Regionalizarea scade miza parchetelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a explicat care este
legătura între regionalizare 
şi Justiţie  Foto: Reuters
Victor Ponta a explicat care este legătura între regionalizare şi Justiţie  Foto: Reuters

Miza numirilor procurorilor a fost dezbătută şi în cadrul unei dezbateri pe tema regionalizării, desfăşurată la Academia Română. La dezbatere au fost prezenţi premierul Victor Ponta,  preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi  ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea.

Victor Ponta a atras atenţia că supercentralizarea statului român conferă prea multe atribuţii puterii centrale, de aceea este necesară o eficientizare prin declinarea atribuţiilor specifice către unităţile create în teritoriu. El a semnalat că aceeaşi problemă se regăseşte în sistemul juridic. Supercentralizarea justiţiei atribuie Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, calitatea de ultimă instanţă pentru soluţionarea dosarelor la nivelul întregii ţări.

„Eu cred că organizarea justiţiei trebuie să meargă mână în mână cu regionalizarea şi că, la nivel regional, curţile de apel trebuie să finalizeze cea mai mare parte a procedurilor într-un mod mai eficient, mai puţin costisitor pentru cetăţean“, a spus Victor Ponta.

„Spun lucrul ăsta şi în speranţa că, mergând în această direcţie, vom avea un număr de procurori generali ai
curţilor de apel şi procurorul general al României va fi, ca în multe alte ţări europene, o funcţie într-adevăr onorantă, dar care nu stârneşte atâtea pasiuni şi discuţii cum se întâmplă în România. În momentul în care procedurile se termină la curţile de apel în regiuni, poate că pasiunea politică va fi mult redusă în acest domeniu“, a fost raţionamentul premierului.

Dragnea vrea să rupă „ghemul de putere“

Liderul PNL, Crin Antonescu, a atras atenţia că procesul de regionalizare comportă riscuri, unele majore, care trebuie ocolite pentru a putea fi atinse mizele acestui demers, între acestea numărându-se birocratizarea excesivă sau disputele minore şi „chiar meschine“ dintre partide.

Un alt risc major este „activarea sau reactivarea vechiului blestem al formelor fără fond“.

Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat  că „ghemul de putere“ de la Bucureşti trebuie să fie rupt, el subliniind că regionalizarea nu poate pune sub semnul întrebării caracterul naţional al statului.

„În ceea ce priveşte descentralizarea, ghemul de putere care este acum la Bucureşti, pe care îl ştim cu toţii, pe care îl simţim cu toţii, trebuie să fie rupt. Nu se va pune problema niciodată ca un proces de regionalizare să pună sub semnul întrebării caracterul naţional al statului român. Nu trebuie să ne fie frică de lucrul ăsta, pentru că transferul de competenţă către autorităţile locale înseamnă, de fapt, să ducem puterea mai aproape de oameni“, a spus Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite