MRU, la Adevărul Live:  După europarlamentare, liderii de dreapta vor fi cu spatele la zid. Ceasul al 12 îi va obliga să-şi reconsidere atitudinile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu la Adevărul Live FOTO David Muntean
Mihai Răzvan Ungureanu la Adevărul Live FOTO David Muntean

Preşedintele partidului Forţa Civică a vorbit, la Adevărul Live, despre şansele dreptei de a participa pe o listă comună la europarlamentare, despre candidatura sa la alegerile prezidenţiale, dar şi despre ultima mutare a USL pe scena politică: referendumul pentru modificarea Constituţiei.

Declaraţiile preşedintelui partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu:

Despre unitatea dreptei:Orice preşedinte ar trebuie să procedeze al fel, să sancţioneze orice derapaje care atacă stabilitatea statului de drept şi independenţa justiţiei. Opoziţia este mică, are suferiunţa fragmentării. Scena politică este ocupată de vocile USL.

Din 10 decembrie 2012 până astăzi, am vorbit continuu despre nevoia de a strânge toate forţele la un loc, ca degetele unei mâini într-un pumn. Atât de mult am vorbit despre unitatea dreptei, încât unii s-au şi plictisit. Vocea a sunat în deşert. Doar împreună s epoate lupta împotriva USL. E frustrant să vezi că Opoziţia nu învaţă nimic din lecţiile USL.

Ceasul al 12 îi va obliga pe mulţi să-şi reconsidere atitudinile. Dacă dreapta va pierde, nu va pierde din cauza USL, ci pe propria mână. Şansele de reuşită la europralamentare şi prezidenţiale sunt mici. Adversarul nostru este timpul. USL scade accentuat,m Crin Antonescu coboară drastic înm sondaje. USL, ca brand, scade mult mai greu decât fiecare partid în parte. În partea dreaptă sunt partidele care par să aibă toate agendele proprii.

Nu cred că vorbim despre un eşec, dar deocamdată putem să arătăm că aceasta este situaţia. Dacă vorbim de unitate , în sensul construirii unui mare partid de centru-dreapta, acesta se poate face într-un orizont de câţiva ani. O alianţă politică este greu să mai fie imaginată. O alianţă electorală este posibilă în continuare.

Mihai Răzvan Ungureanu: Poate Dreapta fărâmiţată să dea un candidat unic? 

Oamenii politici de dreapta şi-au dat seama târziu că timpul a expirat. E greu să mai impui o alianţă electorală în conştiinţa alegătorilor. Acesta a fost şi exemplul ARD.

PDL şi-a ales cale aproprie la începutul anului trecut, nu în 2013. ARD nu ar fi trebuit desfiinţată, ci ramforsată şi folosită împotriva USL. Cred că un eşec te poate întări şi te poate face să mergi mai departe. Acolo a fost o cedare laşă şi depresivă.

Sunt mulţi din generaţia mea care sunt la apogeul vieţii active în România. Forţa Civică este mai mare decât Partidul Conservator, iar trei sferturi din oameni n-au făcut niciodată politică. partidul este o şcoală de democraţie.

Clasa politică şi-a epuizat credibilitatea şi s-a blocat în propria corupţie. dacă am avea o clasă politică în care integritatea ar prevala, România ar arăta altfel.

Atenţia mea este integral captată de felul în care partidul se va prezenta în campania electorală.Unitate dreptei rămâne un obiectiv pentru mine. Anul 2013 mi-a îmbogăţit experienaţa contactelor umane. Am văzut mizeria umană, caracterul strâmb, dar şi oameni corecţi, atşaţi de propria naţiune.

După europarlamentare, liderii de dreapta vor fi cu spatele la zid. Un preşedinte al USL al aduce România într-o zodie neagră. Cred că este nevoie de un preşedinte de dreapta.

Despre noua Constituţie:

Votul uninominal est responsabil pentru felul în care arată Parlamentul astăzi. Calitatea politică este mult inferioară Legislativelor anterioare. Votul uninominal a venit prea rteped eîn România. Votul pe liste trebuie reintrodus ca lege electorală în România. Noua lege electotrală va veni în 2015.

În cazul Constituţiei, lucrurile stau diferit. Celebra comisie nu a ţinut cont de amendamentele Opoziţiei şi încearcă să schimbe regimul din semi-prezidenţial în parlamentar, fără să existe o consultare populară reală.

Este nevoie de un preşedinte de dreapta. Nu-i vei putea lua niciodată preşedintelui propria voce.Comisia de la Veneţia a recomandat ca preşedintelui să nu-i fie reduse atribuţiile. El este reprezentativ în cel mai înalt grad pentru naţiune.

USL nu vede România, îl vede doar pe Traian băsescu. Prezentul s erezumă la Băsescu. Nu au viziune.Speranţa USl este ca această Constituţie să amenajeze dorinţele celor două partide. O Constituţie croită pentru confortul a doi oameni. Dar nicio Constituţie nu poate să-i ia preşedintelui vocea, care este auzită în marile cancelarii. Un preşedinte mai are puterea de a spune nu. 

Despre candidatura la prezidenţiale:

Îmi doresc să câştig această bătălie.Cred că există o posibilitate destul de mare ca planurile USL să nu iasă, calendarul să nu se potrivească. Ponta şi Antonescu se folosesc de 2014 pentru a rămâne împreună. Felul în care ponta a exportat o mitocănie în Europa este genul de atitudine care nu priveşte personal. Ne implică pe toţi, pentru că e primul-ministru al României. Ponta este pur şi simplu tras de urechi pentru un europarlamentar german.Nu poţi să te comporţi ca pe maidan, ca într-o bătăie între blocuri din Colentina.

image

Antonescu este candidatul stângii la Cotroceni. Aici nu mai avem ce discuta. Există şanse pentru ca un candidat de dreapta să ajungă la Cotroceni, dar trebuie să vină toţi în spatele lui. 

Despre vizita Victoriei Nuland:

S-a făcut vorbire clar despre uiindependenţa justiţiei şi despre întărirea statului de drept.SUA reprezintă partenerul strategic cel mai important. Rezoluţia PE referitoare la sancţiunile puse celor care nu mai reprezintă criteriiile de aderare, reprezintă un mesaj extrem de clar pentru noi. UE europeană are forţă pozitivă, nu are forţă sancţionatorie, dar va începe o discuţie aplicată pe cazuri. Vom ajunge să nu mai avem drept de vot în Parlamentul European, se poate întâmpla aşa ceva.  Statele mebre au început să constate că în UE apar şi codaşe.

Un preşedinte care nu înţelege să apare democraţia şi statul de drept este cea mai mare eroare pe care o putem face la început de secol. Cum îşi imaginează liderii USL că arată fişele lor în marile cancelarii?

Despre conservatorii britanici:

Britanicii sunt eurosceptici aproape natural, în fibră. Marea Britanie are formula ei d eizolare faţă de UE, chiar şi georgrafică.Reacţia nostră a fost palidă sau inexistentă. Avem 33 de europarlamentari în legislativul de la Bruxelles. Dacă îmi numiţi 10 oameni din 33 care au făcut ceva acolo, vă dua ce vreţi dvs. Două treim i dintre europarlamentarii români sunt mobile, care au ajuns în PE datorită mecansimului pe care PNL, PSD, PNL l-au pus în mişcare.

Nu ştim la ce portofoliu vom adera în Comisia Europeană. Trebuie să obţinem un portofoliu care să ne acopere problemele actuale. Avem o guvernare de petice, nu de viziune. L-am auzit pe minsitrul deE Externe spunând că există patru preferinţe, pe care nu le cunoaştem.Iar acesta nu poate fi doar efortul USL. Domnul Cioloş nu a fost politizat, a fost foarte bine ales.

În 2019 vom prelua preşedinţia Consiliului European. Ar trebui să en pregătim, să avem un comisar important. Alegerile europarlamentare următoare se pot face pe liste europene. Acela va fi un Parlament european, gândit în raport de federalizare.

Despre candidaţii Forţei Civice la europarlamentare:

Este un proces intern care se va opri pe 31 ianuarie. Pe 15-20 februarie vom avea lista constituită. Asta nu înseamnă că n-ar putea apărea o listă electorală comună. Am putea să alegem 40 de oameni dintr-o listă de 120 de nume. Le-am propus colegilor să deschidem listele pentru oameni care profesează în străinătate sau pentru românii de peste Prut. 

Ca preşedinte voi alege trei subioecte importante: Educaţie, sănătate şi românii din străinătate. Nu ştiu să fac politică aşa cum o face actuala majoritate. Nu ştiu să fac compromisuri pe sub masă. Se poate ajunge la teremni comuni prin dialog. Ipocrizie, ticăloşie nu am. Văd politica altfel. Este miza mea. Am tăria de a merge până la capăt.

Despre Republica Moldova:

România trebuie să fie prezentă acolo pe probleme absolut punctuale. Ce ne împiedica să avem proiecte comune cu Republica Moldova? De exemplu, infrastructura rurală.Republica Moldova nu însemană doar vorbitori nativi de limba română.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite