USR ii cere lui Nicolae Ciucă să elimine pensiile speciale ale primarilor prin OUG

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ionut mosteanu foto inquam photos octav ganea

USR îi solicită lui Nicolae Ciucă, viitorul premier, să adopte imediat după învestire o ordonanţă de urgenţă pentru abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali. În caz contrar, arată formaţiunea, de la 1 ianuarie 2022, România va avea o nouă categorie de privilegiaţi.

Uniunea Salvaţi România susţine că noua majoritate PSD-PNL-UDMR „se încăpăţânează să tergiverseze în Parlament dezbaterea proiectului USR de desfiinţare a pensiilor speciale ale aleşilor locali”, motiv pentru care îi cere viitorului prim-ministru să dea o ordonanţă de urgenţă în acest sens. 

„Mai avem o lună calendaristică, probabil 2-3 săptămâni de lucru în plen, şi îi somez pe cei de la PNL, PSD şi UDMR, pe domnul Nicolae Ciucă, viitorul premier, să nu îşi bată joc de milioanele de pensionari din România şi să dea ordonanţă de urgenţă pentru abrogarea acestor pensii speciale. Ele au fost introduse de Viorica Dăncilă, în 2019, prin ordonanţă de urgenţă. Pot fi prorogate sau tăiate prin ordonanţă de urgenţă. Domnul Nicolae Ciucă să fie responsabil, să se uite în ochii milioanelor de pensionari care au pensii de mizerie şi să nu mai creeze o nouă categorie de privilegiaţi”, a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.

Proiectul USR pentru eliminarea pensiilor speciale a primit raport de respingere în Comisiile juridică, pentru administraţie, respectiv pentru muncă. „În ciuda solicitărilor repetate ale USR ca proiectul să fie pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, astfel încât subiectul pensiilor speciale să fie dezbătut public în Parlament, iar un vot să fie asumat de partide, coaliţia hoţiei PSD-PNL-UDMR a refuzat introducerea pe ordinea de zi, astfel că proiectul a ajuns pe 19 noiembrie să fie adoptat tacit.

Pentru ca procedura la Camera Deputaţilor să se finalizeze, iar propunerea legislativă a USR să plece la Senat, era nevoie ca astăzi să se ia act de îndeplinirea termenului pentru adoptare tacită, lucru care nu s-a întâmplat, şedinţa de plen fiind suspendată cu mult înainte de terminarea programului de lucru de către nou-alesul preşedinte al Camerei, Marcel Ciolacu. În condiţiile în care săptămâna viitoare Camera Deputaţilor nu are programate lucrări în plen, rezultă că formalitatea constatării adoptării tacite se va putea face cel mai devreme după data de 6 decembrie”, arată formaţiunea, într-un comunicat. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite