Uuleiul de cocos: 5 beneficii surprinzătoare asupra sănătăţii

Uuleiul de cocos: 5 beneficii surprinzătoare asupra sănătăţii

Uleiul de cocos are multiple beneficii asupra sănătăţii Foto coconutoil.com

Uleiul de cocos este un nou super ingredient, urcat pe val. Proprietăţile sale benefice variază de la promovarea pierderii în greutate până la îmbunătăţirea activităţii cerebrale.

Ştiri pe aceeaşi temă


Cea mai recentă nebunie creată în jurul uleiului de cocos a fost legată de utilizarea sa în practică Ayurveda pe post de gargară. Consumatorii au năvălit în supermarketuri şi drogherii pentru a pune mâna pe unul dintre cele mai bine păstrate secrete de sănătate orală, însă beneficiile acestui super-ingredient antibacterian şi anti-fungic nu se limitează la igiena orală.

Conform Medical Daily, uleiul de cocos conţine o combinaţie de acizi graşi şi acizi graşi cu catenă medie (MCFAs), cu proprietăţi antioxidante, care contribuie la absorbţia altor minerale.

Iată câteva dintre principalele sale beneficii:

1. Scade nivelul colesterolului

Uleiul de cocos conţine acizi graşi benefici (lauric, capric şi miristic) care îmbunătăţesc profilul lipidic, reducând astfel riscul de afecţiuni cardiovasculare.

Acest lucru a fost demonstrat în cadrul unui studiu din 2009 publicat în revista Lipids, în urma căruia s-a constatat că uleiul de cocos reduce Colesterolul Total şi LDL (colesterolul rău), în acelaşi timp crescând HDL (colesterolul bun), comparativ cu uleiul de soia.

2. Ajută la scăderea în greutate

Trigliceridele cu lanţ mediu (MCT) din uleiul de nucă de cocos pot stimula metabolismul, accelerând consumul de energie.  Un studiu publicat în 2011 de National Center for Biotechnology Information Pharmacology a constatat o reducere în circumferinţa taliei de 2,5 cm după o cură de patru săptămâni cu 30 ml de ulei de nucă de cocos luat pe zi. Participanţii la test nu au făcut exerciţii fizice şi nu au ţinut vreo dietă restrictivă. Cu toate acestea, ei au pierdut o cantitate substanţială de grăsime abdominală, prin simpla adăugare a uleiului de nucă de cocos în dieta lor.

3. Hidratează pielea şi tratează acneea

Uleiul de nucă de cocos poate fi folosit ca o cremă hidratantă, datorită conţinutului de vitamina E. De asemenea, aplicarea sa contrbuie la oprirea deteriorării ţesutului cutanat.

Proprietăţile sale antimicrobiene pot fi folositoare şi în combaterea acneei, eczemelor, psoriazisului şi infecţiilor cu stafilococi, potrivit unui studiu publicat în anul 2004 în revista „Dermatitis“.

4. Îmbunătăţeşte funcţionarea creierului

Trigliceridele cu lanţ mediu (MCT) din uleiul de nucă de cocos asigură o „sursă secundară de combustibil“, în afară de glucoză, cu ajutorul cărora creierul şi sistemul nervos poate funcţiona. Nivelul ridicat de zahăr poate contribui la apariţia problemelor neurologice, inclusiv boala Alzheimer, nmită şi „diabet de tip 3“, potrivit medicului Alex Rinehart, consultat de Medical Daily. În cazul bolii Alzheimer, creierul blochează absorbţia de glucoză şi de aceea este lipsit de combustibil, ceea ce conduce la neurodegenerare generală.

Conform unui studiu din 2004 publicat în revista „Neurobiology of Aging“, consumul de MCT (trigliceride cu lanţ mediu) a condus la o îmbunătăţire a funcţiei cerebrale la pacienţii cu forme uşoare de Alzheimer. De asemenea, s-a demonstrat că aceste grăsimi din uleiul de cocos pot oferi beneficii terapeutice adulţilor cu deficienţe de memorie.

5. Omoară bacteriile, virusurile şi fungii

Uleiul de nucă de cocos conţine acid lauric care are proprietăţi antifungice, antivirale şi antibacteriene. Aceste proprietăţi îl fac să fie de mare ajutor în diferite tipuri de infecţii.

Un studiu din anul 2000, care a fost publicat în „Jurnalul de Bacteriologie“, a dezvăluit că acidul lauric şi monolaurina pot distruge agenţii patogeni, inclusiv temutul stafilococ auriu.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările