VIDEO Yeti, provocare pentru Sandero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce maşină v-aţi cumpăra: un Sandero Stepway sau o Skoda Yeti? Campioană la preţuri mici, Dacia „de iarbă verde” este provocată de ultimul crossover cehesc născut tocmai într-o fabrică din India.

Cum se prepară cel mai repede un crossover de succes? Se ia un hatchback de serie, i se măreşte garda la sol, se ranforsează puţin zonele de sub barele de protecţie, pragurile şi marginile aripilor, se evidenţiază aceste zone cu argintiu sau negru mat, se montează ceva bare pe acoperiş, după care se serveşte la public cu drive-testele de rigoare efectuate pe undeva, pe drumurile forestiere. După ce, în primăvară, Sandero a aruncat mănuşa, cu modelul Stepway, Skoda Yeti a venit şi în România să se ia la trântă cu crossoverul românesc.

Platformă germană, producţie indiană

Cu Yeti produs în India, Skoda încearcă să ofere publicului un soi de „Tiguanul săracului”, dacă ţinem cont de faptul că modelul cehesc este aşezat pe platforma crossoverului Volkswagen. La prima vedere, Yeti nu este decât un Roomster vitaminizat care stă pe jante de 17 inci, la 18 centimetri de sol. Se laudă că, datorită aşezării axelor roţilor cât mai aproape de capetele maşinii, poate ataca cam orice pantă sau bordură care îi iese în cale.

În plus, faţă de Roomster, partea frontală surprinde prin farurile de ceaţă uriaşe ce amintesc de Subaru Impreza WRC. Interiorul rămâne cuminte, în tradiţia teutonă a stilului cazon marca Volkswagen. Sobru, utilitar şi fără exces de imaginaţie. Cât despre motorizări (toate încadrate în clasa de poluare Euro 5), numai de bine. Cel mai mic motor este un benzinar de 1,2 litri, cu turbocompresor, ce scoate 105 CP, motor ce echipează şi noul VW Polo.

Acesta este disponibil doar pentru versiunile cu tracţiune pe faţă. Clienţii pot opta în cazul acestui motor pentru două cutii de viteze: manuală, cu şase trepte şi DSG, cu şapte trepte. Cel de-al doilea propulsor, tot pe benzină, este cel de 1,8 litri TSI, de 160 CP, disponibil exclusiv cu tracţiunea 4×4. Există bineînţeles şi trei dieseluri, de tip TDI, toate de 2.0 litri, cu puteri cuprinse între 110 şi 170 CP.

Yeti a primit un sistem de tracţiune integrală preluat de la sora mai mare, Octavia Scout 4x4. Este vorba despre diferenţialul Haldex, controlat electro-hidraulic, din cea de-a patra generaţie, care transferă cât mai just şi mai rapid cuplul motor către roţile cu cea mai bună tracţiune. Pe teren accidentat sau cu aderenţă scăzută activarea automată a programului „Off-Road” - prin apăsarea unui buton, adaptează şi sistemele auxiliare (ABS, ASR şi EDS). 

image

Mini SUV-ul Yeti beneficiază de o multitudine de sisteme de siguranţă şi asistare care îl transformă într-un crossover sigur şi compact, adaptat traficului urban

Conform datelor publicate de site-ul oficial al producătorului, în România, www.skoda.ro, modelul cel mai ieftin 4x2 (Yeti Ambition 1,2 l, 105 CP, cutie cu şase trepte) costă 15.196 de euro, preţ fără TVA. Varianta cea mai ieftină cu tracţiune 4x4 (Yeti Ambition 2.0 TDI, 110 CP, cutie cu şase trepte) costă 17.996 de euro, fără TVA. Cel mai scump model este Yeti Experience 4x4, cu motor 2.0 TDI, de 170 CP şi cutie manuală, cu şase trepte, care costă 21.896 de euro, fără TVA.

Atuurile lui Stepway

Lansat în vară pe piaţă, Sandero Stepway, primul crossover românesc, rezistă datorită celor trei aşi din mânecă: preţul imbatabil, mecanica robustă preluată de la Logan şi care şi-a dovedit fiabilitatea de-a lungul celor cinci ani de la lansare, şi nu în ultimul rând spaţiul interior extrem de generos pentru clasa din care face parte.

Cu o gardă la sol mărită faţă de Sandero, jante de aliaj de 15 inci şi ceva ranforsări, Stepway este acum vândut în România cu un preţ de pornire de 9.200 de euro (varianta cu motor pe benzină 1.6 MPI, de 90 CP) şi 10.400 de euro (varianta diesel 1.5 dCi, de 70 de CP). Versiunea de bază are ca dotări standard sistemul ABS şi dublul airbag frontal, în timp ce aerul condiţionat şi readerul MP3 sunt opţionale şi costă 750, respectiv 50 de euro în plus.

image



Slalom

Prius, maşina anului 2010 în Japonia

image


Toyota Prius a fost aleasă „Maşina Anului 2010” în Japonia, informează Automotive News. Hibridul nipon a câştigat titlul suprem în cadrul Salonului de la New York la concurenţă cu principalul său rival, Honda Insight. Competiţia din acest an a fost cea mai strânsă din istoria auto japoneză.

Cei 61 de membri ai juriului au acordat 433 de puncte pentru Toyota Prius, în timp ce Insight a cumulat 391 de puncte. Pe locul al treilea s-a clasat Volkswagen Golf VI (cu un total de 186 de puncte cumulate) şi a fost desemnată în mod oficial „Maşina de Import a Anului în Japonia”. Premiul pentru cea mai avansată tehnologie a fost câştigat de Mitsubishi iMiEV, în timp ce Mercedes E-Klasse a ocupat doar poziţia a cincea.

New Astra, pe piaţa din România

image


Începând cu această lună, românii vor putea comanda la dealerii Opel ultimul model de Astra, maşinile urmând a fi livrate începând cu luna ianuarie a anului viitor. Preţul de pornire al maşinii va fi de 14.250 de euro cu TVA (versiunea de bază), generaţia anterioară (Astra H) urmând să fie comercializată în acelaşi timp cu noul model.

Versiunea de bază este echipată cu un motor pe benzină de 1,4 litri de 100 CP, în timp ce varianta de top va dispune de un motor de 1,6 litri turbo, de 180 CP. Motoarele diesel sunt reprezentate de un motor de 1,3 litri (95 CP), de două versiuni ale propulsorului de 1,7 litri (110 şi 125 CP) şi de un motor de 2.0 litri, de 160 CP. Variantele de echipare rămân aceleaşi ca şi pe restul modelelor din gama Opel: Essentia, Enjoy, Sport şi Cosmo.

20 de milioane de maşini construite în China

image


Chiar înainte de terminarea anului în curs, China a depăşit pragul de 10 milioane de unităţi fabricate, informează „The Truth About Cars”. Preşedintele companiei Dongfeng Motor Company a declarat de altfel că se aşteaptă ca producţia de automobile din China să se dubleze în următorii şase ani, ajungând la 20 de milioane de unităţi construite în 2015. În prezent, piaţa auto din China este cea mai mare din lume, iar companiile din China se înmulţesc şi cresc producţia, în ciuda crizei economice.

Sandero Stepway versus Skoda Yeti


Auto

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite