Descoperă pe ce canal comunici cu natura. Metoda simplă de echilibrare mentală și emoțională

0
Publicat:

Sunetele, imaginile și mirosurile din natură oferă cea mai simplă și eficientă cale de relaxare și echilibrare mentală și emoțională. O simplă ieșire în natură reduce stresul și ameliorează durerea, îmbunătățește somnul și mărește puterea de concentrare.

O ieșire în natură este calea către echilibrarea mentală și emoțională FOTO arhivă Adevărul
O ieșire în natură este calea către echilibrarea mentală și emoțională FOTO arhivă Adevărul

Mediul în care trăim joacă un rol important pentru starea noastră emoțională și nivelul general de fericire. Conform studiilor științifice, mediile naturale au două beneficii majore pentru emoțiile și gândurile noastre.

În primul rând, conexiunea cu natura poate duce la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. Al doilea beneficiu emoțional cheie este că vom crea legături mai puternice cu familia și cu ceilalți din jurul nostru.

Natura este una dintre căile prin care ne putem vindeca mental, emoțional și chiar fizic. Când ieșim în natură, folosim cinci canale de comunicare: auz, văd, miros, gust și simțul tactil. Când mângâiem o floare sau un copac, nu simțim doar o senzație la nivelul mâinilor, ci percepem și vibrația plantelor. În mod similar se întâmplă cu o piatră sau cu pământul în sine”, explică psihologul Stelian Chivu.

Specialistul spune că, în urma studiilor științifice, s-a stabilit că cel mai puternic și eficient canal de comunicare a omului cu natura este auzul. Perceperea susurului unui pârâu de munte sau sunetul valurilor mării ne permite să ne conectăm la propriu cu natura.

„Urechea umană percepe între 16 herți și 20.000 de hertzi. Natura comunică pe o gamă mult mai largă de frecvențe, cu efecte diferite asupra organismului. De pildă, sunetul ploii transmite o stare de relaxare. Natura reduce stresul și ameliorează durerea, îmbunătățește somnul, mărește puterea de concentrare și îmbunătățește respirația”, enumeră psihologul Stelian Chivu câteva dintre beneficiile naturii.

Echilibrare cu verde din natură

Cercetătorii au stabilit că sunetele generate de apă, vânt, ploaie sau păsări au o frecvență înaltă și aduc echilibrarea mentală și a sistemului autonom al organismului, care se ocupă cu reglarea emoțiilor și controlează somnul. În schimb sunetele generate artificial, cum este zgomotul provocat de mașini, amplifică stresul.

Și văzul este la fel de important. Când privim un pârâu care curge, lumina reflectată de apă și mișcarea ei generează o relaxare vizuală. Același efect îl are și admirarea culorii verzi a copacilor dintr-o pădure.

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală
Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

„Verdele influențează puternic echilibrarea psiho-emoțională, ca și foșnetul frunzelor mișcate de vânt. Dacă adăugăm mirosul fânului de pe câmp sau cel de salcâm sau de tei, avem o întreagă paletă de imagini și sunete care lucreză pentru sănătatea noastră”, spune psihologul Stelian Chivu.

Cel mai vindecător anotimp

Dacă includem aici și gustul, avem deja trei canale de comunicare directă cu natura și o cale extrem de rapidă de echilibrare a organismului. Cel mai vindecător anotimp dintre toate este primăvara, pentru că în această perioadă plantele emit cel mai puternic miros, iar culoarea verde este extrem de relaxantă pentru sistemul nervos, respirator și în special pentru cel osos.

„Dacă este kinestezic, îți place să mângâi copacii și pietrele și să simți apa printre degete; dacă ești vizual, îți place să privești cerul și florile; dacă ești auditiv, îți place să asculți sunetele din natură; dacă ești olfactiv, îți place mirosul de salcâm și de tei; iar dacă ești gustativ, îți place să simți gustul unei plante medicinale sau al unui fruct de pădure”, este invitația psihologului Stelian Chivu la instrospecție și descoperirea propriului canal de comunicare cu natura.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite