Zmei printre pitici, mici lângă zmei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre stranierii plecaţi din Liga I în ultimele două sezoane, cei mai mulţi au ajuns de umplutură în Occident. Singurul care şi-a câştigat locul de titular e Bănel Nicoliţă.

Dacă în '90 şi la începutul anilor 2000 naţionala României era alcătuită, aproape în întregime din jucători legitimaţi la cluburi mari din campionate puternice, acum fotbaliştii care joacă în Occident, la formaţii importante se pot număra pe degetele unei singure mâini. Liga I exportă din ce în ce mai puţin, iar „marfa" e de o calitate îndoielnică. Cine e vedetă la noi, ajunge, în cel mai bun caz, o rezervă la un club dintr-un campionat important din Vest. Cazurile Torje (Udinese), Ioniţă (Köln) şi Deac (Schalke) sunt elocvente.

„Adevărul" a făcut o analiză a fotbaliştilor care au plecat din ţară în ultimele două sezoane, iar rezultatul e alarmant. Practic, stranierii noştri se pot împărţi în trei categorii: cei care au eşuat în Occident, cei care au impresionat, însă în campionate mai slab cotate decât cel românesc şi cei care s-au impus la formaţii bune, având un avantaj: au lucrat sub comanda unui antrenor român. Un caz atipic e cel al lui Bănel Nicoliţă.

Românii râdeau de el, francezii îl adoră

După mai bine de şapte sezoane la Steaua, Nicoliţă, deşi iubit şi apreciat pentru devotamentul său, ajunsese subiect de banc, inclusiv printre suporterii roş-albaştrilor. Luat peste picior pentru tehnica sa precară şi centrările sale imprecise, mijlocaşul de 27 de ani a fost achiziţionat în toamnă de Saint Etienne. În România mulţi au râs de acest transfer, spunând că francezii îşi vor da seama, ulterior, că au luat o „ţeapă". La patru luni distanţă, lucrurile stau exact invers.Bănel s-a impus ca titular la ocupanta locului 8 din prima ligă, e unul dintre cei mai iubiţi jucători ai echipei, iar cifrele sale sunt impresionante.

„Torjinho" la noi, pe bancă la ei

În contrast total cu situaţia lui Nicoliţă în Franţa e cea a lui Gabi Torje la Udinese, în Italia. Considerat drept cel mai bun fotbalist din noul val, poreclit „Torjinho" datorită viteză şi tehnicităţii sale, fostul dinamovist a ajuns rezervă la formaţia de pe locul 3 din Serie A. Asta în condiţiile în care avusese un start fulminant, ca titular, cu prestaţii apreciate.

Explicaţia pentru căderea jucătorului de 22 de ani a venit din partea antrenorului Francesco Guidolin. „Trebuie să lucrăm la condiţia lui fizică, deoarece în acest moment nu poate juca la turaţie maximă decât o repriză. El trebuie să mai crească pentru că vine dintr-un campionat diferit. Trebuie să se adapteze la realitatea din fotbalul nostru", a spus Guidolin.

Pantilimon, portarul de cupă al „cetăţenilor"

Ca şi rezonanţă, cel mai tare transfer din campionatul românesc în străinătate în ultimele două sezoane e cel al lui Costel Pantilimon la Manchester City. Goalkeeperul de 24 de ani a ajuns din Liga a II-a direct la liderul din Premier League, sub formă de împrumut.
În campionat, e în umbra lui Joe Hart, titularul postului de portar în naţionala Angliei. „Panti" a fost testat de „cetăţeni" în Cupa Angliei şi în Cupa Ligii. Din păcate pentru el, parcursul formaţiei lui Mancini în FA Cup s-a încheiat deja, chiar într-o partidă în care românul a fost titular, în City - United, scor 2-3. Totuşi, Pantilimon păstrează şanse bune de a fi transferat definitiv de City la finalul sezonului. 

Lazăr, susţinut de BÖlÖni

Legitimat la PAOK Salonic din postura de jucător  liber de contract, Costin Lazăr a ajuns direct în primul „11". Dincolo de valoarea sa incontestabilă a contat şi faptul că echipa e pregătită de fostul selecţioner, Ladislau Bölöni.

De altfel, existenţa unui antrenor român la un club le oferă o şansă în plus conaţionalilor săi. Cât timp a fost la Kuban Krasnodar, sub comanda lui Dan Petrescu, Dacian Varga a evoluat constant. La Galatasaray, Bogdan Stancu a fost adus la cererea expresă a lui Gheorghe Hagi şi folosit cât „Regele" a fost pe bancă. Apoi, ex-stelistul a fost împrumutat la Orduspor.

Pregătirea fizică ne trage în jos

O explicaţie pentru faptul că românii nu se impun la echipe mari ţine şi de carenţele pregătirii fizice. Această teorie a fost confirmată de Ciprian Deac după ce mijlocaşul a ajuns la Schalke, sub comanda lui Felix Magath. „Când am venit în Germania, aveam o impresie foarte bună despre mine. Despre pregătirea mea fizică. S-a dovedit că nu prea era aşa", a admis Deac.

Ne descurcăm în estul Europei

Românii au probleme de adaptare în campionate puternice. În schimb, cei care pleacă din Liga I la formaţii din Bulgaria şi Ucraina sau chiar în ligile inferioare ale unor ţări precum Germania, îşi câştigă repede locul de titular. Zicu a fost golgheter şi la Timişoara şi la ŢSKA Sofia, iar Andrei Cristea a salvat Karlsruher de la retrogradare prin golurile sale în 2.Bundesliga.

Căpitanul Barçei era un român

Vremurile în care românii erau o ţintă atractivă pentru cluburile mari din Europa au apus odată cu retragerea Generaţiei de Aur. Dan Petrescu era idolul fanilor la Chelsea, Adi Ilie a fost poreclit „Cobra" la Valencia, iar Hagi a încântat şi la Real, dar şi la Barça. Mai mult, în sezonul 1996-97, Gică Popescu (foto) a ridicat Cupa Cupelor deasupra capului, din postura de căpitan al Barcelonei.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite