Veneţia, reconstruită pe stâlpi ecologici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veneţia, reconstruită  pe stâlpi ecologici
Veneţia, reconstruită pe stâlpi ecologici

Pilonii din lemn vechi de sute de ani pe care se sprijină „Oraşul Apelor“ ar putea fi înlocuiţi cu structuri din deşeuri plastice. Primăria veneţiană propune un proiect de salvare a „Reginei Adriaticii“ prin amplasarea în lagună a unor stâlpi din plastic. Măsura a născut dispute între arhitecţi şi autorităţi.

Oraşul aflat pe ape este în centrul unor controverse. Pentru a scăpa de furia valurilor, primăria a decis să înlocuiască pilonii putrezi de stejar, pe care se sprijină capitala regiunii Veneto, cu unii confecţionaţi din deşeuri din plastic. Această hotărâre a dus însă la dispute aprinse între reprezentanţii primăriei şi toate celelalte instituţii implicate în protejarea „Reginei Adriaticii“.

Universitatea din Veneţia şi cea din Padova, cât şi consorţiul industrial Venezia Nuova finanţează de multă vreme studii ce au ca obiect înlocuirea pilonilor vechi din stejar şi castan cu unii dintr-un material asemănător.

Materia primă din care urmează să fie confecţionaţi noii piloni de susţinere este un amestec pe bază de rumeguş şi din alţi compuşi dintr-un lemn tratat special.

Suporturile din lemn putrezesc în lagună

Arhitecţii şi istoricii care se ocupă de conservarea oraşului medieval sunt de acord cu ultima variantă, deoarece înfăţişarea Veneţiei nu ar avea de suferit. În schimb, stâlpii de plastic ar fi o adevărată barbarie, susţin cei care nu agreează decizia celor de la primărie. În Veneţia se află 6.170 de grupuri de stâlpi din stejar ce delimitează canalele de navigaţie.

Apa sărată a distrus partea ce se află scufundată, iar înlocuirea pilonilor de susţinere, în ambele cazuri, este foarte costistoare. Numai pentru 150 de stâlpi, ce ar putea fi schimbaţi într-un an, este nevoie de 400.000 de euro. În afară de pilonii vechi din stejar, mai sunt alţi 90.000, din lemn de salcâm şi de castan, de care sunt legate gondolele sau celelalte ambarcaţiuni.

Potrivit opozanţilor propunerii municipalităţii, dacă aceştia ar fi înlocuiţi cu unii din plastic, Veneţia şi-ar pierde farmecul celor 600 de ani de istorie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite