Motivul pentru care România nu mai participă la Eurovision. Președintele TVR susține că nu este vorba de bani
0Președintele TVR Dan Turturică a oferit noi informații cu privire la decizia de retragere a României de la Eurovision pentru al doilea an consecutiv.

România nu va participa nici la ediția Eurovision 2025, care va avea loc pe 17 mai, la Basel (Elveția), acesta fiind cel de-al doilea an consecutiv când Consiliul de Administrație al TVR ia decizia ca țara noastră să nu mai aibă un reprezentat în concursul european.
În ședința Consiliului de Administrație al TVR din 2024 s-au expus și motivele care au dus la decizia retragerii României din concurs: „constrângerile financiare, dar şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant”.
La lansarea grilei de primăvară a TVR, președintele Dan Turturică a precizat că nu banii ar fi reprezentat, de fapt, marea problemă pentru care România nu mai participă la Eurovision, potrivit Click!.ro.
Motivele retragerii
„Decizia de a nu participa la Eurovision a fost pe listă în consiliul de Administrație al TVR. Trebuie să mărturisesc că argumentele împotriva participării României au devenit foarte numeroase, în ultima vreme. Va avea rost să ne reîntoarcem la Eurovision, atunci când relația dintre Televiziunea Publică și producătorii muzicali de la noi va fi resetată. Ultima dată când l-am organizat, am decis ca votul să aparțină publicului, iar casele de producție nu și-au mai adus contribuția”, a precizat Dan Turturică.
El a vorbit și despre ce condiții ar trebui să îndeplinească țara noastră pentru a reveni în competiția europeană.
„Noi nu putem inventa cântăreți. Nu suntem nici compozitori de muzică, deci puterea noastră de a influenţa calitatea melodiilor care intră în selecţie şi implicit selecţia, astfel încât să trimitem pe scena Eurovision artişti cu care să ne mândrim şi care să fie consideraţi de foarte mulţi oameni ca reprezentanţi ai scenei muzicale din România, a devenit foarte îngustă.
Ne reîntoarcem la Eurovision atunci când vom putea aduce artiști de la vârful industriei muzicale! Ne dorim mult să reluăm Eurovision-ul, iar aici nu e vorba de bani, nu e vorba că nu sunt bani. Juriul a fost acuzat mereu că favorizează anumite case de producție. Dar, puterea noastră de a influența calitatea muzicienilor din concurs e limitată. Au fost case de producție care au beneficiat foarte mult în urma participării artiștilor lor la Eurovision, în timp ce TVR a câștigat foarte puțin”, a adăugat el.
România a avut cel mai slab rezultat în 2023
Televiziunea Română este organizatoarea selecţiei naționale pentru Eurovision, competiție la care participă din 1993.
Cele mai bune rezultate ale României pe scena Eurovision au fost următoarele: locul al treilea obținut de Luminița Anghel și Sistem, la Kiev, în anul 2005; apoi tot locul trei, de data aceasta obținut de Paula Seling şi Ovi la Oslo, în 2010. Mihai Trăistariu a ocupat locul 4, la Atena, în 2006 cu piesa „Tornero”, devenită ulterior hit.
În 2023, cu un an înainte de a se lua decizia retragerii României de la Eurovision, țara noastră a obținut cel mai slab rezultat din istoria participării la Eurovision: zero puncte, clasându-se pe ultimul loc alături de San Marino. Mai mult, cheltuielile de participare a delegației României la Eurovision s-au ridicat la o sumă imensă, și anume 400.000 de euro.