Rişti să-ţi pierzi memoria dacă mănânci prea mult!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care mănâncă hamburgeri, cartofi prăjiţi şi prăjituri au toate şansele să depăşească numărul de calorii permis
Persoanele care mănâncă hamburgeri, cartofi prăjiţi şi prăjituri au toate şansele să depăşească numărul de calorii permis

Aportul prea mare de calorii este nociv nu doar pentru siluetă, ci şi pentru memorie, atrag atenţia cercetătorii Clinici Mayo.

Persoanele care mănâncă între 2.100 şi 6.000 de calorii pe zi sunt de două ori mai predispuse la probleme de memorie, comparativc cu cele care au un aport zilnic de 1.500 de calorii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Clinica Mayo din SUA. Acest risc există mai ales în cazul celor cu vârste de 70 de ani şi peste.

„Am mers în casele participanţilor la studiu, aceştia nu au venit la clinică. Prin urmare, studiul prezintă oameni reali în viaţa reală", a declarat pentru FoxNews.com dr. Yonas Geda, autorul studiului şi membru al Academiei Americane de Neurologie. Niciunul dintre participanţii la studiu nu avea istoric familial de demenţă.

«Moderaţia este cheia»

Cu cât numărul caloriilor consumate este mai mare, cu atât creşte probabilitatea de a ne confrunta cu probleme de memorie, reiese din studiul american. Cercetătorii au monitorizat cantitatea de mâncare consumată, nu şi tipul alimentelor. „Nu recomandăm înfometarea sau malnutriţia. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, moderaţia este cheia", mai spune medicul Yonas Geda.

O posibilă explicaţie pentru legătura dintre calorii şi memorie ar fi aceea că, în urma metabolizării alimentelor rezultă inevitabil radicali liberi, iar mai multă mâncare înseamnă mai mulţi radicali liberi. Aceste substanţe provoacă inflamaţii în organism, inlcusiv în creier, şi se află la originea a numeroase boli, inclusiv a celor cardiovasculare şi a cancerului. De altfel, un studiu german publicat în anul 2009 de Universitatea din Munster recomanda vârstnicilor reducerea cu 30% a aportului de calorii recomandat în funcţie de vârstă, greutate, sex şi nivel de activitate fizică.

Reducerea aportului de calorii are şi alte beneficii pentru sănătate, după cum au arătat alte câteva studii în trecut. Se pare că persoanele care mănâncă mai puţin au o speranţă de viaţă mai lungă şi bolile specifice bătrâneţii se instalează mai târziu la ele.

Citeşte şi:
Cum îi educi copilului gusturile bune la masă

Ouăle crude previn bolile de inimă şi cancerul

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite