Articol publicitar

Oraşul premierelelor, Timişoara, ni se dezvăluie la „Exclusiv în România”

Publicat:
Ultima actualizare:

„Să vedem întreaga Românie ca pe o posibilă capitală a destinațiilor drumeților pentru anul acesta”, ne îndeamnă realizatorii emisiunii „Exclusiv în România”. Sezonul 20 „Exclusiv în România” începe la TVR 1, duminică, 26 martie, ora 17.00.

Cristian Tabără și ultimul opincar al Olteniei
Cristian Tabără și ultimul opincar al Olteniei

De 10 ani călători prin ţară, Cristian Tabără, prezentator şi realizator, Cristina Madgearu, redactor şi Marin Găbudean, producător al programului, ne-au oferit până acum, în cele peste 220 de episoade, sute ore de emisie, în care am descoperit locuri şi istorii nemaiauzite, oameni cu poveşti fascinante din România unică. Tot ei ne promit surprize de neratat în sezonul cu numărul 20 „Exclusiv în România”, care începe la TVR 1 duminică, 26 martie, de la ora 17.00.

„La sfârșitul lunii martie 2013, începeam împreună cu Cristi Tabără noul proiect care se numea „Exclusiv în România”. Țin minte foarte limpede că filmările pentru primul episod au fost în Cheile Rudăria (comuna Eftimie Murgu, judeţul Caraş Severin). Acolo se află cea mai mare rezervație mulinologică din sud-estul Europei. Un șir de 22 de mori de apă, pe cursul unui singur râu. Cele mai multe sunt funcționale, iar oamenii din sat le folosesc aproape zilnic pentru a măcina cereale... Poiana din fața unei mori era plină de brândușe sălbatice, o adevărată încântare pentru ochi și suflet.

Au trecut de atunci fix 10 ani, 19 sezoane, peste 220 de episoade şi aproape 9000 de minute de emisie. Nu ştiu dacă este mult sau puțin, dar ceea ce știu este că România continuă să ne surprindă și astăzi, iar noul sezon, unul aniversar, va sta sub acest semn: al oamenilor şi al locurilor de poveste”, declară Marin Găbudean, producătorul emisiunii „Exclusiv în România”.

Cristian Tabara, Exclusiv in Romania, la Timisoara jpg

Noul sezon debutează la TVR 1 duminică, 26 martie, ora 17.00, cu un episod legat de Timișoara, în calitate de Capitală Culturală Europeană în 2023. „Și într-un fel, simbolic, vom încerca, în continuare, să vedem întreaga Românie ca pe o posibilă capitală a destinațiilor drumeților pentru anul acesta. Cu exclusivitățile ei, care o recomandă ca atare și pe care le prezentăm mereu, cu încăpățânare, de zece ani”, subliniază jurnalistul Marin Găbudean.

Orașul de pe Bega este locul de unde, în 1989, s-a aprins flacăra Revoluției Române, care avea sa marcheze sfârșitul comunismului la noi în țară. De altfel, din toată România, doar la Timișoara se află singura bucată din Zidul Berlinului expusă publicului - în curtea „Asociaţiei Memorialului Revoluţiei”. Vizita la complexul de monumente şi spații expoziționale al Asociaţiei, unde se află şi Memorialul, a devenit o experienţă emoţionantă pentru Cristian Tabără. Realizatorul Cristian Tabără a fost student la Timişoara, iar Revoluţia din 1989 l-a prins în stradă. Acum, la peste 30 de ani de la acel moment, vizitând Memorialul Revoluţiei, Cristian Tabără şi-a amintit de câţiva colegi de facultate care au fost ucişi şi ale căror nume se regăsesc pe lista Memorialului, unde sunt gravate numele tuturor eroilor decedaţi în acel Decembrie.

Timişoara este orașul cunoscut pentru premierele înregistrate, de-a lungul timpului, în diferite domenii: primul tramvai tras de cai, primul tramvai electric, primul oraș cu iluminat public pe bază de gaz lampant și, ulterior, primul iluminat stradal electric de pe teritoriul actual al României. Cu „Exclusiv în România” vom vizita, duminică, 26 martie, depoul de tramvaie din Timişoara unde descoperim istoria acestui mijloc de transport.

Cristian Tabără, prezentator şi realizator „Exclusiv în România”: „Poate părea un clișeu, dar nu e: în cei zece ani de străbătut țara, în lung și-n lat, constatăm mereu că frumusețea unică a României este inepuizabilă. Da, cu fiecare destinație pe care ne-o propunem, chiar dacă am trecut nu o dată prin acele locuri, descoperim cu uimire alți oameni minunați, ascunși în anonimat, cu faptele lor mereu demne de povestit. Uneori, chiar ei reprezintă unicatele pe care le căutam. Alteori, aflăm alte istorii, nemaiauzite, legate de locurile cu pricina. Iar alteori, paradoxal, chiar dacă ne închipuiam că știam totul despre o anumită zonă, aflăm că există locuri surprinzătoare la câțiva pași de cele prin care trecuserăm. Ca în „1001 de nopți”, poveștile curg adesea unele din altele, parcă la nesfârșit. Și cum durata unui episod este limitată, e limpede că ne trebuie noi episoade pentru a le spune J”.

Tot în noul sezon „Exclusiv în România”, poposim la Muzeul Satului Vâlcean din Râmnicu Vâlcea, unde avem întâlnire cu Alexandru Ilinca, „ultimul opincar al Olteniei", personaj pitoresc şi hâtru. El este cel care i-a încălțat cu opinci pe Regele Charles al Marii Britanii, dar și pe președintele Franței, Emmanuel Macron. 

În primăvara aceasta ajungem şi la Târgu Secuiesc – oraşul breslelor. Centrul oraşului este unic în lume pentru simplul fapt că nu are străzi, ci curți care formează capătul străzilor din centru. Dar toate destinațiile celor 12 episoade ale sezonului 20 „Exclusiv în România” le descoperim în fiecare duminică, de la ora 17.00, la TVR 1.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite