Coronavirusul „ucide“ jocurile de noroc în România: „E faliment!“. Pierderile Guvernului, uriaşe
0La finalul primei săptămâni de după ieşirea din stare de urgenţă, încep să vină notele de plată pentru cele două luni de restricţii.
Oamenii de ştiinţă speră ca, odată cu apariţia unui tratament sau vaccin, efectele medicale ale bolii COVID-19 să fie ţinute sub control. Din păcate, dezastrul economic creat de pandemie va rămâne mult timp, inclusiv după ce vom avea uneltele medicale necesare pentru a combate coronavirusul.
Segmentul agenţiilor de pariuri sportive offline (cu unităţi stradale) şi cel al cazinourilor a fost lovit puternic de efectele închiderii, odată cu instaurarea stării de urgenţă. Iar acum, când se fac planuri de redeschidere, în etape, pentru toate domeniile de activitate, oamenii din această industrie încearcă să găsească soluţii. Din păcate, pierderile financiare, suportate inclusiv de Guvernul României, sunt deja foarte mari, de ordinul sutelor de milioane de euro!
Şi, ceea ce e şi mai grav pentru industria jocurilor de noroc şi pariuri e faptul că implementarea unor măsuri propuse de distanţare socială pot aduce falimentul! Explicaţiile au fost oferite pentru site-ul cazino365.ro de Sorin Constantinescu (foto), consilier al Guvernului României pe tema redeschiderii cazinourilor şi agenţiilor de pariuri offline.
Ce a spus Sorin Constantinescu?
*E o industrie care are 45.000 de angajaţi, aflaţi acum în şomaj tehnic plătit de Guvern. E o povară şi pentru Guvern să mai ţină industria asta. În plus, nu se duc bani la buget în această perioadă. În momentul de faţă, fiecare lună de ţinut jocurile închise înseamnă 60-70 de milioane de euro. Cam asta este pierderea pentru buget. Nu cred că e o măsură economică bună să le mai ţii închise. Dacă oamenii vor respecta normele sanitare, sunt responsabili, lasă-i să deschidă pentru că este benefic pentru toată lumea.
*Industria de gambling aşteaptă ca şi industria HoReCa deschiderea cât mai urgentă a activităţii, pentru că efectele economice sunt teribile. Sunt foarte mulţi organizatori care îşi pun problema dacă mai au fonduri să redeschidă activitatea. Dacă se dă drumul la restaurante, cum estimează Guvernul în jurul datei de 15 iunie şi având în vedere că şi jocurile au fost închise în aceeaşi perioadă cu restaurantele, se presupune că s-ar da drumul şi la industria de jocuri în acea perioadă.
*Au fost o grămadă de discuţii şi întâlniri între asociaţii ca să cada de acord cu privire la normele sanitare care trebuie să se aplice pentru o protecţie cât mai bună pentru jucători. Sunt condiţii generale care sunt peste tot, la toate localurile de acest gen, dar şi specifice pentru fiecare activitate în parte. Din ce am văzut în presă declaraţiile premierului şi ale membrilor Guvernului, dacă nu mai cresc cazurile, probabil că din 1 iunie se deschid terasele şi din 15 iunie restaurantele. Mergând pe această paralelă că s-au închis în acelaşi timp cu jocurile de noroc, s-ar putea redeschide tot pe 15 iunie.
*La cazino nu ai cum să pui la masa de ruletă un client la un metru şi jumătate pentru că mai vin doi clienţi la masă. Având în vedere că o masă costa 5.000 de euro pe lună taxă fixă e imposibil să iţi poţi recupera taxele pe care le plăteşti. E faliment curat! De asemenea, toţi clienţii pun mâna pe jetoane, crupierul pune şi el mâna. Tot timpul trebuie dezinfectate. La fiecare masă trebuie să fie gel dezinfectant.
*E imposibil să desfăşori turnee de poker cum făceam noi de o mie de persoane. Dacă îi pui la un metru şi jumătate, poţi să faci maxim un Heads Up. Mai mult n-ai ce să faci. Cu distanţarea asta socială, nu ai cum să faci vreun turneu de poker. Cele mai afectate o să fie cazinourile şi cluburile de poker.
*La păcănele poţi să pui plexiglas între aparate. La mese, ca să pui plexiglas, sunt costuri uriaşe. Te costă 200-300 de euro pe masă. În plus, jucătorul ar fi ca într-o cutie. Frumuseţea jocului de poker e socializarea, interacţiunea. Dacă-l pui într-o cutie, mai bine joci online, eşti mai liber decât să stai într-o chestie de plastic.
*Aici e o problemă cu aparatele de tip slot machine. Ca să fie un metru şi jumătate între jucători, asta înseamnă că din trei aparate cel din mijloc trebuie închis. Dacă închizi un aparat din două, asta înseamnă că taxa pe aparat se dublează, va fi de 8.000 de euro pe an, ceea ce e imposibil de plătit. Industria intră în faliment. Nimeni nu poate să plătească un număr de aparate dublu faţă de cel cu care funcţionează. E foarte greu să le distanţeze. Sunt săli mici în care nu ai loc să pui aparatele la un metru şi jumătate unul de celălalt. Ar fi două variante, în sensul că, dacă Guvernul impune un metru şi jumătate între persoane, atunci să şi lase industria până în decembrie să funcţioneze cu jumătate din aparate, să plătească jumătate din bani. Ar fi o variantă pe care o văd eu, e părerea mea personală, nu a industriei. Dacă nu ne-ar lăsa să funcţionăm cu toate aparatele, măcar să plătim cu câte funcţionăm şi fiecare să se orienteze în funcţie de spaţiu. Cineva să spună da, din 30 de aparate, funcţionează cu 20 şi plăteşte pentru ele. Din ONJN se poate vedea uşor câte aparate funcţionează, dar şi prin controale fizice. Asta ar fi o soluţie de compromis.
CLICK AICI PENTRU A CITI CE MĂSURI DE DISTANŢARE SOCIALĂ VOR FI ÎN CAZINOURI