Ce este cancerul la creier, boala care a răpus-o pe Marie Fredriksson, solista Roxette

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marie Fredriksson a fost diagnosticată cu tumoare la creier în anul 2002 FOTO EPA-EFE
Marie Fredriksson a fost diagnosticată cu tumoare la creier în anul 2002 FOTO EPA-EFE

Marie Fredriksson, solista Roxette care a murit luni, fusese diagnosticată cu tumoare la creier în anul 2002, îşi pierduse vederea la ochiul drept şi i se dăduseră 25% şanse de a rămâne în viaţă. În 2016, s-a retras definitiv din viaţa artistică din cauza efectelor bolii de care suferea, potrivit BBC.

Marie Fredriksson, 61 de ani, a fost diagnosticată cu tumoare la creier în anul 2002, după ce s-a prăbuşit pe podeaua bucătăriei. Tumoarea a costat-o vederea la un ochi, dar, după ani de tratament, s-a reintors, între anii 2008 şi 2016, în viaţa artistică, alături de formaţia Roxette.  Cancerul s-a întors şi el, se pare, familia artistei declarând că decesul a fost urmarea „bolii de care suferea“.

Ce este cancerul la creier

Tumoarea la creier se formează în urma înmulţirii anormale a celulelor în ţesutul cerebral. Există diferite forme de tumori, unele dintre ele necanceroase – benigne - şi altele canceroase – maligne. Tumorile se pot forma la nivelul creierului – situaţie în care se numesc tumori primare – sau cancerul poate începe în altă parte a organismului – la sân, la colon, la ficat - şi să ajungă la creier – situaţie în care se numesc tumori secundare sau metastatice.

Viteza cu care se poate dezvolta o tumoare la nivelul creierului variază foarte mult. Rata de creştere, ca şi localizarea tumorii la nivelul creierului determină ce funcţii cerebrale sunt afectate. Tratamentul unei tumori depinde de tipul de tumoare, ca şi de mărimea şi localizarea acesteia.

Medicii specialişti consideră că glioblastomul este cel mai agresiv cancer de creier care apare la adulţi. Acesta este o tumoare malignă care se dezvoltă la nivelul celulelor gliale, care reprezintă celulele suport care hrănesc şi protejează neuronii. Glioblastomul creşte rapid şi infiltrează structurile normale ale creierului.  

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, există patru grade de gliom, în care gradul I este relativ benign, iar gradul IV este cel mai agresiv (glioblastom). Spre deosebire de alte tumori, glioblastomul nu formează metastaze în afara creierului. Acest tip de tumoare se poate dezvolta ca o tumoare primară sau poate apărea ca un gliom de grad mic, care este iniţial benign şi se malignizează pe parcurs. Cauzele afecţiunii nu sunt cunoscute.

Imagine indisponibilă

Cancer la creier simptome

Cele mai multe tumori cerebrale în stadiu incipient nu dau simptome, astfel că sunt dificil de depistat precoce. Pe măsură ce tumoarea avansează, apar şi primele simptome care nu sunt neapărat specifice, pentru stabilirea diagnosticului fiind nevoie de mijloace imagistice de investigare.

Cel mai frecvent simptom este durerea de cap nou apărută şi foarte puternică. Alte semne sunt slăbiciunea, greaţa, vărsăturile – uneori în jet – tulburările de vedere, de vorbire şi de auz, crizele de epilepsie, mişcările involuntare, tulburările de echilibru şi de comportament. Toate semnele sunt determinate de localizarea tumorii, de mărimea ei, de rata de creştere şi de structurile cerebrale afectate.

Metode de tratament al cancerului la creier

Stabilirea metodei potrivite de tratament depinde de mărimea tumorii, de locul unde este amplasată aceasta, de starea de infiltrare a ţesutului cerebral şi de prezenţa necrozei.  Medicii iau în calcul vârsta pacientului, starea lui de sănătate, precum şi simptomele bolii.

Intervenţia chirurgicală în care se asigură o îndepărtare totală a masei tumorale este de dorit, însă de cele mai multe ori este imposibil de realizat şi pentru căexistă o relaţie foarte strânsă între celulele maligne şi structurile normale ale creierului . În aceste condiţii, neurochirugii consideră că o operaţie de succes este cea în care este rezecată cât de mult se poate masa tumorală, eliminând presiunea exercitată în regiunile adiacente şi reducând astfel semnele bolii.

Tumorile cerebrale maligne au nevoie de tratament adjuvant, radioterapie şi chimioterapie, dar şi de tratarea edemului cerebral.

Tratamentul prin chimioterapie depinde de patologia tumorii şi de rezultatele testelor moleculare care arată agresivitatea tumorii, răspunsul terapeutic şi potenţialul de recidivă.

pesticide

Persoane predispuse la această boală

Cauzele pentru care apar tumorile primare de creier nu sunt cunoscute, dar medicii au identificat câţiva factori de risc. Astfel, expunerea la radiaţii ionizante produce alterarea ADN-ului şi creşte riscul oncogen. Exemple de radiaţii ionizante sunt cele utilizate în radioterapie în tratarea cancerului.

Anumite ierbicide şi pesticide cresc şi ele incidenţa acestei boli neoplazice, ca şi expunerea la carburanţi sau la curenţi electrici puternici.  

Alt factor de risc este istoricul familial de cancere de creier. O mică proporţie de tumori maligne apare la persoanele cu un istoric familial de cancere de creier sau un istoric de sindroame genetice care cresc riscul de apariţie a acestor afecţiuni.

Rata de supravieţuire

Se pare că persoanele cu vârsta sub 40 ani au rate de supravieţuire mai bune. Specialiştii nu ştiu însă care este explicaţia acestui fapt, dar iau în calcul toleranţa mai bună a organismului la tratament care duce la mai multe rezultate pozitive.

În plus, faţă de acum un deceniu, există mai multe operaşiuni terapeutice – terapie targetată, anticorpi monoclonali – care au dus la creşterea supravieţuirii pacienţilor.


 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite