani puţini

Mama Ramonei, Cristina Deaconu (40 de ani), vorbeşte cu emoţie despre copilul ei. Bineînţeles că ea îşi cunoaşte cel mai bine fata, şi atunci când este concentrată în febra concursurilor şi atunci când este relaxată: „Zilnic lucrează la matematică cel puţin două ore, însă, când sunt concursuri, lucrează şi şase ore pe zi. Se relaxează uitându-se la televizor sau jucându-se pe calculator, unde nu stă niciodată mai mult de o oră".

Chiar dacă trăieşte intens emoţiile ce-o încearcă la toate concursurile fiicei, Cristinei îi place să povestească despre ce face Ramona dincolo de olimpiade:

„Este ca orice copil de vârsta ei. Îi place să se joace ori să participe alături de colegi la orice activitate şcolară sau extraşcolară. A fost implicată şi în activităţi de voluntariat, cum ar fi «Ora pământului». Este în corul şcolii şi este fericită pentru asta. Joacă volei, a mers pe role de la trei ani, ştie să patineze, îi place să danseze şi a învăţat singură să cânte la pian. La nouă ani a învăţat să înoate şi de-abia aşteaptă vacanţa mare ca să se bălăcească".

Cristina Deaconu are şi o undă de mâhnire, dar nu în ce-o priveşte pe Ramona, ci în ceea ce priveşte situaţia financiară tot mai grea cu care se confruntă, la fel ca toate familiile care au venituri salariale mici, la limita subzistenţei:

„Doar culegerile, concursurile, deplasările şi rechizitele costă minim 100 de lei lunar. Salariile noastre cumulate sunt de 1800 de lei. Acum ne vor tăia şi 25% din fiecare salariu, fiindcă eu şi soţul meu suntem bugetari. Cu ce mai rămânem?", se întreabă Cristina.

"Este ca orice copil de vârsta ei. Joacă volei, a mers pe role de la trei ani, ştie să patineze, îi place să danseze şi a învăţat singură să cânte la pian. "
Cristina Deaconu
mama Ramonei

"Nici nu mai ştiu de când nu mă mai joc cu păpuşile, de un an cred! Colegii se comportă frumos cu mine, exact ca şi cu ceilalţi copii. În glumă îmi mai zic băieţii că sunt tocilară."
Ramona Deaconu
olimpică la matematică

Mândrie de dascăl

Ramona Diaconu, alături de profesoara sa, Graţiela Popa

image

Profesoara Graţiela Ludmila Popa (46 de ani) predă de două decenii matematica la Şcoala Generală „Eugen Ionescu". Este administratorul de test şi organizatorul principal pe judeţ la concursul „Evaluare în educaţie".

Cum Ramona câştigase deja o medalie de aur la acest concurs, profesoara o ştia şi-i urmărea evoluţia încă din clasa a IV-a. De aceea, mare i-a fost bucuria când fetiţa s-a transferat la această unitate de învăţământ şi mai ales când a aflat că a fost repartizată în clasa dumneaei.

„Nu pot spune că eu am descoperit-o pe ea sau ea pe mine, ci mai degrabă a fost un lucru absolut benefic că ne-am descoperit reciproc. Noi urmărim elevii de clasa a IV-a care merg la concursuri. După ce a fost repartizată la mine la clasă, mi-a fost suficientă o săptămână de lucru ca să-mi dau seama ce poate copilul şi cât poate duce. Atunci am început o muncă specială pentru concursuri".   

În afară de Ramona, Graţiela Popa face consultaţii la şcoală cu încă două eleve, pe care le-a racolat să lucreze pentru concursuri încă pe când erau în clasa a IV-a. „Materialul de bază pe care lucrăm este gazeta matematică. Au fost zile în care am lucrat în plus chiar şi patru ore timp de mai multe săptămâni. Lucrăm din zeci de culegeri, poate sute. Din păcate nu avem anumiţi autori pentru a studia pe ei. Ar fi fost bine să se spună la începutul anului: anul acesta toată lumea lucrează din zece culegeri pentru concursuri. Deoarece concursurile nu se dau din programa şcolară, ci numai din culegeri".

Ca în sportul de performanţă, şi-n cultură sau ştiinţă de performanţă trebuie să existe un antrenor şi-un antrenat. La fel stau lucrurile şi atunci când este vorba despre concursurile sau olimpiadele şcolare. Orice elev care depăşeşte stadiul de programă şcolară şi participă la astfel de întreceri trebuie să fie asistat, antrenat. Se poate spune că meritul elevului este strict legat de meritul profesorului şi invers.

„Unul fără altul nu se poate. Dar elevul trebuie să aibă cel puţin două ore alocate acestui studiu, dincolo de ce face cu profesorul. De patru-cinci ani, de când este înfiinţată Olimpiada naţională pentru clasele V-VI, în judeţul Olt n-a atins nimeni performanţa Ramonei Deaconu. Ea a fost singura care a adus medalie de aur. Pentru ea, pentru şcoală, pentru judeţ", spune mândră profesoara Graţiela Ludmila Popa.

"După ce a fost repartizată la mine la clasă, mi-a fost suficientă o săptămână de lucru ca să-mi dau seama ce poate copilul. Atunci am început o muncă specială pentru concursuri."
Graţiela Ludmila Popa
profesoară de  matematică

Pentru copiii supradotaţi, doar proiecte

Exerciţiile din manuale sunt prea uşoare pentru Ramona

image

Minel Florin Prina (37 de ani) ocupă funcţia de Administrator public al municipiului. Atribuţiile sale implică şi proiectele educative. „Suntem la a V-a ediţie a Olimpiadei Liceelor. Grupurile de elevi care câştigă probele pe materii, sportive şi proba de voluntariat, în funcţie de punctele obţinute, primesc o sumă de bani pe care o împart între ei. O altă competiţie aflată la a IV-a ediţie, care se adresează elevilor din clasele V-VII, este Disney Cup. Cel mai bun elev care câştigă din clasele respective, din fiecare şcoală, se duce la Disneyland".

Pentru cei supradotaţi, însă, primăria are un proiect aparte: „Ne-am propus să instituim nişte burse în colaborare cu marile unităţi industriale din Slatina. Vrem să facem un regulament astfel încât copiii supradotaţi care vor beneficia de aceste burse să şi rămână în Slatina. Bineînţeles că trebuie să avem şi să le oferim locuri de muncă. Vom încerca să-i ajutăm cumva", promite Prina.

M-a făcut muica... olimpic

La Olimpiada Naţională de Matematică din 29 mai 2010, judeţul Olt a avut şapte olimpici (trei în clasa a V-a şi patru în clasa a VI-a), fiind astfel cel mai bine reprezentat judeţ, ca număr de participanţi, după Bucureşti.

Pe lângă medalia de aur obţinută de Ramona Deaconu, oltenii s-au mai întors cu o medalie de argint şi patru de bronz. Urîtu Ştefan (58 de ani) este directorul Şcolii cu clasele I-VIII „Eugen Ionescu" din Slatina. Se mândreşte că a fost desemnat să conducă cea mai bună şcoală generală din judeţ, cu cei mai premiaţi elevi.

„Ramona Deaconu a participat la toate fazele olimpiadei de matematică cu brio: la faza locală a luat locul întâi, la cea judeţeană tot locul întâi iar la faza naţională s-a întors cu medalie de aur. În acest an şcolar, succesul Ramonei este cea mai mare performanţă pentru şcoala noastră. Avem 12 olimpici la nivel de şcoală în acest an pe diferite discipline, dar niciunul nu a ocupat o poziţie atât de sus ca aceasta", se emoţionează director.

Departe de vorbele directorului, în camera ei dintr-un bloc ceauşist cu patru etaje, chiar dacă nu mai crede în poveşti, Ramona îşi doreşte ca bagheta fermecată a unei zâne să-i dea puterea şi inteligenţa de-a câştiga toate concursurile la care va prticipa anul viitor.

"Ne-am propus să instituim nişte burse în colaborare cu marile unităţi industriale din Slatina."
Minel Florin Prina
ddministrator public al
municipiului Slatina

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite