David Popovici, „dezbrăcat“ de secrete: revelația care i-a schimbat viața și ne-a oferit un campion olimpic

0
Publicat:

David Popovici e o „specie“ rară, cumva pe cale de dispariție. Pentru că, să fim sinceri, se întâmplă mai rar ca un mare sportiv să aibă și o capacitate intelectuală ieșită din comun.

David Popovici. FOTO: EPA
David Popovici. FOTO: EPA

Ceea ce nu e de condamnat, având în vedere că mulți sportivi, în prima parte a vieții, se dedică antrenamentelor. David Popovici, în schimb, a impresionat de la bun început, atât prin rezultatele sale în bazin, cât și prin maturitatea sa.

Cristian Tudor Popescu a și remarcat acest aspect acum, în editorialul său pentru golazo.ro:Observ că printre epitete și comparații strălucitoare nu-și găsește locul o calitate a lui David care, pentru mine, îl face unic. Mintea. David Popovici este, la 19 ani, cel mai inteligent, cultivat și bine educat între marii sportivi români ai tuturor timpurilor – mulți dintre ei sărăcuți la aceste capitole. Rarisim se întâmplă ca un geniu sportiv să își dezvolte și o minte minunată“.

Așadar, dincolo de faptul că e un băiat care înoată repede, David Popovici are ceva și în „căpuț“, cum s-ar zice. Iar acum, când numele lui e pe buzele tuturor, merită să „săpăm“ un pic și în trecutul său pentru a-l cunoaște mai bine.

Etica muncii, marea sa calitate

Desigur, acum toată lumea vrea să știe ce mănâncă David Popovici? Cât se antrenează? Când se trezește? La ce oră se culcă? Pentru că avem impresia că modelul David Popovici poate fi „copiat“, dacă facem fix ce face el. De fapt, e suficient să „furăm“ de la el o singură calitate: etica muncii.

Nu știu dacă există vreo modalitate de a cuantifica munca. Poți să aduni kilometri, poți să aduni repetări, poți să aduni zile, dar nu cred că există o rețetă a succesului. Cred că mai important e să ai caracterul necesar și gândirea potrivită. Sunt mulți care fac kilometri, dar care nu-i fac cu dorință și, în felul acesta, nu ating astfel de performanțe“, a declarat Adrian Rădulescu, în dialog cu site-ul Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.

Rugat, totuși, să-și descrie elevul, antrenorul a spus: „David e constant, consecvent și atent la detalii“.

Caută surse sănătoase de energie

În dialog cu jurnalistul Dumitru Graur, tatăl lui David Popovici „a dat din casă“ și a dezvăluit câteva dintre preferințele fiului său înainte și după antrenamente.

David bea, după antrenamente, lapte cu miere și scorțișoară. Un pahar mare, 250-300 ml. Și într-o vreme bea cu cacao în loc de scorțișoară. E o sursă excelentă de proteine. Iar mierea e una dintre cele mai complexe alimente cunoscute. Dimineață, are diferite combinații. Una dintre ele e, într-adevăr, iaurtul cu o serie de semințe, cu fulgi de ovăz, și din nou cu miere. E bun pentru traiectul intestinal și și o sursă foarte bună de carbohidrați de calitate“, a explicat Mihai Popovici.

Îl admiră pe cel mai bun maratonist din istorie

Preocupat de lectură și de dezvoltarea sa personală, în paralel cu antrenamentele sale istovitoare, David a vorbit, la un moment dat, despre atletul care îl inspiră cel mai mult.

Un sportiv pe care îl apreciez foarte tare, în afara înotului, e Eliud Kipchoge, un maratonist, un sportiv căruia îi admir foarte mult disciplina şi stilul de viaţă. M-am uitat la mai multe interviuri cu el şi mi se pare un om de la care am avea foarte mult de învăţat, cu toții. E singurul om care a coborât vreodată sub două ore la un maraton, un atlet extraordinar“, a explicat Popovici.

David are dreptate în ce spune! Eliud Kipchoge (39 de ani), născut în Kenya, e considerat cel mai bun maratonist al tuturor timpurilor. Campion olimpic, la Tokyo, în 2021, Kipchoge a reușit, în octombrie 2019, o performanță fabuloasă: terminarea unui maraton în sub 2 ore. După o oră, 59 de minute și 40 de secunde, mai precis.

Revelația care i-a schimbat viața

Înotătorul legitimat la CS Dinamo e acum un etalon al seriozității. Dar n-a fost mereu așa. În dialog cu swimswam, românul a explicat că, la un moment dat, a realizat că talentul nu va aduce gloria în sport, dacă nu pui lângă el și o cantitate uriașă de muncă.

Eu cred că talentul poate dispărea. Să vă spun o scurtă poveste despre mine: pe când aveam 9, 10 ani, eram foarte bun în proba de spate, doboram recordurile naționale pe bandă, iar asta fără niciun antrenament! Pur și simplu, mă jucam. Ca să nu mă antrenez, mergeam la bazin doar să sar în apă, iar apoi să spun că mă doare burta pentru a pleca acasă. Deci, nu mă antrenam, dar apoi, în timpul curselor, îmi spulberam rivalii. Da! Asta a fost talent. Dar a ținut până la 12, 13 ani. Apoi, n-a mai mers așa. A trebuit să încep să muncesc din greu și să nu mă mai dau accidentat ca să fentez antrenamentele“, a spus Popovici.

David Popovici despre...

*Cum s-a apucat de înot - La 4 ani, părinţii mei au ales să mă ducă la înot. Aveam şi foarte multă energie, nu ştiau cum să mă ajute să scap puţin de ea şi să le uşureze şi lor viaţa. Sperau ca înotul să mă obosească, dar, dimpotrivă, eram şi mai entuziasmat. Aveam şi mai multă energie. N-a fost ceva bun pentru ei (râde).

*Celebritatea și problemele care vin cu ea „la pachet“ – Mi-am acceptat statutul după ce am devenit cunoscut. Am devenit conștient că e o nouă viață. Iar succesul vine cu celebritatea. Dacă vrei să fii bun la ceva, trebuie să accepți că vor interveni și alte lucruri. Mă refer la recunoaștere, un pic de celebritate, oamenii te vor recunoaște pe stradă, vor să facă poze cu tine. Toate aceste lucruri trebuie să le accept.

*Obsesia sa zilnică – Vreau să fiu cel mai bun, cel mai rapid. Vreau să fiu campionul lumii, un campion de necontestat! Acestea sunt lucrurile care mă motivează. Nu știu unde am auzit vorba asta, dar spune așa: Gasește-ți obsesia și urmărește-o fără milă! Asta fac eu. Sunt dispus să fac sacrificiile necesare pentru obsesia mea, sunt dispus să muncesc din greu, nu doar din greu, dar cu cap, la modul inteligent.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite