Ceaiurile care menţin tinereţea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au demonstrat că ceaiul negru, cel verde, cel alb şi cel roşu sunt cele mai puternice băuturi antioxidante. Proprietăţile lor se datorează conţinutului bogat în săruri minerale, flavonoizi şi vitamine (în special vitamina C).

Radicalii liberi, substanţe din fumul de ţigară, din aerul poluat şi din pesticide, sunt factori de risc pentru organismele vii, contribuind la accelerarea procesului de îmbătrânire. Toate structurile celulare pot fi atacate de către radicalii liberi, chiar dacă nu toate au acelaşi grad de vulnerabilitate. Împotriva acestui „atac”, ne folosim de barierele naturale de apărare din hrana de fiecare zi: vitamine (precum A,C şi E), flavonoizi şi săruri minerale. Toate acestea se găsesc din abundenţă în ceaiuri.

Verde, pentru prevenirea cancerului

Ceaiul verde este un tonic indicat înaintea eforturilor intelectuale, în viroze şi în tulburările digestive. Datorită „depozitului” de vitamine, de minerale şi de flavonoizi, ceaiul verde distruge radicalii liberi.

Specialiştii japonezi au demonstrat că băutorii de ceai verde au un risc cu 20-25 la sută mai redus de a face cancer de colon, vezică urinară, esofag, pancreas, rect sau de stomac. Proprietăţile anticancerigene se datorează polifenolilor, care distrug celulele maligne. Ceaiul verde alungă oboseala cronică şi protejează împotriva radiaţiilor emise de computer.

Roşu, concentrat antioxidant

Ceaiul roşu este un puternic antioxidant. Acţiunea sa este echivalentă cu cea oferită de  consumul a 22 de fructe şi de legume, printre care portocale, lămâi, broccoli şi morcovi. Ceaiul roşu este util în hipertensiune arterială, insuficienţă hepatică şi în depresie. Pe lângă efectul antiîmbătrânire, terapia cu acest ceai inhibă creşterea unor tumori existente în organism.

Negru, bogat în cofeină

Varianta preferată a britanicilor, ceaiul negru se obţine printr-un proces special de fermentaţie şi apoi de uscare, cu scopul

image

de a i se păstra calităţile terapeutice şi organoleptice: gustul, culoarea, parfumul şi consistenţa. Acest mod de preparare contribuie şi la menţinerea unui procent mai mare de cofeină, comparativ cu ceaiul verde.

Ceaiul negru este unul dintre cele mai eficiente în privinţa reducerii procentului de grăsimi din organism. Conţine multe vitamine, minerale, aminoacizi şi glucide şi este recomandat  bolnavilor care au probleme renale, digestive sau cardiace. Doza zilnică (două căni) opreşte procesele degenerative din organism, ajută la digerarea alcoolului, calmează indigestiile şi reduce senzaţia de balonare.

Alb, pentru frumuseţea pielii

Specialiştii de la Universitatea Pace din New York au demonstrat că ceaiul alb distruge până la 80 la sută din majoritatea  speciilor de virusuri şi bacterii. Terapia cu acest ceai previne apariţia tumorilor la colon, la sân sau la ficat. Folosit în compoziţia cremelor de subţiere a siluetei, ceaiul alb combate depozitele de ţesut adipos. Folosit în cremele de faţă, menţine aspectul tânăr şi elasticitatea pielii.

Specialistul nostru

Ruxandra Constantina medic de familie competenţă apifitoterapie Clinica medicală Medas

Ceaiul roşu este bogat în antioxidanţi de tipul polifenolilor, conţinând şi cantităţi importante de magneziu, potasiu, sodiu, zinc şi de fier. De aceea, stimulează imunitatea nespecifică a organismului, are efect antiviral şi antimicrobian; este un tonic general, putând fi consumat pe parcursul întregii zile, chiar şi de către copii. În cazul acestora, contribuie la buna dezvoltare a sistemului osos şi a dinţilor.

Ceaiul roşu mai scade nivelul zahărului din sânge şi a colesterolului, combate depresia şi anxietatea, reglează digestia, combate balonările şi constipaţia. Consumat la culcare, are efect relaxant şi induce somnul. În plus, are un efect anticancerigen remarcabil, poate să prevină diverse forme de cancer si inhibă creşterea unor tumori deja existente. Studiile au arătat că ceaiul roşu are un conţinut mai ridicat în antioxidanţi decât orice alt tip de ceai.


 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite