Ministrul Ionuţ Vulpescu: „Nu ard de nerăbdare să-mi dau un nemeritat vot de blam, ca o umilinţă publică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul demisionar al Culturii, Ionuţ Vulpescu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, precizând că deşi nu a semnat moţiunea de cenzură, îşi va face datoria faţă de partidul din care face parte şi va participa la votarea acesteia, deşi, spune el, "nu ard de nerăbdare să-mi dau un nemeritat vot de blam, ca o umilinţă publică".

Într-o postare ilustrată cu celebrele urne în care se introduc bilele albe şi negre, Vulpescu precizează că "PSD trebuie să rămână un partid de stânga" şi că "deciziile, nici cele din partid, nici cele guvernamentale, nici cele parlamentare, nu pot fi luate decât transparent".

Mai jos, textul integral al lui Ionuţ Vulpescu, intitulat "Există viaţă după moţiune"

"Nu am semnat Moţiunea de Cenzură. Asta nu înseamnă că nu-mi voi face datoria faţă de partidul din care fac parte, deşi nu ard de nerăbdare să-mi dau un nemeritat vot de blam, ca o umilinţă publică. Trebuie să ieşim însă dintr-o criză absurdă, care ne-a făcut mult rău, atât PSD, ca partid, cât şi cetăţenilor. Cetăţeni cărora le suntem datori scuzele noastre. Partidul, aflat pe muchie de cuţit, după ce a câştigat meritat alegerile parlamentare, are nevoie de o şansă de a se reabilita în faţa românilor, continuând aplicarea programului de guvernare, după o analiză serioasă şi profesionistă a cauzelor şi consecinţelor acestei crize.

Personificarea politicii, înţeleasă ca un câmp de război, în care celălalt trebuie distrus cu orice preţ, ignorarea statutului şi a organismelor de conducere colectivă, voluntarismul, deciziile arbitrare, dezideologizarea extremă a discursului politic, toate astea ne-au adus unde suntem acum. Cultura dominantă în PSD este una a confruntării, a excluderii, nu una a solidarităţii, căutării consensului, a dialogului şi cooperării. Acestea nu sunt valori politice şi morale, nu au nimic în comun cu valorile stângii. Am făcut din apărarea identităţii naţionale o valoare. Cum apărăm această valoare? Aducând atingere imaginii ţării în lume, punând-o într-o situaţie delicată, alimentând ideea că suntem o naţiune care nu se poate guverna singură?

PSD trebuie să rămână un partid de stânga. Drumul pe care a apucat nu duce nicăieri: nici la stânga, nici la dreapta, nici la centru. Nu putem fi un simplu partid al puterii, trambulină pentru nişte lideri. Nu înţeleg de ce ne închidem, devenim exclusivişti, când avem nevoie de deschidere către societate, către toate categoriile sociale. Aşa credem că vom putea aduce alături de noi tineri şi intelectuali, în lumea dominată de deschidere, dialog şi comunicare?

Deciziile, nici cele din partid, nici cele guvernamentale, nici cele parlamentare, nu pot fi luate decât transparent. Nimeni nu deţine adevărul absolut. În guvernare nu există baghete magice. Generând artificial crize, dovedim dispreţ faţă de cetăţeni, nu respect, şi aducem atingere intereselor lor şi demnităţii naţionale. Asta se aşteaptă de la noi?

Sunt un om responsabil. Înţeleg să mă port cu demnitate, oricare ar fi consecinţele deciziilor luate de partid. Mi-am făcut datoria şi ca parlamentar, şi ca ministru, şi ca membru de partid. Am respectat munca celorlalţi şi cer să-mi fie respectată munca. Cer să fiu ascultat, când este vorba de aşa-zisele bilanţuri de etapă. Nu cred că este cineva, în PSD sau în guvern, care să poată spune că totul este perfect în munca lui. Dar nici nu putem să folosim tot felul de pretexte pentru a-i elimina pe unii, din motive care ţin de ”nesupunerea” faţă de lider.

Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze este ce va fi după votul pentru Moţiunea de Cenzură. Depinde ce vrem cu adevărat: participăm toţi la reconstrucţia încrederii în partid, sau vor fi oameni care vor profita de criză pentru a lansa proiecte politice personale, lipsite de orizont, cum s-a mai întâmplat? Este misiunea liderului PSD să găsească un consens privitor la viitorul partidului, să netezească asperităţile. 

Cred că toţi cei din PSD vrem să mergem mai departe împreună. Avem nevoie de toţi membrii şi simpatizanţii noştri. Avem nevoie de expertiza şi de gândirea foştilor preşedinţi ai partidului, a celor care au fost membri ai guvernului şi prim miniştri. Ei nu sunt un balast pentru partid. Ei sunt garanţia continuităţii şi continuei adaptări a PSD la realităţi în rapidă schimbare.

Criza aceasta este o lecţie pentru aceia care cred că partidul este doar o unealtă a intereselor lor. După Moţiune avem multe de explicat, multe de decis, multe de schimbat. Trebuie să facem asta, dacă vrem să avem un viitor", a scris Ionuţ Vulpescu pe pagina de Facebook.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite