Presiuni ale societății civile asupra Parlamentului pentru interzicerea creșterii și eutanasierii nurcilor și șinșilelor

0
Publicat:

Organizațiile societățile civile pun presiune de la nivel european pentru adoptarea proiectului de lege prin care și în România ar urma să fie interzisă creșterea și eutanasierea nurcilor și șinșilelor, o inițiativă aflată la Camera Deputaților.

Deputații trebuie să dea votul final pe proiectul de lege FOTO Inquam Photos
Deputații trebuie să dea votul final pe proiectul de lege FOTO Inquam Photos

O petiție oficială lansată în întreaga Uniune Europeană și intitulată Inițiativa Cetățenească Europeană (O Europă Fără Blănuri) a reușit să depășească numărul necesar de semnatari pentru a obține un răspuns din partea Comisiei Europene, cu mai mult de două luni înainte de termenul limită stabilit pentru colectarea semnăturilor. 1,7 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene, inclusiv din România, au semnat petiția prin care se solicită interzicerea la nivelul UE a creșterii animalelor în ferme de blănuri și a comerțului cu astfel de produse.

Lansată în 2022 și asumându-și o țintă de 1 milion de semnături strânse în decurs de 12 luni, Inițiativa Cetățenească Europeană a reușit să strângă suficiente semnături în mai puțin de 10 luni.

Cetăţenii UE și-au exprimat dorința clar și răspicat, aceștia doresc interzicerea completă la nivelul UE a creşterii animalelor în fermele de blănuri și a comerțului cu astfel de produse. Creșterea animalelor în fermele de blănuri reprezintă o practică inumană. Peste 1,7 milioane de semnături au fost colectate în mai puțin de 10 luni, așadar acum este timpul pentru Comisie să ia măsuri decisive și să trimită în analele istoriei această cruzime asociată cu creşterea animalelor în fermele de blănuri, respectiv cu comerțul cu astfel de produse. Condamnarea animalelor la o viață mizerabilă într-o cușcă doar de dragul industriei frivole a blănurilor trebuie să devină istorie. Industria blănurilor nu are niciun viitor în Uniunea Europeană”, a precizat Joanna Swabe, directorul departamentului de relaţii publice din cadrul Humane Society International/Europe, potrivit unui comunicat de presă.

Atingerea numărului de semnături necesare cu mult înaintea datei limită arată o dorință clară a cetățenilor europeni de a spune stop fermelor de animale pentru blană. Printre cele 1,7 milioane de semnături se află și un număr important de semnături din România, țara noastră atingându-și ținta alocată. Comisia Europeană trebuie să asculte vocile cetățenilor europeni și să acționeze în consecință”, a punctat Andreea Roseti, directorul Humane Society International România.

Stadiul proiectului și ce prevede

Proiectul de lege prin care ar urma să fie interzisă creșterea și eutanasiera nurcilor și șinșilelor a trecut deja de Senat, fiind adoptat, iar acum se află la comisiile de specialitate de la Camera Deputaților, pentru avize și pentru raportul de specialitate, necesare înainte de votul din plen.

Iniţiativa legislativă a fost propusă de parlamentarii liberali Gheorghe Pecingină, Vetuţa Stănescu, George Şişcu, Raluca Turcan, Cristina Vecerdi şi Marcel Vela vizează completarea art. 9 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor.

„Pentru a combate cruzimea faţă de animale, majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene fie au interzis, fie se află în proces de interzicere a creşterii animalelor de blană în ferme comerciale. Acest proces de interzicere, totală sau parţială, a creşterii animalelor de blană în scop comercial a fost favorizat şi de scăderea cererii de piaţă din ultimii ani la produsele din blană, majoritatea marilor branduri şi producători din modă reducând cererea pe piaţă de profil. România este în acest moment, alături de Grecia, Spania şi Finlanda, ţara care încă mai permite creşterea animalelor de blană în scop comercial. Este de presupus, însă, că cele trei state se vor alinia în curând la legislaţia care interzice creşterea animalelor de blană în ferme comerciale, având în vedere tendinţa europeană în materie, manifestată inclusiv în rândul ţărilor non-UE", se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii arată că, prin interzicerea creşterii şi uciderii animalelor în scopul obţinerii blănurilor şi comercializării lor, România se va alinia la legislaţia UE şi la practica majorităţii statelor europene care au introdus în legislaţia naţională o astfel de interdicţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite