ANALIZĂ: Lumea pariurilor face legea în sportul mondial. Piața din România, reglementată acum 10 ani
0Două treimi dintre echipele de fotbal care joacă în ligile europene de top au cel puțin un contract de sponsorizare cu companii de pariuri, arată o anchetă publicată de The Guardian și condusă de colectivul de investigații transfrontalier Investigate Europe.

Dintr-un total de 442 de cluburi din 31 de ligi naționale, 296 sunt conectate la diferite mărci din industria jocurilor de noroc, în timp ce 145 afișează siglele operatorilor de pariuri direct pe tricouri. Anglia urmează să introducă o interdicție a sponsorizării „în primă linie” de către firmele de pariuri din sezonul 2026-2027.
Cifrele arată că influența industriei pariurilor în fotbalul european este profundă înrădăcinată. Prezența caselor de pariuri asiatice este deosebit de răspândită. Aproximativ 27 de echipe din cele cinci ligi europene majore (Anglia, Spania, Italia, Germania și Franța) colaborează cu 22 de mărci destinate în mod special publicului asiatic, care operează adesea fără licență europeană.
Aproape 30.000 de reclame la pariuri au fost difuzate pe stadioane, televiziune, radio și rețele sociale în weekendul de deschidere al Premier League - ediția 2024-25, o creștere cu 165% față de anul precedent, potrivit cercetărilor de la Universitatea din Bristol.
Tricourile marcate cu sponsori au reprezentat mai puțin de 10% din acea expunere totală.
România și-a făcut un organism special
Numeroase echipe de fotbal din România depind de finanțarea venită de la casele de pariuri, iar multe vedete sunt plătite de industrie. În urmă cu 10 ani s-a făcut un pas important pentru reglementarea pieței jocurilor de noroc din țara noastră. Este momentul în care, conform Legii nr. 124/2015, în România au mai putut activa doar operatori care au primit avizul din partea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
Această instituție a luat ființă în 2013, însă doi ani mai târziu s-a ajuns la schimbarea radicală a legislației din domeniul jocurilor de noroc din România. Din momentul în care în țara noastră au putut activa doar operatori licențiați, beneficiile au fost mai multe:
@ încasări mult mai mari la bugetul de stat
@ mediu mai sigur pentru jucători
@ îngrădirea platformelor de jocuri ilegale
„Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a fost înființat ca organism unic de specialitate în scopul gestionării unitare a unor baze de date și a unui sistem informatic de monitorizare și control care să permită diminuarea evaziunii fiscale în domeniu și creșterea încasării taxelor și impozitelor la bugetul de stat. La baza înființării Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc a stat și necesitatea îmbunătățirii și adaptării reglementărilor jocurilor de noroc la dinamica acestui domeniu extrem de activ, cu implicații sociale asupra unor categorii vulnerabile, ținând seama de necesitatea asigurării prevenirii dependenței de jocuri de noroc și a protecției minorilor", a transmis ONJN.
Primele licențe pentru a activa pe piața din România au fost acordate începând cu anul 2016. De atunci, piața jocurilor de casino online și a pariurilor sportive s-a schimbat considerabil. În momentul în care o companie își depune dosarul pentru a primi licența, ea este verificată cu atenție, în așa fel încât să respecte legislația, să demonstreze că este bună de plată, că se asigură că oferă un mediu sigur pentru jucători și că a luat cele mai avansate măsuri de securitate cibernetică.
Gradul de colectare a crescut considerabil

Schimbările legislative nu s-au oprit în 2015. În primii ani după schimbarea legislației, jucătorii care încasau câștiguri la jocuri de noroc erau obligați să depună Declarația 200 prin care își plăteau impozitele pentru veniturile obținute. Acest lucru a fost schimbat ulterior, iar decizia a fost primită cu bucurie atât de jucători, cât și de stat.
Asta deoarece, până la această modificare, nu toți jucătorii obișnuiau să depună Declarația 200 și să plătească impozitele. În plus, procesul birocratic era destul de dificil. Ulterior, s-a decis ca impozitul să fie reținut la sursă și să fie plătit direct de operatorii licențiați de ONJN către bugetul de stat. Drept urmare, gradul de colectare a crescut considerabil și a ajuns la 99,9%. Practic, companiile sunt obligate să plătească banii direct în contul statului. Plata nu se mai face o dată pe an, iar companiile sunt verificate să facă acest lucru, pentru că altfel riscă amenzi uriașe și să rămână fără licență.
Măsuri suplimentare pentru protecția jucătorilor
Un alt beneficiu al schimbărilor legislative din domeniu a fost implementarea unor măsuri suplimentare pentru protecția jucătorilor. Companiile sunt obligate să ia cele mai avansate măsuri de securitate cibernetică, în așa fel încât să nu existe breșe care ar putea pune în pericol datele personale ale jucătorilor. De fapt, după schimbarea legislației, nici nu au fost probleme în acest sens.
Dincolo de acest aspect, în ultimii ani au fost făcuți pași importanți pentru promovarea jocului responsabil la cazino online și pariuri sportive. Jucătorii își pot stabili anumite limite de timp petrecut pe platformă sau de sume depuse. În același timp, ei sunt notificați automat după ce petrec o oră pe platformă, pentru a conștientiza acest lucru. Jucătorii își mai pot suspenda contul sau se pot autoexclude pe viață. Este clar că și din acest punct de vedere mai pot fi făcute îmbunătățiri, dar companiile din domeniu încearcă să limiteze și să elimine jocurile de noroc dăunătoare. Ele sunt doar o sursă de divertisment și așa trebuie privite.

Cum se impozitează veniturile din jocuri de noroc în 2025
În ultimii ani s-au făcut schimbări importante și în privința modului în care sunt impozitate veniturile obținute din jocuri de noroc.
Acestea au crescut, iar în acest moment impozitul minim este de 3% pentru un câștig de până la 10.000 de lei. Impozitul este stabilit în momentul în care un jucător decide să încaseze premiul. Dacă joacă online, i se va scădea procentul aferent din suma totală. E important de menționat că un jucător care depune 5.000 de lei și va dori să retragă 6.000 de lei va plăti impozit pentru toată suma. Astfel, și miza este luată în calcul.
Impozitele totale sunt următoarele:
@ Până la 10.000 lei, inclusiv, se aplică cota de impozitare de 3%;
@ Peste 10.000 - 66.750 lei, inclusiv, impozitul este de 300 lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 lei;
@ Peste 66.750 lei, se va plăti 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 lei.