Frumuseţea divelor, „dreasă“ din calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Nane
Daniela Nane

În fotografii, frumuseţea lor tinde spre perfecţiune. În realitate, vedete ca Madonna, Cher sau Julia Roberts arată ca nişte femei obişnuite.

Întreaga industrie a revistelor glossy, şi showbizzul în general, se sprijină  pe o „frumoasă minciună": „Noi vrem să arătăm acea frumuseţe interioară, sensibilitatea şi frumuseţea sufletului",  zic adesea editorii. Dar, pe copertă apare întotdeauna o femeie care arată trăsnet, ale cărei riduri sunt şterse pe computer cu ajutorul programului Photoshop, şi nu una care s-a remarcat prin inteligenţă, însă mediocră din punct de vedere fizic. Din cauza acestei „păcăleli" care serveşte interesului comercial, Seth şi Eva Matlins, fondatori ai revistei „Off Our Chests", au demarat o campanie privind interzicerea imaginilor „photoshopate".

Demersul lor pleacă de la rezultatele unor studii care susţin că adolescenţii şi copiii sunt afectaţi de aceste imagini, prin scăderea stimei de sine, având aşteptări nerealiste privind aspectul lor fizic. „Coperta are rol de marketing, e ambalajul care face produsul pe care îl vinzi cât mai ispititor. De aceea coperta trebuie să fie foarte frumoasă. Frumuseţea vinde!", susţine Alice Năstase Buciuta, redactor-şef al revistei „Tango". La obiceiul „înfrumuseţării cu Photoshopul" concură atât editorii cât şi protagoniştii pictorialelor sau advertorialelor.

Imagini prelucrate în Photoshop (stânga) şi Imagini reale, neprelucrate (dreapta)

Cher



Unele vor să fie „photoshopate"

 „Tot mai multe vedete ne cer să le retuşăm fotografiile, dar nu vă pot da numele lor. În schimb, pot să vă spun că Andreea Marin Bănică, Daniela Nane sau Mihaela Rădulescu nu ne-au cerut niciodată să le retuşăm fotografiile. Iar Principesa Margareta, speriată de nişte poze prost retuşate pe care le văzuse într-o revistă concurentă ne-a rugat clar să nu-i facem aşa ceva. «Tango» foloseşte acest procedeu, dar cu măsură. În primul rând, pornim de la fotografii frumoase, realizate cu artă şi selectate cu grijă de fotograful nostru, ­Paul Buciuta, apoi le preiau doi oameni - Ionuţ Bănuţă şi Gabriel Prună - care prelucrează imaginile cu delicateţe, cât să nu atingă sufletul fotografiei.

Cher

Folosit cu bun-simţ, Photoshopul face minuni", punctează Alice Năstase. Actriţa Daniela Nane, ale cărei fotografii s-au regăsit de multe ori în paginile „Tango", confirmă: „Rareori am cerut să fie prelucrate în Photoshop imaginile cu mine,  şi doar când erau chestiuni minore. Dacă îţi apare un coş în ziua shootingului, de exemplu, e de bun-simţ să ceri să fie şters, pentru că acea neplăcere se vindecă în două-trei zile, pe când portretele respective vor fi folosite pentru luni şi ani în viitor, când tenul tău e curat 99,99% din timp. Într-adevăr, sunt persoane care în fotografii arată senzaţional, iar în realitate nu-ţi vine să crezi că pe ele le ai în faţă".

Madonna


 
„Aceasta chiar e Andreea Marin?"

„Cum ar fi ca eu să apar în reviste fără niciun rid, fără nicio imperfecţiune, şi apoi când mă vede omul lângă el să se mire: «Aceasta chiar este Andreea Marin?». Apoi nu cred că este nevoie de Photoshop dacă ai un fotograf bun, ca Alex Gâlmeanu, de exemplu, cu care eu lucrez, care ştie cum să pună luminile", spune ­Andreea Marin Bănică. Dacă Julia Roberts ar fi percepută de public ca o dinţoasă înaltă „lipsită de feminitate" cum s-a autocaracterizat actriţa, şi nu ca „Frumuşica" din filmul cu Richard Gere, cu siguranţă Casa Lancôme nu ar fi apelat la ea pentru a fi imaginea unuia dintre parfumurile sale celebre.

Madonna

Julia Roberts

Julia Roberts

Pornind de la propunerea americanilor Seth şi Eva Matlins, ei înşişi părinţi, prin extensie, cum ar acţiona o lege anti-Photoshop în peisajul publicistic din România? Alice Năstase Buciuta nu vede această măsură ca o soluţie: „Oricum ar fi, o lege împotriva Photoshopului n-ar rezolva nimic. Ar trebui să se dea şi o lege împotriva machiajului iscusit. Înainte de o şedinţă foto, vedetele sunt aranjate ore în şir de către cei mai reputaţi profesionişti ai frumuseţii, la serviciile cărora oamenii obişnuiţi nu vor avea acces niciodată".

Daniela Nane crede că foarte eficient ar fi un  curs organizat la şcoală în care adolescenţii să înveţe cum se lucrează în Photoshop şi să-şi prelucreze fotografiile cât vor. „Astfel nu vor mai putea fi minţiţi când vor vedea în reviste vedete care arată impecabil. Mi-aţi dat o idee bună, voi organiza  câteva şedinte cu acest subiect pentru elevii mei de la cursul de actorie".

"Rareori am cerut să fie prelucrate în Photoshop imaginile cu mine,  şi doar când erau chestiuni minore.''
Daniela Nane actriţă

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite