„Fără wild-carduri pentru dopați!“: precedentul care spulberă speranțele lui Halep de a juca la French Open

0
Publicat:

Cât timp a fost suspendată pentru dopaj, Simona Halep (32 de ani, 1.149 WTA) își făcuse un obicei din a posta, periodic, poze și filmări cu ea din timpul ședințelor de pregătire.

Simona Halep. FOTO: Facebook
Simona Halep. FOTO: Facebook

Activitatea româncei pe rețelele de socializare a fost bună pentru a aduna like-uri și inimioare, însă a creat și o impresie falsă. Și anume că, imediat ce va scăpa de suspendare, fosta ocupantă a locului 1 WTA va „rupe norii“ în circuitul feminin. Această așteptare (nerealistă!) a prins contur și mai mult, în rândul fanilor, după ce Halep s-a întors pe teren, la Miami Open, la doar 14 zile după ce TAS i-a ridicat suspendarea pentru dopaj. Din păcate, meciul pierdut cu Paula Badosa, pe 19 martie, rămâne și singura apariție a Simonei la o întrecere WTA din acest an.

Teoretic, după ce a spus pas, pe rând, la Billie Jean King Cup, Oeiras și Madrid, motivând că are probleme medicale, Halep ar trebui să joace la Trophée Clarins, la Paris, între 13-19 mai. După care, în cel mai fericit caz, Simona va rămâne în Capitala Franței pentru turneul de la Roland Garros.

Din păcate, la ora actuală, n-avem nici certitudinea că „Simo“ poate fi aptă din punct de vedere fizic pentru Trophée Clarins și nici vreo garanție că ea va fi invitată la French Open. Iar asta în condițiile în care, anul acesta, meciurile de pe tabloul principal de la al doilea Grand Slam al anului vor începe de pe 26 mai. Când mai sunt 18 zile până atunci, francezii încă n-au anunțat numele jucătoarelor care vor primi wild-card pentru tabloul principal. În mod sigur însă, cele mai multe invitații vor merge către franțuzoaice. Așa cum s-a întâmplat, de fiecare dată. Din cele opt wild-card-uri disponibile pentru tabloul principal, câte șase au ajuns la vedete locale în 2023 și 2022, în timp ce în 2021 numărul franțuzoaicelor invitate de organizatori a fost și mai mare, șapte.

Maria Șarapova. FOTO: Arhiva Adevărul
Maria Șarapova. FOTO: Arhiva Adevărul

Șarapova, un singur wild-card după revenire

Și, pe lângă acest aspect care ține de naționalitatea jucătoarelor, Halep mai are o problemă. În mod tradițional, organizatorii turneelor de Grand Slam se feresc să asocieze imaginea competiției cu sportivi suspendați pentru dopaj prin acordarea unor wild-card-uri.

Acest lucru s-a văzut, în mod clar, în cazul Mariei Șarapova. După ce a stat departe de tenis, timp de 15 luni, între 2015 și 2017, rusoaica a primit un singur wild-card pentru un Grand Slam la revenirea pe teren. Acesta a fost acordat de organizatorii US Open 2017, când, ca o ironie a sorții, Șarapova chiar a bătut-o pe Halep în turul I (6-4, 4-6, 6-3). De remarcat că, după eliminare, Simona chiar a criticat includerea rusoaicei pe tablou grație unui wild-card, spunând că dopații n-ar trebui să beneficieze de așa ceva! Și nu doar Halep a fost de această părere, ci inclusiv sponsorul tehnic al Șarapovei, firma Head, care furniza rachetele Mariei!

Ca și în cazul lui Halep, după ce i-a expirat suspendarea pentru dopaj, Șarapova s-a întors pe teren în sezonul de zgură. Și a evoluat, pe rând, la Stuttgart, Madrid și Roma. Apoi, la fel ca Halep, Maria a sperat să primească invitație și pentru French Open 2017. Ceea ce nu s-a întâmplat, ele ajungând la șase franțuzoaice, plus americanca Anisimova și australianca Fourlis. Comentând situația, Johan Eliasch, director executiv Head la vremea respectivă, a susținut, în întregime, decizia francezilor de a refuza includerea Șarapovei pe tablou.

Susțin, în totalitate, decizia organizatorilor. Nu cred că trebuie să fie wild-card-uri disponibile pentru sportivi care au încălcat regulile antidoping-ului“, a spus Eliasch, chiar dacă Șarapova era sportivă sponsorizată de Head.

În continuarea declarațiilor sale, suedezul a pus situația Mariei pe seama regulamentelor WADA (n.r. – Agenția Mondială Antidoping). „Mă dezamăgește că oficialii de la WADA au luat o decizie (n.r. – trecerea Meldonium, pentru care a testat pozitiv Șarapova, pe lista medicamentelor interzise) fără mai multe teste clinice“, a aduăgat Eliasch, fiind de părere că Șarapova a fost suspendată, de fapt, fără motiv.

Același lucru spun astăzi și susținătorii Simonei Halep, în condițiile în care aceasta a fost victima contaminării, urme de Roxadustat, substanță interzisă, fiind găsite în suplimentul ei de colagen. Și, cum în cazul unei contaminări, pică intenția de a trișa, și Halep a spus, în mod repetat, că nu poate fi pusă în aceeași oală cu suspendații pentru dopaj care au încercat chiar să trișeze.

Dacă acest argument va sta în picioare și pentru organizatorii French Open 2024 e o chestiune pe care o vom afla în foarte scurt timp.

74

la sută e procentajul victoriilor Simonei Halep pe tabloul French Open: ea are 32 de partide câștigate din 43. La Paris, a jucat două finale (2014 și 2017) și a luat un trofeu (2018).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite