VIDEO Vasile Blaga: Nu are cum SRI să influenţeze în vreun fel alegerile. În 2009, Teleormanul era cel mai mare centru turistic al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blagat, chemat să fie audiat de Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vasile Blagat, chemat să fie audiat de Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 îi va audia, marţi, pe Vasile Blaga, secretar general al PDL în 2009, fostul şef al STS marcel Opriş, dar şi pe Maria Ligor, fost ambasador la Madrid.

UPDATE Vasile Blaga: Nu eu am fost şeful campaniei în 2009. Gheorghe Flutur a fost. Toată legislaţia pentru alegeri a fost făcută de domnul Nica (ministrul PSD al al Intenelor, predecesorul lui Blaga). 

PDL a păstrat numărătoarea paralelă din 2009?

Nu mai ştiu. Am făcut numărători paralele din 2000 şi n-am greşit niciodată. La Referendumul din 2012, noi am spus 46% la 23%, iar rezultatul a fost 46% la 26%. În 2009, la ora 2.00 noaptea, lucrurile erau deja clare. 

De ce a fost înlocuit din funcţie ministrul Nica?

Nu ştiu exact care au fost motivele, dar PSD a refuzat a doua nominaloizare. Ba chiar şi-a retras toţi membrii Guvernului. 

I s-a spus domnului Geoană că va fi refuzat indiferent pe cine propune?

Nu ştiu. N-am participat la o asemenea discuţie. 

De ce aţi schimbat prefecţii?

Ştiţi foarte bine cum faceţi dvs acum. În 2007, după ce PDL a fost scos de la guvernare, toţi prefecţii au fost înlocuiţi imediat. Guvernul PSD -PDL a schimbat toţi prefecţii, apoi a ieşit PSD de la guvernare şi am schimbat toţi prefecţii, respectând prevederile legale. Niciunul dintre prefecţii care au dat în judecată n-au câştigat. 

Aţi făcut sondaje în ultima săptămână?

Am lucrat cu compania condusă de domnul Muştescu, iar dânsula lucrat şi cu IRES, pentru că era un volum enorm de muncă. A dat un rezultat clar în primul tur, iar în ultima săptămână s efac două tipuri de sondaje: teleofnice şi pe calibrare. 

Care a fost trendul în ultima săptămană?

Pornisem de la 54% la 46%, dar trendul era ascendent, mai ales după confruntarea dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană. 

Cât a contat episodul Timişoara?

A fost o greşeală a adversarilor noştri. Dar foarte mult şi dezbatrerea directă. 

Cum se fac numărătorile paralele?

Simplu ca "bună ziua!". În fiecare secţie de votare, fiecare partid are un reprezentant. După ce procesele verbale sunt semnat de către toţi membrii, atunci primeşte cate o copie fiecare reprezentat al partidului. Datele erau transmise către bioroul partidului, unde erau oameni specializaţi, iar aceştia transmiteau către sediul de campanie, Modrogan 22. Datele se transmiteau minut cu minut. 

Era posibil ca aceste date să fie transmise de pe telefoane STS?

Este o copilărie, nu vă supăraţi. Fiecare a vorbit de pe telefonul lui. Noi n-am lucrat niciodată cu STS. Nu avea treabă STS-ul cu secţiile de votare. 

Şi domul Ruşanu a spus că aveaţi datele de la STS. 

Între timp am ajuns colegi cu vechii liberlai şi ştiu şi ei că în 2014 lucrurile au mers ca în 2009. 

Au existat probleme în organizarea alegerilor din 2009?

Nu am fost implicta direct. Dar n-au auzit să fie vreo problemă. Am avut grijă la turismul electoral. Teleormanul era cel mai mare centru turistic al României, avea o prezenţă la vot de 150%.

Aţi fost la MAI a doua zi după alegeri?

Eu am respectat cu stricteţe decizia instanţei, deci mi-am declinat atribuţiile. Am fost ministru de interne suspendat. Deci aş fi putut să stau în biroul meu bine mersi, fără nicio treabă. Puteam să stau în birou şi să citesc ziarul. Dar nu am călcat în minister, decât luni, când le-am mulţumit. Am băut o cafea cu cei doi miniştri: cu Videanu şi cu Radu Berceanu. Era dreptul meu să-i invit la o cafea. Nu a existat nicio încălcare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

De ce aţi schimbat prefecţii? 

Haideţi să vorbim cu cărţile pe faţă. A existat un proiect PHARE prin care s-a încercat depolitizarea prefecţilor.Toată lumea a fost de acord. Numai că, în 6 aprilie 2007, PD a fost scos de la guvernare. Nu PSD a repolitizat funcţia de prefect, ci PNL, prin domnul Tăriceanu. În acel moment, au fost schimbaţi toţi prefecţii din PD, ceea ce se întâmplă de fiecare dată cand vine alt guvern. Aşa se va întîmpla pana cand nu aveam o lege care spune cine sunt oamenii care vin si pleacă cu cate un guvern. 

Decretul de numire a dvs în funcţie a fost anulat de instanţă. Aveaţi voie să mai intraţi în minister?

O, da. Eu nu sunt jurist, sunt inginer, unul bun, zice lumea. Decretul a fost suspendat, nu anulat. 

Din punctul meu de vedere, nu mai aveaţi voie să mai intraţi în minister în calitate de ministru. 

La ce ora aţi finalizat numărătoare paralelă?

Cred că în jurul orei 02.00. A mers foarte repede. Domnul Muşetescu a rostit o frază memorabilă. I-a spus domnului preşedinte: "Nu ştiu dacă aţi caştigat, dar sigur n-aţi pierdut". Nu ştiu cat de mult ar mai fi contat voturile din diaspora dacă n-ar fi existat cele 5 milioane de voturi din ţară, cu tot respectul pentru diaspora. 

Ar fi putut influenţa SRI rezultatul votului?

Nu am crezut niciodată că aceste instituţii pot influenţa în vreun fel alegerile. Nu au cum.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: Schimbarea prefecţilor era perfect legală. Doar că atunci cand s-au schimbat presedinţii celor două Camere, s-a etichetat ca lovitură de stat. 

Adrian Ţuţuianu (PSD). E adevărat că s-au schimbat de multe ori prefecţii, dar n-a existat niciodată o schimbare atat de brutală. A arătat o preluare brutală a puterii. 

Aveaţi cunoştinţă de intalnirea de la domnul Oprea de acasa?

Trebuie să recunosc că n-au avut cunoştinţă despre o astfel de întalnire. 

Gabriel Oprea a avut vreo infleunţă la primul tur de scrutin?

Nu. Am fost singuri împotriva tuturor. Unii lideri de partide au recomandat un candidat, dar, spre exemplu, în Secuime, a ieşit invers. 

Au fost înţelegeri între dvs şi PSD?

Nu au fost înţelegeri transpartinice. Cum poate cineva să creadă că au putut exista înţelegeri între liderii PSD şi PDL ca să piardă domnul Geoană.

Aţi avut vreun rol în campania din 2009?

Rol? Cum să nu aibă un rol secretarul generla al unui partid?

Care a fost rolul dvs?

Foarte clar:acela de a mobiliza organizaţiile. Nu-mi trebuia nicio funcţie să fiu ascultat de şefii de organizaţie.  

Domnul Andronic a spus că ştia rezultat de la ora 20.00.

N-am cum să comentez. Nu putea şti nimeni. La 19.30, trendul era ata de bun, încat sondajul nostru a dat egal în ţară. În jur de 19.30 eram încrezători. Spre exemplu, în 2014, la ora 15.00, Klaus Iohannis era preşedinte, nu trebuia să mai aşteptăm pana seara. 

Sondajul CSOP a fost făcut la comanda PDL?

Da. Şi plătit. 

Sondajul a avut în vedere şi romanii din străinatate?

Imposibil.Nu cred ca i-a trecut cuiva prin cap sa faca EXIT-POLL in straintate.  

   

UPDATE Marcel Opriş, directorul STS: Nu aveam de ce să nu vin, întrucat am fost angrenaţi în desfaşurarea alegerilor incepand cu 2007. S-a stabilit de atunci să găsim o modalitate foarte rapidă să transmitem foarte rapid date cu privire la prezenţa la vot către BEC. Preşedinţii de vot au trimis informaţii de pe telefoane absolut normale cifre care marcau prezenţa la vot. Aşa s-a întamplat şi în 2007, şi in 2008, şi in 2009, cand au apărut şi secţii suplimentare de vot. În 2009, au fost transimise date  de prezenţă de la 6.000 de secţii. Instituţia nu a avut nimic de a face cu informaţiile care plecau de la secţia de vot şi ajungeau la BEC. Nu s-a imputat nimic instituţiei. Dacă ar fi fost probleme reale cu privire la acurateţea serviciilor pe care instituţia le-a prestat în 2009, nu cred că ar mai fi fost invitată la alegerile următoare. Niciodată instituţia pe care eu o conduc nu a folosit, la alegeri, vreo aplicaţie făcută de altcineva. Toate aplicaţiile sunt gândite şi realizate de către specialiştii instituţiei. Nu s-au întamplat niciodată fapte ilegale. Nu a fost dorinţa nostră să ne implicăm în alegeri, ci am fost chemaţi de către Guvernul Romaniei. Cu ce este mai deranjantă paticiparea unei instituţii militare decat alte categorii de instituţii - cum ar fi Poliţia- pentru a asigura buna desfăşurare a alegerilor? Nu văd niciun fel de incompatibilitate. 

Cate telefone s-au distribuit in campania din 2009? Cati utilizatori au fost? S-au distibuit asemenea mijloace de comunicare şi in strainatate? Cine a fost responsabil?

Activitatile au fost direct de catre director. Prima data cand s-au dat mijloace tehnice in diaspora a fost 2016, numai si numai tablete pentru evitarea votului multiplu. În 2009, au fost repartizate 22.000 de telefoane mobile.  

Aţi vorbit în noaptea algerilor cu unii dintre cei prezenţi acasă la domnul Oprea? 

Nu. Şi dacă vreţi să ştiţi ce am făcut în acea noapte, m-am culcat la ora 1.30. Îmi ajunsese o zi de muncă. 


„Până în momentul de faţă, nu avem o singură confirmare, cea a domnului Cătălin Predoiu. S-a făcut corespondenţă cu domnia sa. În rest, toţi ceilalţi au confirmat participarea: domnul Vasile Blaga, domnul Marcel Opriş, domnul Eugen Tomac, doamna Maria Ligor era la vremea aceea ambasador la Madrid. Practic, noi continuăm pe calendarul pe care l-am anunţat“, a precizat Fifor, la finalul şedinţei de luni a comisiei.

Potrivit lui Fifor, pentru şedinţa de miercuri au fost invitaţi la comisie Gabriel Oprea, Teodor Baconschi, Anghel Iordănescu, Răzvan Rusu, care era ambasador la Roma în momentul acela. El a spus că Neculai Onţanu nu a putut fi contactat până la ora aceasta.

„Aşteptăm de la MAE să ni se specifice cine se ocupa de misiunea pe care o aveam la Chişinău la ora aceea", a precizat Fifor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite