Washington Post: Dragnea se apără în proces aşa cum ticăloşii deseori o fac. Se prezintă drept victimă şi atacă sistemul judiciar pe care îl numeşte stat paralel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţia americană Washington Post critică guvernele din Polonia, România şi Ungaria, într-un editorial numit „Democraţia dispare încet în Europa Centrală“. Liderul PSD. Liviu Dragnea, este considerat de „un ticălos“ pentru modul în care s-ar fi victimizat şi atacat Justiţia după ce a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare pentru instigare la abuz în serviciu.

Editorialul este poziţia asumată a „Washington Post“, fiind sub semnătura redacţiei. Cele mai dure cuvinte sunt la adresa lui Liviu Dragnea, considerat „scoundrel“, adică „ticălos“ sau „nemernic“, potrivit traducerii în limba română. Motivul: modul în care atacă Justiţia după ce a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. 

Redăm mai jos textul din Washington Post:

„În timp ce partidele populiste îşi impun agenda în Polonia, Ungaria şi România, normele democraţiei pluraliste sunt subminate, deschizând astfel calea autoritarismului. Asaltul este concentrat pe statul de drept şi pe garantul său, o justiţie independentă.

În Polonia, partidul aflat la guvernare, Lege şi Justiţie, care a luat deja sub control Curtea Constituţională şi tribunalele inferioare, a trecut acum la epurarea judecătorilor de la Curtea Supremă, arbitrul final al cauzelor civile şi penale, dar şi al rezultatului alegerilor. Noile reguli care obligă la o retragere mai devreme din sistem vor determina 27 de judecători din 72 să se pensioneze, deşi unii dintre ei, printre care şi şefa Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf, refuză să plece.

Schimbările din sistemul judiciar polonez reflectă dispreţul manifestat la scenă deschisă de partidul aflat la guvernare faţă de principiile occidentale şi faţă de democraţia liberală. Drept răspuns, Uniunea Europeană a deschis o procedură disciplinară împotriva Poloniei, dar fiind apărată în acest proces de Ungaria, cu un regim autocratic similar, este puţin probabil că ţara va suferi consecinţe reale. «Acesta este drumul spre război civil», a avertizat Lech Walesa, liderul sindicatului Solidaritatea, mişcare care a determinat răsturnarea guvernului comunist în anii 80.

În România, unde liderul partidului de guvernare social-democrat a fost condamnat de două ori pentru abuz de putere, partidul a ripostat în încercarea de a dilua legislaţia anti-corupţie. Acest lucru reprezintă a lovitură dură după un deceniu de anchetare a cazurilor de corupţie din această ţară, în care corupţia a înflorit în cele două decenii după căderea comunismului.

Liderul partidului, Liviu Drangea, condamnat pentru fraudă electorală şi pentru abuz de putere – în ultimul caz fiind vorba de menţinerea a doi membri de partid în funcţii publice timp de şapte ani, deşi aceştia nu au lucrat pentru stat – se apără de tot acest scandal (n.r. - procesul privind angajatele de la DGASPC) aşa cum ticăloşii (n.r. alte variante pentru „scoundrel“ sunt nemernic sau om de nimic) deseori o fac: prezentându-se drept o victimă. Atacând sistemul judiciar pe care îl numeşte «stat paralel», Dragnea susţine că forţe întunecate complotează împotriva lui. Susţinătorii săi, inspirându-se din cazul preşedintelui Trump, compară presupusa persecuţie a domnului Dragnea cu investigaţia privind rolul Rusiei în victoria lui Trump.

Forţele antidemocratice din ambele ţări sunt încurajate de Ungaria, care, în ciuda faptului că este considerabil mai mică decât oricare dintre ele, şi-a cam luat nasul la purtare în UE, îndepărtându-se de la regulile democratice. Premierul Viktor Orban, la putere din 2010, a redus la tăcere presa independentă, şi-a agresat oponenţii, imigranţii şi atacă orice instituţie care nu se ploconeşte în faţa lui. UE nu a găsit încă un răspuns eficient la aceste afronturi aduse valorilor europene, deşi fondurile UE sprijină economia Ungariei, aşa cum se întâmplă şi în Polonia şi România“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite