Cum poţi să atenuezi vergeturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe zona coapselor apar cel mai des vergeturi
Pe zona coapselor apar cel mai des vergeturi

Sunt leziuni produse în profunzimea pielii, având o culoare roz-vineţie. Când se cicatrizează, vergeturile se văd ca nişte dungi albe pe suprafaţa pielii.

Apar când ne îngrăşăm sau creştem brusc, fiindcă fibrele de colagen care susţin pielea se rup şi se formează cicatrice în profunzimea ţesutului. În fapt, sunt semnele tensiunii pe care pielea ta a suportat-o când corpul şi-a modificat volumul şi, cel mai des, sunt localizate pe partea superioară a braţelor, pe sâni, abdomen, fese, şolduri şi pe gambe.

Specialiştii spun că apariţia lor depinde de gradul de elasticitate a pielii, dar şi de o disfuncţie a glandei corticosuprarenale, cauzată de stres. Printre cauze se numără şi tratamentul prelungit cu creme ce conţin corticosteroizi (folosiţi frecvent la tratarea bolilor, cum sunt eczemele sau psoriazisul), deoarece aceştia fragilizează pielea şi îi reduc elasticitatea. Şi predispoziţia genetică la o producţie slabă de colagen în anumite zone ale corpului favorizează apariţia acestor leziuni.

Foloseşte produse speciale...

Cremele şi loţiunile destinate estompării vergeturilor conţin substanţe care, aplicate local, ţintesc refacerea elasticităţii pielii. Cel mai des, printre ingrediente sunt vitaminele A şi E, proteine naturale, colagen, alfa-hidroxizi (AHA) care ajută la refacerea pielii şi elastină. Un lapte de corp care conţine vitaminele A şi E, îmbogăţit cu argilă şi elastină, este loţiunea Aslavital (1), preţ: 22 lei.

Trebuie să o foloseşti de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, pentru a atenua vergeturile, dar la fel de utilă este şi pentru prevenirea formării acestora. Cu efect puternic restructurant este gelul antivergeturi Elancyl de la Galénic (2), preţ: 65 lei, dar şi loţiunea de corp pe bază de fructe, cu rol tonifiant, de la Garnier (3), preţ: 19 lei.

...şi uleiuri din plante

Uleiurile naturale sunt foarte eficiente în lupta cu vergeturile, iar cel de măceş, care tonifică şi dă fermitate, împreună cu uleiul de argan, ce hidratează şi catifelează, sunt ingrediente valoroase conţinute mai ales de produsele organice precum crema de corp Barefoot Botanicals de la Rangali (4), preţ: 140 lei.

O alternativă este şi crema Spa Vegetal de la Yves Rocher (5), care asociază concentratul din sevă de arţar şi untul de karite (ambele recunoscute pentru proprietăţile lor nutritive) cu siliciul, mineral cu proprietăţi restructurante (preţ: 115 lei). Dar hidratarea este şi ea importantă atât în tratarea, cât şi în prevenirea vergeturilor.

Dacă ştii că ai predispoziţie la vergeturi, ai grijă ca în perioada gravidităţii să îţi hidratezi pielea pentru a-i spori elasticitatea. Poţi folosi loţiunea hidratantă cu aloe vera de la The Body Shop (6), ce conţine şi extract din seminţe de dovleac şi unt de shea, preţ: 55 lei, iar dacă ai pielea sensibilă poţi alege crema intens hidratantă de la Iwostin (7), preţ: 43 lei.

Laserul «şterge» leziunile mici

Nu există un tratament sută la sută eficient împotriva vergeturilor, cel cu laser având efect asupra leziunilor de dimensiuni reduse. Unda laser distruge cicatricea şi forţează refacerea ţesutului. De pildă, tratamentul laser cu ajutorul aparatului Fraxel presupune realizarea a minimum ­patru şedinţe, la intervale de o lună şi jumătate.

Pentru o porţiune de 300 de centimetri pătraţi, o şedinţă cu aparatul Fraxel costă 750 de euro. Alte tratamente sunt cele cu ultrasunete, care stimulează refacerea fibrelor conjunctive ale pielii şi cele cu raze ultraviolete, care pot fi folosite pentru grăbirea cicatrizării pielii şi pentru uniformizarea culorii.

Ia măsuri cât mai rapid!

Diferenţele de culoare ale vergeturilor îţi pot spune dacă acestea se extind. În cazul în care au o culoare roşie-violacee, se pot mări, pentru că sunt răni proaspete. Dar le poţi opri din evoluţie sporind elasticitatea pielii cu hidratarea adecvată, folosind creme care stimulează refacerea ţesutului.

Când vergeturile sunt alb-sidefii, înseamnă că sunt cicatrizate, deci nu mai există riscul măririi. La această culoare ajung vergeturile cam după un an de la apariţia leziunilor.

Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca

medic specialist dermatolog

Vergeturile sunt cauzate de ruperi ireversibile ale fibrelor de colagen şi de elastină din piele, produse mai ales atunci când pielea este supusă la întinderi date de creşterea în volum a corpului. Este de menţionat faptul că, pentru a se forma vergeturi, creşterea în greutate trebuie să fie peste 5 kg.

Atenuarea acestora se poate face prin folosirea de creme hidratante cu acid hialuronic şi antioxidanţi, dar şi prin şedinţe de lumină intens pulsată, pentru revigorarea fibrelor de elastină. Alte metode, tot bazate pe lumina laser, constau în „arderea" ţesuturilor vechi, lezate şi forţarea corpului să regenereze ţesut nou.

Bine de ştiut

Vergeturile vechi pot fi estompate, dar nu dispar complet.

Produse
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite