Mister deslușit, după 55 de ani: de ce nu a jucat Nicolae Dobrin niciun minut la Mondialul din 1970
0Unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria României, Nicolae Dobrin, a urmărit din tribună toate cele trei jocuri ale formației noastre la Campionatul Mondial din Mexic 1970. Antrenorul de atunci, Angelo Niculescu a luat cu el în mormânt misterul neutilizării vedetei echipei, iar de-a lungul celor 55 de ani s-au lansat o mulțime de ipoteze.

Fostul mare atacant Emeric Dembrovschi (79 de ani) a dezvăluit, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, cheia uneia dintre marile enigme din istoria fotbalului românesc: de ce nu a jucat marele Dobrin la Mexico 1970.
„Eu nu pot să vă spun decât ce știu, ce am văzut. Sincer, la decolarea spre Mexic, Dobrin era titular în compartimentul ofensiv al naționalei, alături de Lucescu, de mine și de Dumitrache. Dar pe avion a băut cam mult, s-a îmbătat și a început să facă scandal. Îi înjura pe șefii federației, chiar și pe nea Angelo, antrenorul, îi amenința că îi dă el jos din funcții, lucruri d-astea.
El avea și spate, că era susținut de presă, de Eugen Barbu și de Fănuș Neagu, care săreau imediat, că de ce nu joacă Dobrin. Ăsta a fost primul episod. La hotel sau pe timpul șederii noastre acolo, nu mai știu. S-au zis multe, că bea, că pleca din cantonament, dar nu l-am văzut vreodată beat pe acolo. Apoi, a mai fost și problema de acomodare cu clima, cu condițiile.
Nu putea să alerge la antrenamente
La meciurile de pregătire din Mexic, sau la antrenamente, Dobrin stătea numai în cercul de la mijlocul terenului. Nu putea să alerge. Știu cum e, că mi s-a întâmplat și mie cu un an înainte, în turneul din Brazilia, când ceream schimbarea în minutul 20. Nu reușeam să stau pe picioare, îmi venea să mă las de fotbal. Așa a pățit și Dobrin. Era el un fotbalist imens, dar era totuși un om. Și atunci s-a pus problema să joace cine poate, cine rezistă, cine e capabil să alerge, să facă față.
Amintește-ți, era grupa aia groaznică, cu Anglia, campioana mondială en titre, cu Cehoslovacia, viitoare campioană europeană, cu Brazilia, cea care a câștigat titlul mondial la acea ediție. Eu cu Dobrin m-am înțeles foarte bine, ne respectam, nu am avut niciodată probleme. Poate cu el în teren am fi fost și mai puternici. Dar totul e istorie, au trecut 55 de ani”, a explicat Emeric Dembrovschi, pentru gsp.ro.
Angelo Niculescu: Trebuia să se dăruiască total
În cei 55 de ani scurși de la celebrele meciuri cu Anglia (0-1), Cehoslovacia (2-1) și Brazilia (2-3), au mai existat declarații și ipoteze pentru nefolosirea lui Gicu Dobrin. Eroul principal al acestui mister, Angelo Niculescu, s-a mărginit să declare: ”El ştia că eram un tip mai sever, plus că acolo el ar fi trebuit să se dăruiască total. Doar nu era să stau toată ziua să mă rog de el, în detrimentul celorlalți. Se plângea mereu că e cald. I-am zis: Dobrine, fotbalist cu umbrelă nu s-a născut”.
Pe de altă parte, Cornel Dinu a declarat că Dobrin juca bine doar în partidele de acasă, unde avea susținerea publicului. „Părerea mea e că acolo a fost și o anumită anchilozare mentală, o încăpățânare. Când am ajuns acolo, știam cu toții că Dobrin se descurcă foarte bine acasă, în atmosfera de acasă. Gicu Dobrin a fost un jucător genial și a ieșit la rampă prin capacitatea lui de a «inventa» în jocurile de acasă. Nu e doar părerea mea, ci e și părerea unor ziariști din acea vreme, care spuneau că Dobrin a jucat doar 3 meciuri bune în deplasare.
Cornel Dinu și Mircea Angelescu l-au convins să revină la națională
În Mexic, cred că a fost un moment mai delicat și pentru el și pentru delegație. Acolo nu toți jucătorii puteau să reziste. La un meci de antrenament, Angelo Niculescu i-a spus lui Dobrin să dea mai repede drumul la minge, iar Dobrin i-a zis că «ce să mai dau drumul la minge, că abia mai stăm în ghete». Pe Gică l-a interesat mai puțin prezența în antrenamente.
După Campionatul Mondial din Mexic, el a declarat că nu va mai veni la echipa națională. Cel care s-a dus împreună cu Mircea Angelescu la Pitești pentru a-l aduce înapoi la echipa națională am fost eu. Adică grupul Dinamo. Sunt multe răutăți care continuă și după decenii și e păcat că martorii de acolo nu sunt ascultați”, a spus și Cornel Dinu în urmă cu câțiva ani.