VIDEO Gheorghe Turda, despre soarta Ansamblului Ciocârlia: „S-au perindat tot felul de şefi, cu pile. Ansamblul nu este o pensiune turistică!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interpretul de muzică populară Gheorghe Turda a fost invitat în studioul Adevărul LIVE, pentru o discuţie legată de soarta controversată a Ansamblului Ciocârlia, pe care l-a condus o bună bucată de timp.


Artistul a ţinut să spună încă de la început că un ansamblu de dimensiunea şi de faima „Ciocârliei” nu poate fi condus de oricine, iar pentru aceasta trebuie pricepere, tact, cunoştinţe în domeniul managementului cultural şi studii în acest sens. După ce a fost numit şef al ansamblului, în iunie 1990, Turda declară că a mărit numărul membrilor acestuia de la 15-16 la peste 80, în doar câteva luni. „Am vrut să readuc ansamblul cum a fost până în 1970”, a declarat acesta la Adevărul Live.

Artistul a a avut trei „mandate” la conducerea Ciocârliei, până în 2009.

„Din 2009 încoace ansamblul nu a fost productiv din niciun punct de vedere. Nu au făcut o premieră din 2009 până în prezent. S-au perindat tot felul de şefi, cu pile. Nu mă interesează pe ce criterii au ajuns, dar liderul, managerul unui ansamblu trebuie să fie un exemplu”, a declarat Gheorghe Turda la Adevărul LIVE.

„Momentan este interimar un moroşan de-al meu, un nume destul de cunoscut, Lupu Rednic. Dacă el, ca lider, vrea să conducă acest ansamblu, trebuie să demonstreze prin tactul lui, prin ştiinţa lui managerială. Nu mă interesează ce facultăţi a făcut, ce studii are, dar nu are pregătire profesională în domeniul muzicii, culturii, artei. A făcut facultatea la fără frecvenţă, se pare că a făcut management pe turism. Dar Ansamblul Ciocârlia nu este o pensiune turistică”, a mai precizat artistul.

Gheorghe Turda s-a născut pe 6 martie 1948 la Săpânţa, în Maramureş. A absolvit şcoala generală în comuna natală, apoi liceul teoretic „Dragoş Vodă” din Sighet, secţia reală. De mic i-a plăcut să cânte. Bunicul artistului a fost preot la Săpânţa, un sat cu celebritate folclorică şi etnografică în care se află Cimitirul Vesel.

A studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj (1966-1973). Din 1973 este licenţiat în artă, specialitatea muzică clasică. În acelaşi an, după absolvire a devenit prim solist al ansamblului artistic „Rapsodia română”, în cadrul căruia a activat până în 1991, anul desfiinţării ansamblului.

În 1991 a fost angajat la Ministerul de Interne, Direcţia pentru Cultură, Artă şi Sport. A reorganizat ansamblul artistic „Ciocârlia”, unde i-a adus pe interpreţii de muzică populară Mioara Velicu, Benone Sinulescu, Mioara Pitulice etc. A iniţiat o suită de spectacole literar-muzicale în sala de festivităţi a ministerului. A devenit directorul ansamblului „Ciocârlia”, cu care a întreprins multe turnee în ţară şi peste hotare.

În 1991 i-a fost conferit gradul de locotenent-colonel onorific, ca recunoaştere a meritelor sale artistice. În anii 1994-1997, s-a implicat, în calitate de colonel, tot mai mult în viaţa artistică a celor ce-şi desfăşoară activitatea în armata şi poliţia română, precum şi în armată în calitate de colaborator cu alte atribuţii. În perioada 1997-2001, Gheorghe Turda a lucrat în cadrul DGPMB ca şef de compartiment, la Direcţia pentru relaţii publice, tradiţii, educaţie şi sport. A fost numit şef adjunct al direcţiei respective. În august 2003 s-a retras din această activitate, nu însă şi din aceea de interpret de muzică populară.

Începând din 1966 a colaborat până în prezent cu majoritatea ansamblurilor artistice din ţară, între care: „Cindrelul”, „Junii Sibiului”, „Ciprian Porumbescu” (Suceava), „Mărţişorul” (Cluj-Napoca), „Doina” (al armatei), „Tinerimea română”, „Doina Carpaţilor”, „Doina Gorjului”, „Doina Banatului”, „Maramureşul” (Baia Mare), „Ciocârlia”, „Mara” (Sighet).

Interpretul a fost invitat la Adevărul LIVE, într-o discuţie legată de soarta actuală a Ansamblului Ciocârlia.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite