Cruşinul are efect laxativ, dar conţine o substanţă care favorizează evoluţia cancerului de colon. Ce contraindicaţii are şi cum trebuie consumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cruşinul intră în compoziţia multor produse fitoterapeutice şi ceaiuri medicinale şi este cunoscut pentru efectul său laxativ. Studiile făcute în ultimii ani însă au pus derivaţii antracenici care îi conferă cruşinului acest efect de purgaţie în legătură cu favorizarea evoluţiei cancerului de colon şi a celui rectal.

Preparatele din cruşin au efecte laxative datorită derivaţilor antracenici pe care îi conţin. Aceştia cresc motilitatea colonului, stimulând contracţiile intestinale.

În „Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z“, doctorul fitoterapeut Ovidiu Bojor recomandă ca scoarţa de cruşin să nu fie utilizată în stare proaspătă, ci doar după ce a fost lăsată la uscat timp de un an sau a fost supusă unui şoc termic la 100 de grade Celsius, timp de 15 minute, înainte de uscare.

Potrivit sursei citate, datorită conţinutului în derivaţi antracenici, scoarţa de cruşin, în funcţie de doză, este laxativă sau purgativă, datorită stimulării activităţii peristaltice instestinale.

Utilizarea trebuie limitată la 7 zile pe lună

Potrivit autorului, cercetările din ultimii 10-15 ani au demostrat că toate purgativele care conţin derivaţi antracenici favorizează evoluţia cancerului de colon şi a celui rectal. Astfel, atât decoctul de coajă de cruşin, cât şi celelalte produse fitoterapeutice care conţin cruşin nu trebuie utilizate mai mult de 7 zile pe lună şi atunci numai în cazul constipaţiilor grave.

Produsele pe bază de cruşin sunt contraindicate în obstrucţiile intestinale, în inflamaţiile intestinale acute, în colitele ulceroase, în boala Crohn, în colitele ulceroase, în apendicite şi în durerile abdominale de origine necunoscută.

Interdicţie au şi copiii sub 12 ani, femeile gravid şi cele care alăptează. Alternativ, în constipaţie se folosesc seminţe de in, ulei de parafină pentru uz intern şi pâine graham.

Cum se prepară un decoct

1-2 linguriţe de coajă mărunţită care se opăreşte cu o cană de apă fierbinte. Se lasă la răcit o jumătate de oră apoi se fierbe la foc mic 15-20 de minute, completând mereu apa care se evaporă. O cană din acest decoct se bea înainte de culcare, îndulcită cu miere.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite