INTERVIU Dani Klein, solista Vaya con Dios: „Românii sunt tăcuţi şi te respectă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dani Klein (61 de ani), solista Vaya con Dios, spune că nu a uitat de primirile călduroase pe care le-a avut din partea românilor, fiind plăcut surprinsă de consideraţia acestora. Cântăreaţa a mai declarat că după ultimul concert susţinut va înceta să mai cânte piese dintre repertoriul trupei belgiene, concentrându-se pe transmiterea unor învăţături generaţiilor mai tinere.

Ultimul show Vaya con Dios în România va avea loc pe data de 5 octombrie. Cu ce aşteptări reveniţi pentru acest spectacol?

Dani Klein: Am învăţat, în viaţa mea, să nu am niciun fel de aşteptări, să iau lucrurile aşa cum vin, dar până acum, de fiecare dată când am venit în România, am fost tratată excepţional. În special de către promoter, s-au comportat foarte bine atât cu mine, cât şi cu trupa mea. Iar publicul mereu m-a primit cu braţele deschise, aşa că sper ca şi de data aceasta totul o să fie la fel de bine.

Într-un interviu anterior mărturiseaţi că publicul din România, o fostă ţară comunistă, este cel perfect. De ce spuneaţi asta?

Pentru că.. (Râde). E destul de delicat, nu vreau ca oamenii să mă înţeleagă într-un mod greşit. În România există o combinaţie între un fel de disciplină pe care publicul a învăţat-o în timpul perioadei comuniste şi o chibzuinţă. Oamenii sunt destul de prudenţi, am descoperit asta şi în alte foste ţări comuniste în care am fost. Atunci când şe aşază pe scaune, şe aşază pentru a asculta muzică. Sunt tăcuţi şi te respectă, lucruri învăţate, dar sunt gesturi frumoase. E foarte important să ai spectatori care să te respecte. Dar, după terminarea show-ului, adevăratul lor caracter iese la iveală, sunt vioi şi entuziasmaţi. Sunt comunicativi. Este o combinaţie ideală, dar şi confortabilă.

Vă creează o stare naturală de confort în timp ce sunteţi pe scenă.

Da, pentru că sunt atenţi la spectacol, iar după ce termini vin la tine pentru a îţi arăta adevăratele lor sentimente. Am parte de tot feluri de spectatori, dar cei din România sunt foarte, foarte simpatici.

Artişti ca Roger Waters, Bob Dilan sau Mick Jagger realizează aşa-numite „turnee de adio“, dar continuă să rămână pe scenă. Credeţi că veţi face o mişcare asemănatoare?

Foarte mulţi artişti şi-au anunţat retragerea după care au continuat să facă muzică. Eu, personal, nu plănuiesc să fac aşa ceva. Vom avea ultimele show-uri marca Vaya con Dios pe 24 şi 25 octombrie în Belgia, pentru că de aici totul a început. Apoi vom înceta să mai cântăm piesele Vaya con Dios. E posibil să mai produc muzică, dar mă voi ocupa şi de altele. Motivul pentru care mă opresc este acela că nu pot să mai îndur să fac asta în continuare. Şi cred că este o alegere normală. Atunci când eşti în public şi mergi să îţi vezi artistul favorit, te aştepţi ca acesta să cânte şi piesele tale preferate. Mergând pe aceeaşi linie, cred că publicul aşteaptă şi asta (retragerea din muzică - n.r.). De aceea facem şi acest ultim turneu pentru a le oferi cele mai bune piese. Atunci când mă voi retrage, nu voi mai cânta piesele Vaya con Dios. Nu vreau să fac aceleaşi lucruri la nesfârşit.

Ce veţi face după retragere? Vă veţi lansa în afaceri sau veţi scrie o carte?

Am o casă în Spania, care este minunată, în Andaluzia, plănuiesc să organizez workshop-uri chiar în acea zonă. După ce ai avut o carieră de succes, cred că este necesar să transmiţi ceva pentru generaţiile mai tinere. Artiştii fac asta, sportivii fac asta, în orice disciplină se întâmplă aşa. Pe măsură ce îmbătrâneşti, în loc să repeţi doar ceea ce ştii să faci, ar fi bine să înveţi oamenii ceea ce şi tu ai învăţat.

Aveţi vreun regret după toţi aceşti ani petrecuţi în industria muzicală?

S-ar putea să am regrete, dar ştiu că nu există niciun câştig în a mă gândi la ele. Nu poţi da timpul înapoi, ce ai făcut e în urma ta, nu poţi schimba nimic acum. Prefer să încerc măcar să învăţ din greşelile mele, să analizez deciziile greşite pe care le-am luat şi să evit să le mai fac în viitor.

Muzica Vaya con Dios are la bază influenţe din jazz, muzică ţigănească şi operă. Prin acestea, credeţi că aţi făcut loc în mainstream pentru muzica ţigănească, un gen nu tocmai popular?

Opera nu e o influenţă a muzicii Vaya con Dios. Eu nu ascult operă, tatăl meu obişnuia să o facă. Aş spune, mai degrabă că este o combinaţie de muzică pop, muzică latină, jazz, muzică ţigănească, blues. În ceea ce priveşte muzica ţigănească, ea a fost populară. Îmi amintesc piese cântate de Édith Piaf, puternic influenţate de muzica ţigănească. Cred că acest gen de muzică e mult mai prezent în industria de profil decât credem noi. Asta implică şi puţină dramă deoarece compozitorii nu primesc recunoaşterea necesară pe care ar merita-o.

Ce va asculta publicul din România la ultimul concert Vaya con Dios?

Va fi acelaşi repertoriu ca şi data trecută pentru că face parte din „Farewell Tour“. Dar acum venim pentru ultima oară (Râde). În octombrie ne oprim definitiv.

Informaţii despre concert

La începutul anului 2013, Vaya con Dios îşi anunţa retragerea din activitate printr-un turneu internaţional, „Farewell Tour“. Planificate să dureze un an, seria de concerte s-a prelungit la cererea fanilor din întreaga lume, la această decizie contribuind şi reacţia românilor. Ultimul concert al trupei va avea loc pe 5 octombrie, la Sala Palatului, din Bucureşti, accesul în sală fiind permis de la ora 19:00, iar spectacolul va începe de la ora 20:00. Biletele sunt disponibile la preţurile de 135, 170, 230, 300 şi 400 de lei (VIP), în funcţie de distanţa faţă de scenă. Tichetele se pot cumpara online pe www.eventim.ro, sau prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas, librariile Cărtureşti). 

image
Muzică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite