Americanii strigă „hoții“ după ce medalia lui Jordan Chiles a ajuns la Ana Bărbosu: „Știți ce înseamnă asta?“
0Desigur, acest caz a fost, deocamdată, unul cu final fericit pentru sportul românesc din moment ce bronzul a ajuns, vineri, la Ana Maria Bărbosu.

Totuși, nu trebuie să uităm că în această poveste rămân traumatizate alte două sportive: Sabrina Voinea (17 ani) și Jordan Chiles (23 de ani). Amândouă trăiesc acum, în tăcere, departe de lumina reflectoarelor, o dramă pe care noi, cei de pe margine, nu o vom înțelege niciodată. Dar ne putem face o imagine despre ceea ce li se întâmplă acestor fete, când aflăm de la mama Sabrinei că fata ei plânge, zilnic, în reprize. Sau când vedem că Jordan Chiles și-a dezactivat conturile de pe rețelele de socializare, spunând că face asta pentru a-și proteja sănătatea mintală.
E de-a dreptul revoltător că s-a ajuns aici din cauza incompetenței unor arbitri, care n-au fost în stare să noteze corect exercițiile la care au asistat. Iar acest dezastru nu s-a întâmplat la un concurs obscur, ci la cel mai înalt nivel, la Jocurile Olimpice. De aici, și textul tăios pe care jurnalista Giana Levy l-a publicat în presa americană.
„De obicei, deposedezi un sportiv de medalia cucerită din două motive: fie că a trișat în timpul concursului, fie că se dovedește, ulterior, că a trișat, recurgând la dopaj. În cazul lui Chiles, nu s-a întâmplat nici una din aceste variante. Ceea ce face din cazul ei unul fără precedent, o mare nedreptate! Trebuie subliniat că acest fiasco de la Paris n-are nicio legătură cu prestațiile sportivelor implicate în lupta pentru podium. În schimb, e strict legat de greșeala arbitrilor. În cazul lui Chiles, după contestația depusă de antrenoarea ei, arbitrii au ajuns la concluzia că nota acordată pentru dificultatea exercițiului a fost incorectă. Arbitrii și-au recunoscut astfel greșeala și au ajustat nota lui Chiles. Ceea ce înseamnă că e o mare nedreptate să iei bronzul sportivei pe care ea l-a câștigat pe merit“, a scris Giana Levy.
Mai departe, aceasta a demontat o idee care s-a viralizat în mediul online, imediat după concursul olimpic, când nota lui Jordan Chiles a fost modificată, trimițând-o pe podium, în locul Anei Bărbosu.
„Mulți au insinuat că s-a mărit nota lui Chiles, ca să fie fabricată un moment istoric, cu trei gimnaste de culoare pe podiumul olimpic. Din păcate, cei care vin cu asemenea acuze nu cunosc istoria acestui sport. Pentru că și în lumea gimnasticii au existat rasism și multe nedreptăți la adresa sportivelor de culoare. Și, chiar dacă acum au apărut foarte multe gimnaste de culoare, în mod tradițional, acest sport a fost dominat de albi. Și atacurile care au fost lansate împotriva lui Jordan Chiles pe rețelele de socializare... sincer, nu-mi pot imagina un tratament similar, dacă în prim-plan ar fi fost o gimnastă albă“, a continuat Giana Levy.
Concluzia textului semnat de jurnalista americană nu lasă loc de comentarii și, foarte important, poate fi aplicată și în cazul gimnastei noastre, Sabrina Voinea. Pentru că și aceasta plătește acum prețul pentru o penalizare, pentru o presupusă ieșire de pe covor, pentru care nu există nicio dovadă foto sau video!
„Chiles a câștigat medalia de bronz pe deplin meritat. Și n-ar trebui să fie pedepsită pentru o greșeală comisă de arbitri. Deposedarea lui Jordan Chiles de medalia de bronz n-are nicio legătură cu calitatea exercițiului sau cu talentul ei. Și, totuși, ea plătește prețul pentru o situație care putea fi evitată, dacă arbitrii și-ar fi făcut treaba, în mod corect, de la bun început. Chiles a câștigat bronzul, indiferent de ce vor spune diferite tribunale. Ea a scris istorie, făcând parte dintr-un podium format, integral, de gimnaste de culoare. Indiferent de cât vor încerca unii, nimeni nu poate lua această performanță istorică de la Jordan Chiles“, a încheiat Giana Levy.