Teo, în ring cu Piedone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teo Trandafir şi Cristian Popescu Piedone
Teo Trandafir şi Cristian Popescu Piedone

Teo Trandafir şi-a depus ieri candidatura din partea PDL pentru alegerile din Colegiul 19 pentru Camera Deputaţilor. Fosta prezentatoare a fost aleasă în baza unui sondaj intern, în care finalişti au fost ea şi Octavian Bellu. Acesta a refuzat însă oferta PDL.

Candidatura ţinută secretă de liderii PDL a devenit oficială abia ieri-dimineaţă, la ora 10.50, cu doar zece minute înainte de ora anunţată pentru depunerea dosarului candidatului-surpriză.

„Ea este!", a prezentat-o mândră Sulfina Barbu, preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, pe Teo Trandafir, care cobora, puţin stânjenită, din maşina personală în faţa sediului Biroului Electoral. Jurnaliştii şi câţiva trecători care o recunoscuseră pe fosta prezentatoare au privit apoi uimiţi cum aceasta a urcat glonţ scările spre Biroul Electoral.

Explicaţii contradictorii

În timp ce actele îi erau verificate, Teo zâmbea mirată, trădând nervozitate. În câteva minute, înainte chiar de ora anunţată pentru depunerea candidaturii, dosarul fusese deja validat.

„Presa şi politica nu sunt complet despărţite. Sunt complementare şi pot să meargă mână în mână!", a fost prima declaraţie a lui Teo Trandafir în calitate de membru al PDL. De altfel, momentul înscrierii în partid a generat prima „bâlbă". „Este o chestiune personală. M-am înscris mai de mult", a spus Teo.

„Marţi s-a înscris", a corectat-o preşedintele Organizaţiei Sector 4, Romeo Raicu. El a mai pretins că decizia finală a partidului privind candidatura acesteia a fost luată chiar în cursul nopţii precedente înscrierii la BEM. Potrivit unor surse din partid, în cadrul sondajului realizat pentru desemnarea candidatului la alegerile din Colegiul 19, finalişti au fost Teo Trandafir şi Octavian Bellu. Acesta a refuzat însă oferta PDL, pe care Teo a găsit-o însă „explicită, limpede, pe puncte". Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei, sau miniştrii Teodor Baconschi, Daniel Funeriu şi Gabriel Sandu au fost alte nume vehiculate drept posibili candidaţi.

Din televiziune în Parlament

Alegerea vedetei TV a demonstrat însă că PDL mizează pe cartea notorietăţii, schimbându-şi oarecum strategia faţă de alegerile din Colegiul 1, atunci când au optat pentru susţinerea juniorului Prigoană, Honorius. În cazul acestuia, notorietatea s-a dovedit a fi mai curând o bilă neagră, având în vedere implicarea sa în viaţa mondenă şi acuzaţiile de nepotism. Teo are avantajul de a fi nu doar o personalitate cunoscută, dar şi foarte populară.

Fosta prezentatoare TV are 42 de ani şi a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, secţia arabă-engleză. În televiziune, Teo Trandafir a debutat la Tele 7 Abc. Vedetă a devenit însă la Antena 1, unde a prezentat o emisiune matinală alături de Mircea Badea, cu care a rămas prietenă. După Antena 1, Teo s-a mutat la Pro TV şi apoi la Romantica TV. În noiembrie 2007, a semnat un contract pe doi ani cu Prima TV. Ea a părăsit însă micul ecran la sfârşitul anului 2008. Anul trecut, Teo a revenit cu emisiunea „Teo Show", difuzată doar la televiziuni din provincie.

„Ştiam de vreo zece zile despre asta. Nu mă curentează, nu mă ultragiază, nu mă face să privesc altfel motivele pentru care suntem prieteni de aproape 20 de ani", a comentat Mircea Badea gestul lui Teo. „Nu ştiu însă cum un om puternic, inteligent, cult, independent, dur şi emoţional se va descurca într-o structură servilă şi supusă unui dictator labil", a adăugat Badea.

Vedeta TV a devenit renumită şi pentru drasticele cure de slăbire, care au ajutat-o să scape de 60 de kilograme. Sfaturile sale privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat pe mişcare şi o dietă echilibrată, au avut succes printre admiratoarele sale. Alături de medicul Gabriela Man, Teo s-a lansat şi în afaceri, producând „făina care nu îngraşă".

Florin Călinescu, eternul candidat la un post de deputat

Florin Călinescu, eternul candidat la un post de deputat

Călinescu a dat tonul transferurilor de la TV în politică

Moda vedetelor care au flirtat cu ideea de a schimba lumina reflectoarelor din studiourile de televiziune cu cea de pe scena politică a fost adoptată de partidele aflate în criză de personalităţi. Ea a căpătat amploare odată cu introducerea votului uninominal, iar PNL a recurs cel mai mult la notorietatea unor personalităţi din afara partidului.

Reţeta nu a garantat întotdeauna succesul, aşa cum a arătat exemplul actorului Florin Călinescu. În noiembrie 2008, acesta a candidat pentru un colegiu la Camera Deputaţilor, în Argeş, în numele PNL. Tentativa sa a fost însă un eşec, astfel că actorul a aşteptat un an pentru a se reorienta către PDL. El a fost printre numele vehiculate pentru Colegiul 19, dar şi pentru şefia televiziunii publice. Colegul său de breaslă, Mircea Diaconu, a fost însă printre cei care au reuşit să devină senatori liberali, la alegerile parlamentare de acum doi ani, şi chiar să intre în conducerea PNL. Cristian Ţopescu, fostul comentator sportiv, a devenit şi el senator PNL.

Liberalii au mai încercat să îi promoveze pe Dan Bittman şi Nadia Comăneci la alegerile europarlamentare. Dacă nu a acceptat oferta liberală, Bittman a decis în schimb să meargă consilier la Ministerul Finanţelor. Împreună cu Andrei Gheorghe a gestionat o vreme imaginea fostului liberal Sebastian Vlădescu. Luminiţia Anghel a candidat şi ea pentru un loc în Parlament, din partea PSD. Mihai Leu şi Adrian Enache se numără şi ei printre vedetele care au cochetat cu lumea politică. Antrenorul Anghel Iordănescu şi regizorul Sergiu Nicolaescu au obţinut un post de senator, candidând în numele PSD.

Liliana Mincă mizează pe ajutorul primarului Piedone

Candidatura Lilianei Mincă la postul de deputat din Colegiul 19 Bucureşti a fost confirmată la începutul lunii martie, după ce fusese vehiculată încă de la jumătatea lunii februarie. Liderul conservatorilor, Daniel Constantin, a anunţat că fosta directoare a Loteriei Naţionale va fi candidatul comun al Alianţei PSD-PC, iar în schimb partidul pe care îl conduce îl va susţine pe Remus Grigorescu, candidatul social-democrat la primăria Râmnicu Vâlcea.

Daniel Constantin a cerut apoi şi a obţinut şi sprijinul PNL pentru Liliana Mincă. Liberalii declaraseră că vor fi de acord cu varianta propusă de PSD-PC şi au renunţat să aibă un candidat propriu pentru Colegiul 19.

Potrivit unor surse politice, bătălia din PC pentru candidatura la Colegiul 19 ar fi fost destul de dură. În discuţie au fost aduse nume grele din partid, cum ar fi cel al actualului lider Daniel Constantin sau cel al lui Codruţ Şereş.

Primarul Piedone

Primarul Piedone

Prietenă cu primarul

Şi doi foşti parlamentari conservatori, Lia Ardelean şi Vlad Hogea, s-ar fi aflat pe lista posibililor competitori. Cum Daniel Constantin era considerat favorit la preşedinţia PC, iar Şereş ar fi refuzat, se pare, să candideze, Mincă a câştigat teren. Aceleaşi surse spun însă că la desemnarea ei ar fi contat foarte mult relaţia bună pe care o are cu Cristian Popescu „Piedone", primarul sectorului 4.

Alegerile pentru fotoliul de deputat se organizează în sectorul său, aşa că "Piedone", prim-vicepreşedinte al PC, i-ar putea fi de mare ajutor Lilianei Mincă. Aceasta ar putea să aibă o şansă în plus de a ajunge în Camera Deputaţilor şi pentru faptul că sectorul 4 este considerat unul dintre puţinele fiefuri electorale ale conservatorilor.

Deşi s-a angajat să nu o atace, Liliana Mincă a întâmpinat-o, ieri, cu o "înţepătură" pe contracandidata sa, Teo Trandafir. "Păcat că nu a rămas în televiziune, pentru că se pricepea mai bine", a spus, ironic, fosta directoare a Loteriei. Şi a continuat în acelaşi registru: "Nu ştiu cum va explica pensionarilor din Colegiul 19 de ce punctul de pensie nu este de 45% din salariul mediu brut".

Liliana Mincă joacă la loteria alegerilor pentru un loc în Parlament

Liliana Mincă joacă la loteria alegerilor pentru un loc în Parlament

Scandaluri la Loterie

Liliana Mincă a condus Loteria Română din martie 2006 până în februarie 2009. Membru al PC, Mincă şi-a păstrat funcţia chiar şi după retragerea conservatorilor de la guvernare. Numele ei a apărut într-o serie de scandaluri mediatice care îl vizau pe Dan Voiculescu. Aceasta a fost acuzată de presă că a atribuit contractele de tipărire a revistei „Loto-Prono" şi a biletelor tipografiei controlate de Dan Voiculescu şi că a facilitat angajarea unor membri PC în cadrul instituţiei. În plus, Mincă a fost acuzată că a administrat defectuos contractele de achiziţie încheiate de Loteria Română.

Comentarii
Cristian Pârvulescu analist politic

Bătălia se dă, de fapt, între Teo şi Piedone

Prin candidatura lui Teo Trandafir, PDL are toate şansele să câştige un mandat ce părea deja câştigat prin Cristian Popescu Piedone. De fapt, bătălia se dă între Teo Trandafir şi Piedone, iar PDL a încercat să răspundă cu o armă imbatabilă în contextul în care primarul Sectorului 4 este cunoscut pentru abilitatea de a mobiliza masele. Este o candidatură mediatică, iar totul depinde acum de capacitatea PDL de a-şi trimite la vot electoratul.

Teo Trandafir este populară în rândul celor care fac parte din acelaşi tip de electorat care i-a adus voturi lui Piedone. Este mult mai bine aleasă pentru a candida decât Liliana Mincă. În acest tip de luptă electorală, experienţa politică va fi secundară, iar Teo va câştiga clar la capitolul comunicare. Candidatura lui Teo Trandafir este echivalentul candidaturii lui Arnold Schwarzenegger pentru funcţia de guvernator al statului California.

Comentarii
Andrei Ţăranu politolog

PDL este în plină criză ideologică

Candidatura lui Teo Trandafir în Colegiul 19 indică faptul că este o problemă în ceea ce priveşte politica promovată de liderii democrat-liberali. Faptul că acest partid foloseşte un personaj de imagine precum Teo Trandafir arată că dimensiunea ideologică a partidului este slabă în această situaţie.

Nu ştiu de când este Teo Trandafir membră a PDL, dar adversara sa Liliana Mincă are ceva vechime la conservatori, ceea ce denotă o anumită cursivitate a actului politic. Mincă ar putea avea avantajul „Piedone", care este primarul sectorului 4, dar şi pe acela că este susţinută şi de PSD şi de PNL. Vom asista la o bătălie politică împotriva unei bătălii de imagine. Va conta foarte mult şi prezenţa la vot: dacă la urne vor veni puţini alegători, atunci şansele PC cresc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite